ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Το “μετέωρο βήμα” της Μαρίας Δημητρίου

Το “μετέωρο βήμα” της Μαρίας Δημητρίου

Βρισκόμαστε στο “παρά ένα” της κατάθεσης ψηφοδελτίων στο Δήμο Βέλου Bόχας και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από την περιοχή βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη ενός “θρίλερ” σχετικά με την κατάληξη που θα έχει η υποψήφια Δήμαρχος Μαρία Δημητρίου και ο στενότερος συνεργάτης της Τάκης Μαρινάκος

Βρισκόμαστε στο “παρά ένα” της κατάθεσης ψηφοδελτίων στο Δήμο Βέλου Bόχας και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από την περιοχή βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη ενός “θρίλερ” σχετικά με την κατάληξη που θα έχει η υποψήφια Δήμαρχος Μαρία Δημητρίου και ο στενότερος συνεργάτης της Τάκης Μαρινάκος, ο οποίος σύμφωνα με πολλούς έχει ιδιαίτερη επιρροή επάνω της μιας και την στήριξε από την αρχή της προσπάθειας της να διεκδικήσει τον Δήμο.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο συνδυασμός “Ανατροπή” που είχε ανακοινώσει από την περασμένη χρονιά δεν θα κατέλθει στις εκλογές αφού δεν βρέθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των ατόμων ώστε να κατατεθεί έγκαιρα και έγκυρα το ψηφοδέλτιο της.

Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει περί ενσωμάτωσης τους σε άλλο ψηφοδέλτιο ή την αποχώρηση τους τα οποία μέχρι την 31η Αυγούστου η κα Δημητρίου θα πρέπει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει καθώς δυο ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία παραμένει στη σιωπή.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν κάνουν λόγο είτε για ενσωμάτωση στο ψηφοδέλτιο του Θανάση Μανάβη ενώ ακούγεται ότι υπάρχει και μία πιθανότητα ενσωμάτωσης στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου. Υπάρχει βέβαια και το τρίτο σενάριο περί αποχώρησης της από τις εκλογές. Αυτά είναι τα σενάρια λοιπόν.

Εδώ όμως είναι που αρχίζουν τα δύσκολα και παρακάτω θα αναλύσουμε τα τρία αυτά σενάρια για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα. Θεωρούμε τα δυο εκ των τριών συναντούν μεγάλα εμπόδια και ουσιαστικά ακυρώνονται άρα αυτοί που τα διακινούν μάλλον δεν κατοικούν στον Δήμο ή ενδεχομένως να είναι και κακεντρεχείς.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η κα Δημητρίου συμμετείχε για πρώτη φορά στα κοινά στις εκλογές του Μαίου του 2019 με το συνδυασμό του κ. Μανάβη και μάλιστα πέτυχε και την εκλογή της με 444 ψήφους. Στην πορεία όμως και μετά από μόλις 18 μήνες άρχισαν οι διαφωνίες με τον αρχηγό της με αποτέλεσμα την διαγραφή της από τον συνδυασμό στις 8 Νοεμβρίου 2021.

Ο κ. Μανάβης είχε γράψει τότε ότι:

Η συμπεριφορά της δημοτικής συμβούλου κας Μαρίας Δημητρίου κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα , δεν συνάδει με τις αρχές μας. Ως εκ τούτου, τίθεται εκτός του δημοτικού συνδυασμού. Καλείται να παραδώσει την έδρα της στο δημοτικό συμβούλιο δήμου Βέλου-Βόχας.

Η κα Δημητρίου σε δική της ανακοίνωση είχε εξαπολύσει επίθεση στον κ. Μανάβη δηλώνοντας ότι η έδρα δεν ανήκει στην παράταξη αλλά στους ανθρώπους που την ψήφισαν και κατά συνέπεια δεν επρόκειτο να παραδώσει την έδρα.

Σημείωνε μάλιστα τότε ότι “χαίρομαι  που  οι  αρχές  μου  (σ.σ. το ήθος  και  η  εντιμότητα είχε αναφέρει) δεν  συνάδουν  με  τις αρχές  της  δημοτική  σας  ομάδας” δήλωση που άφηνε σαφείς αιχμές προς τον αρχηγό της παράταξης.

Σε συνέντευξη της στον δημοσιογράφο Θύμιο Τσαρμπό πήγε παραπέρα λέγοντας ότι “εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτή η διαγραφή. Αυτός που κάνει σκληρή αντιπολίτευση είμαι εγώ. Θα είμαι απέναντι στον κ. Παπακυριάκο.”

