ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Σταυρέλης και Νανόπουλος στο προεκλογικό “ρινγκ” της Κορίνθου

Σταυρέλης και Νανόπουλος στο προεκλογικό “ρινγκ” της Κορίνθου

O "πόλεμος" που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στους δυο υποψήφιους διαπερνά όλη την προεκλογική περίοδο και παρασύρει στελέχη και ανώνυμες ιστοσελίδες σε έναν καθημερινό "πετροπόλεμο"

Ανεβαίνει σιγά σιγά ο προεκλογικός “πυρετός” στην Κόρινθο και όπως φαίνεται θα ζήσουμε και σε αυτή την προεκλογική περίοδο μια “καυτή” πολιτική αναμέτρηση που θα αφήσει εποχή.

Την τελευταία εβδομάδα πήραμε μια πρόγευση με αλληλοκατηγορίες και καταγγελίες ανάμεσα στο Δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο και τον διεκδικητή του Δήμου Νίκο Σταυρέλη.

Την αρχή έκανε ο κ. Σταυρέλης ο οποίος αναφερόμενος σε έργα αγροτικής οδοποιίας τα οποία δόθηκαν με πολύ χαμηλή έκπτωση κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι χρησιμοποιεί “ψέματα και Γκαιμπελισμούς”.

Ο κ. Νανόπουλος ανταπάντησε με υπονοούμενα για υποψήφιους που έχουν προσχωρήσει στον αντίπαλό του και είναι καταδικασμένοι για μεγάλα χρέη στο Δημόσιο, για πειρατεία στο Διαδίκτυο, κλπ.

Ταυτόχρονα στον ίδιο πόλεμο έχουν εμπλακεί ανώνυμες σελίδες στο Facebook και στελέχη (μικρά και μεγάλα) προσκείμενα σε κάθε παράταξη με αποτέλεσμα η καθημερινή περιήγηση στο Facebook να έχει γίνει περιπετειώδης αφού μοιάζει να διεξάγεται ένας μεγάλος “πετροπόλεμος”.

Ας δούμε όμως λίγο πιο ψύχραιμα τα πράγματα.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ

Τον τελευταίο χρόνο ο Νίκος Σταυρέλης κατάφερε και κέρδισε την εντύπωση ότι έχει μεγάλο πλεονέκτημα στις εκλογές σε σημείο όπου υποψήφιοι του να εμφανίζονται βέβαιοι για την εκλογή του.

Ο ίδιος διατηρεί ένα σταθερό και σοβαρό προφίλ και αυτό σε συνδυασμό με σημαντικές απώλειες από την πλευρά του κ. Νανόπουλου δίνει ακόμη την εντύπωση στην πολιτική “πιάτσα” της Κορίνθου ότι οι εκλογές “γέρνουν” προς αυτόν.

Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος είναι μια πολιτική “κατσαρίδα” και δεν εξοντώνεται εύκολα. Αυτά που συμβαίνουν τώρα με την κατακραυγή που εισπράττει από πρώην συνεργάτες του δεν είναι πρωτόγνωρα.

Παρόμοιες καταστάσεις επαναλήφθηκαν στην παράταξη του και μετά το 2014 (όταν αποσύρθηκαν μαζικά στελέχη του όπως ο Βασίλης Πανταζής, ο Λάμπρος Κωστάρας και ο Αλέξανδρος Γκουριώτης) και στις εκλογές του Επιμελητηρίου το 2017 (όπου οι πρώην συνεργάτες του βρέθηκαν με ένα “δαχτυλίδι” χωρίς αντίκρυσμα) αλλά και μετά την πανηγυρική του εκλογή το 2019 όταν αδειάστηκε ο στενότερος συνεργάτης του επί 10ετία, οι φίλοι έγιναν εχθροί και οι εχθροί φίλοι.

Από όλα αυτά πάντως επιβίωσε και αυτή τη στιγμή κυνηγά την επανεκλογή του. Κατά συνέπεια, δεν είναι τυχαίο το προσωνύμιο του “Μακιάβέλι

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ

Παρατηρούμε, λοιπόν, τον τελευταίο καιρό μια αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα από το νυν Δήμαρχο και κυρίως επικοινωνιακά, εκεί που “χωλαίνει” σημαντικά ο κ. Σταυρέλης.

  • Η αρχή έγινε με διάφορα βίντεο με την παρουσία του Δημάρχου σε περιοχές του Δήμου και με διάφορες αφορμές, πάντα δίπλα σε συνεργάτες του και αυτό έχει το συμβολισμό του.
  • Μετά είχαμε τις χορηγούμενες αναρτήσεις στο Facebook από τη “Συμμαχία Πολιτών”.
  • Η συνέχεια ήταν η διαρκής ανακοίνωση υποψηφίων με το συνδυασμό του ασχέτως αν λείπουν τα πρωτοκλασάτα ονόματα. Δημιουργείται “μπούγιο” και εντυπώσεις.

