ΑΓΡΟΤΙΚΑ - OIKONOMIA -

Στα 40 λεπτά το λεμόνι στην Κορινθία με τάσεις ανόδου ...

Στην περιοχή του Κιάτου έχει μείνει περίπου το 15% της παραγωγής πάνω στα δέντρα, σε αντίθεση με το τμήμα από Ξυλόκαστρο μέχρι Ακράτα

ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Ανοδική συμπεριφορά επέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές στο λεμόνι με πιο εντατικές κοπές και τη ζήτηση για εξαγωγές να δίνει ώθηση. Την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη, ανέβηκαν στα 35 λεπτά και από τον Μάρτη σταθεροποιήθηκε στα 40 λεπτά. Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω αύξηση της τιμής, με τους εξαγωγείς να υποστηρίζουν ότι οι αγορές και ο ισχυρός ανταγωνισμός σε τοπίο πανδημίας με κλειστά κανάλια απορρόφησης δεν «σηκώνουν» τις περσινές επιδόσεις στις τιμές, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

«Η τιμή έχει φτάσει στα 40 λεπτά στον παραγωγό, με ικανοποιητικές κοπές και τον κύριο όγκο να κατευθύνεται σε εξαγωγές. Στην περιοχή του Κιάτου έχει μείνει περίπου το 15% της παραγωγής πάνω στα δέντρα, σε αντίθεση με το τμήμα από Ξυλόκαστρο μέχρι Ακράτα, όπου υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ασυγκόμιστης παραγωγής», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου-Τραγάνας, Χρήστος Γεώργας.

Ο ίδιος, αποτιμώντας τη σεζόν μέχρι τώρα, σημείωσε: «Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των τιμών και της εμπορίας από την αρχή της χρονιάς, μπορούμε να πούμε ότι όσοι είχαν λεμόνι νωρίς και ξεκίνησαν Σεπτέμβριο-Οκτώβριο είχαν μια ισορροπία τιμών. Δηλαδή, ξεκίνησαν με υψηλές τιμές, στα 90 λεπτά, ακόμα και 1 ευρώ, έπεσε μεν απότομα, αλλά με την άνοδο της τιμής τώρα, ο μέσος όρος οδηγεί σε μια χρονιά που δεν τη λέμε κακή».

Στην Αχαΐα, η τιμή στις αρχές της εβδομάδας ήταν 5 λεπτά χαμηλότερη από εκείνη της Κορινθίας. «Έχουν αυξηθεί και η ζήτηση και οι τιμές. Είμαστε στα 35 λεπτά και περιμένουμε ότι από μέρα σε μέρα θα ανέβουν πιο πάνω και εδώ. Εμείς έχουμε πάνω από 20% παραγωγή ακόμη προς συγκομιδή. Οι εξαγωγές έδωσαν ώθηση στις τιμές, ταυτόχρονα τα λεμόνια λιγοστεύουν σιγά-σιγά, ωστόσο η αγορά παντού είναι αδύναμη φέτος σε σύγκριση με αυτό που ξέραμε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιάλειας Βασίλης Καρέλης.

Από την πλευρά του, ο συσκευαστής και εξαγωγέας, Δημήτρης Δουβής, περιγράφει μια σεζόν κατά την οποία οι καλλιεργητές επέλεξαν να τραβήξουν πιο πίσω τις κοπές, προσδοκώντας καλύτερες τιμές, συμπληρώνοντας ότι η αγορά φέτος αποδεικνύεται «σφιχτή» και με ισχυρό ανταγωνισμό.

Συνολικά, στην Κορινθία, σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι ακόμη ασυγκόμιστο, με εξαίρεση την περιοχή της Τραγάνας, όπου έχει κοπεί περίπου το 80%. «Από την περιοχή του Μελισσίου μέχρι την Ακράτα που είναι λεμονοπαραγωγοί, το 70% του λεμονιού είναι άκοπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ypaithros.gr

ΚΟΡΥΦΗ