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Με βάση τα παραπάνω προκαλούν έκπληξη τον απλό κόσμο τα σενάρια που αναφέρουν ότι έχει γίνει συζήτηση για πιθανή ενσωμάτωση της στο ψηφοδέλτιο του κ. Μανάβη της ίδιας αλλά και του στενού της συνεργάτη κ. Μαρινάκου ο οποίος και αυτός βρισκόταν για ένα “φεγγάρι” στον “κύκλο” του κ. Μανάβη αλλά αποχώρησε μαζί με την κα Δημητρίου .

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μαρινάκος έχει μια μακρόχρονη σχέση με τα κοινά της περιοχής. Το 2010 ήταν υποψήφιος σύμβουλος με τον κ. Μπούρα στο νεοσύστατο Δήμο Βέλου Βόχας, το 2014 με τον κ. Δέδε στις Περιφερειακές εκλογές και το 2019 με τον κ. Παπακυριάκο ενώ την δεύτερη Κυριακή στήριξε τον κ. Μανάβη. Σε καμία από αυτές δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Το ερώτημα πάντως είναι ένα .. τι άλλαξε από τότε;; Εάν ισχύει το σενάριο αυτό τότε κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί εάν οι αρχές της κας Δημητρίου συνάδουν πλέον με του συνδυασμού που την είχε αποπέμψει με ομόφωνη μάλιστα απόφαση;; Και επίσης ακόμη κι αν για το καλό του τόπου, όπως συνηθίζεται να λέγεται, σκοπεύουν να ενώσουν δυνάμεις δεν θα έπρεπε η όποια συμφωνία να γίνει επάνω σε προγραμματικές δεσμεύσεις, επάνω σε ένα σχέδιο τουλάχιστον;; Πότε πρόλαβαν κι έγιναν όλα αυτά;

Και από την άλλη πλευρά αν κατέληγαν εκεί θα ήταν ως συνδυασμός “Ανατροπή” ή ως μονάδες; Κι αν ήταν ως μονάδες τι θα έλεγαν στον κόσμο που είχε μαζευτεί στην “Ανατροπή”;; Πολλά τα ερωτήματα λοιπόν στο πρώτο σενάριο και πολλά τα εμπόδια για έναν τέτοιο πολιτικό "γάμο"

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

Ο κ. Μανάβης έχει καταρτίσει έναν πολυάριθμο συνδυασμό και έχει τις πιθανότητες του στις εκλογές αυτές μετά από δυο χαμένες μάχες. Η ενσωμάτωση της κας Δημητρίου και του κ. Μαρινάκου περισσότερα προβλήματα θα φέρει παρά εκλογικά οφέλη κατά την γνώμη μας εφόσον γίνει την τελευταία στιγμή για πολλούς λόγους. 

Εάν η όποια ανακοίνωση γίνει την τελευταία στιγμή, ο κόσμος ενδεχομένως να αρχίσει να σκέφτεται δυσάρεστα σενάρια (αν δεν έχουν κυκλοφορήσει ήδη) τα οποία έχουμε την βεβαιότητα ότι θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη εκλογική βλάβη στον κ. Μανάβη βάζοντας πολύ κόσμο απέναντί του και καταστώντας αυτήν την κίνηση ως βασικό προεκλογικό αφήγημα των εκλογών.

Πιστεύουμε ότι ο κ. Μανάβης στα 10 περίπου χρόνια που διεκδικεί τα ηνία του Δήμου έχει μάθει πλέον πράγματα στην πολιτική, δεν είναι ο άπειρος Θανάσης Μανάβης του 2014 και ο “εκτροχιασμένος” του 2019. Έχει μειώσει το ρίσκο, είναι πιο ώριμος.

Τέλος, θα του πούμε ότι

  1. η σημαντικότερη αρετή στην πολιτική δεν είναι η εξυπνάδα αλλά η εμπιστοσύνη και επίσης
  2. θα του υπενθυμίσουμε ως σημαντικότερο όλων και ιδιαίτερα για τον ίδιο ότι ... “το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”.

Ο ΑΝΝΙΒΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ένα δε'υτερο σενάριο που κυκλοφόρησε έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της κας Δημητρίου στο συνδυασμό του νυν Δημάρχου κ. Παπακυριάκου.