Σε αυτά δεν πρέπει να παραλείψουμε και την πρόσφατη δημοσκόπηση η οποία τον εμφανίζει 12 μονάδες μπροστά από τον κ. Σταυρέλη (με την υποσημείωση του πολύ μεγάλου ποσοστού αναποφάσιστων).

  • Ναι. Και αυτή θα λειτουργήσει ως επικοινωνιακό ατού στα σχέδια του Δημάρχου και δεν χρειάζεται να έχουμε μεγάλη φαντασία για να σκεφτούμε ότι το χαρτί με τα νούμερα θα κυκλοφορήσει ως φειγ βολάν και πολλοί θα αναρωτηθούν ... “βρε μήπως και το γυρίσει;;”
  • Σε όλα αυτά θα προσθέσουμε, βέβαια, και τη συμπόρευση του με το κόμμα της Ν.Δ. η μεγάλη νίκη της οποίας του δίνει επιπλέον περιθώριο σε χειρισμούς και πιέσεις.

ΑΡΑ;;

Με όλα τα παραπάνω ίσως να νομίσει κάποιος ότι ο κ. Νανόπουλος την γύρισε την κατάσταση και είναι “καβαλάρης στο άλογο”. Κατά τη γνώμη μας έχει ακόμη απόσταση να διανύσει, πάντως σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται.

Ο κ. Σταυρέλης έχει καταφέρει να προσεγγίσει πρωτοκλασάτα ονόματα και για πολλούς είναι το φαβορί αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Είναι συνεπής, μεθοδικός, αναλυτικός και μαχητικός. Και είναι πολλές φορές όπου με τα επιχειρήματά του είναι αρκετά πειστικός αφού γνωρίζει καλά αυτά με τα οποία καταπιάνεται.

Παρ’ όλα αυτά έχουμε την εντύπωση ότι αυτές οι εκλογές (όπως και οι προηγούμενες) θα χρειαστούν ευελιξία και προσωπικές υπερβάσεις.

Είναι και αυτή επικοινωνιακή υστέρηση (που θα την εξηγήσουμε σε επόμενο σημείωμα) η οποία ακόμη κρατάει ανοιχτό το παιχνίδι και αυτήν ακριβώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο κ. Νανόπουλος.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα 20 χρόνια που γνωρίζουμε τον Βασίλη Νανόπουλο που τον βλέπουμε τόσο πολύ εξωστρεφή.

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

Γιατί όμως να ξεσπάσει ο Δήμαρχος με καταγγελίες για τους υποψήφιους του κ. Σταυρέλη;; Μία πρώτη επιφανειακή ανάγνωση είναι ότι θίχτηκε. Όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που τον κατηγορούν με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Μία άλλη ότι ήθελε να δώσει απάντηση στην επίθεση του κ. Σταυρέλη. Ούτε αυτή μας ικανοποιεί.

Στην πολιτική αυτός που ξέρει ότι υπολείπεται ξεκινά πόλεμο και δολιοφθορές, ενώ αυτός που είναι σίγουρος δεν έχει λόγο να ασχοληθεί καν με το τι λέει ο αντίπαλός του για να μην του δώσει πόντους και παρουσιάζει την δική του ατζέντα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η επίθεση του κ. Νανόπουλου, οι ανώνυμες σελίδες στο FB που κυνηγούν τον κ. Σταυρέλη καθημερινά, όπως και τα ξεσπάσματα συνεργατών του (π.χ.η αναφορά του συνεργάτη του κ. Παρασκευά για “πολιτικά θρασιμια που έχουν βρει πολιτική στέγη στην Πνοή Δημιουργίας”) μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Νανόπουλος γνωρίζει ότι ακόμη είναι πίσω και ξεκινά μετωπικό αγώνα.

Ο κ. Σταυρέλης θα πρέπει να αναγνωρίσει τι ακριβώς βρίσκεται σε εξέλιξη και να προσαρμόσει τις τακτικές του. Ίσως δε, να χρειαστεί να αναδιαμορφώσει και την στρατηγική του. Το βασικό επιχείρημα “ο Δήμαρχος είναι ψεύτης” έχει ανάγκη και μια θετική προσθήκη.

Εάν ο κ. Νανόπουλος δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και συνολικά, εάν του δοθεί περαιτέρω χώρος το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε την εντύπωση ότι θα βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής και θα το αναπολούμε την επόμενη ημέρα των εκλογών.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