Και αυτό όμως έχει τα προβλήματά του αν το αναλύσουμε. Κανείς δεν ξεχνά τις σκληρές δηλώσεις κατά καιρούς της κας Δημητρίου εναντίον του κ. Παπακυριάκου. “Κούρασε και κουράστηκε” επαναλάμβανε. Πως θα πάει τώρα με τον “κουρασμένο”´ Τι άλλαξε;; Τι θα πει στον κόσμο που την ακολούθησε, ότι ο Αννίβας τώρα ξεκουράστηκε;;;

Και από την άλλη πως θα μπορούσε ο κ. Παπακυριάκος να δεχθεί κάποια η οποία έχει ασκήσει τόσο σκληρή ρητορική εναντίον του μέχρι προ μηνός;; Μια ενδεχόμενη σύμπραξη θα έδειχνε σε αρκετό κόσμο ΚΥΝΙΣΜΟ και από τις δυο πλευρές και είναι βέβαιο ότι θα ήταν “βούτυρο στο ψωμί” των αντιπάλων του.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η κα Δημητρίου προ διετίας είχε κατηγορήσει τον Δήμαρχο ότι προσπάθησε 3 φορές να χρεώσει το Δήμο με 456.000 ευρώ για να πληρωθούν χρέη σε ιδιώτη. Τα βίντεο παρακάτω αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα για μια πολεμική που είχε αναπτυχθεί επί δυο περίπου χρόνια.

Και για τον κ. Παπακυριάκο ισχύει ότι και για τον κ. Μανάβη. Μια ενσωμάτωση της κας Δημητρίου θα φουντώσει δυσάρεστα σενάρια εφόσον όλα αυτά γίνουν την τελευταία στιγμή και ενδεχομένως η εικόνα του “καλού παιδιού” να υποστεί κι εδώ μεγάλη βλάβη.

Η ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Θεωρούμε ότι η κα Δημητρίου ξεκίνησε με καλές προθέσεις, με καθαρό βιογραφικό ως νέα και άφθαρτη, όμως τον τελευταίο καιρό έκανε (κατά την γνώμη μας πάντα) αλλεπάλληλα πολιτικά λάθη.  Η απειρία της στα αυτοδιοικητικά είναι ένα ελαφρυντικό, ίσως και να παρασύρθηκε από κάποιον σύμβουλό της. Τα λάθη όμως δεν παύει να συνέβησαν.

Γενικότερα θεωρούμε ότι οι όποιες συζητήσεις περί συνεργασιών πρέπει να γίνονται στη βάση προγραμμάτων και προοπτικής κατά κύριο λόγο. Επιπλέον πρέπει να γίνονται έγκαιρα (όπως π.χ. της παράταξης του κ. Λιάκου και της “Το Μέλλον σήμερα”) ώστε να μην αιφνιδιάζεται ο κόσμος και να αρχίσει να υποπτεύεται συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Οι εκλογές αυτή τη φορά έχουν μεγαλύτερη ένταση από την προηγούμενη αφού διακυβεύονται πολλά καθώς  την επομένη των εκλογών πολλούς σημερινούς παράγοντες ενδέχεται να μην τους ξαναδούμε.

Σαν επίλογο θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η κ. Δημητρίου μετά την εξέλιξη της όλης κατάστασης και με δεδομένο ότι ο συνδυασμός της δεν θα είναι παρών στις εκλογές, θα πρέπει να επιδιώξει πρώτα και κύρια να διαφυλάξει την καλή εικόνα που υπάρχει στην τοπική κοινωνία για την ίδια και την οικογένειά της και θεωρούμε ότι η καλύτερη επιλογή πλέον είναι να απέχει από τις δημοτικές εκλογές του Δήμου Βέλου Βόχας το 2023. Το αυτό θεωρούμε ότι ισχύει και για τον κ. Μαρινάκο ως ένα αυτοδιοικητικό πρόσωπο.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή για την κα Δημητρίου ενδεχομένως να την βάλει σε νέες περιπέτειες.

Ισως στο μέλλον καταλάβει τα πολιτικά λάθη της και να μπορέσει να επανακάμψει καθώς πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο άτομο. 

Υ.Γ. Ο Βασίλης Τρωγάδης ίσως να είναι ένα καλό παράδειγμα σχετικά με το τι επιβάλλει ο πολιτικός ρεαλισμός επί των προσωπικών επιδιώξεων. 

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