ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Οι ζημιές των στρατευμάτων κατοχής στα σχολικά κτίρια των χωριών της Βόχας.

Οι ζημιές των στρατευμάτων κατοχής στα σχολικά κτίρια των χωριών της Βόχας.

Οι ζημιές που προξένησαν τα Ιταλικά και Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα σχολικά κτίρια (δημοτικά σχολεία) των χωριών της Βόχας.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι ζημιές που προξένησαν οι Ιταλοί στα σχολικά κτίρια και στα σχολικά έπιπλα.

Ειδικότερα, για τα χωριά της Βόχας οι ζημιές παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Στις εκθέσεις των Επιθεωρητών Εκπαίδευσης Κορινθίας που διενεργήθηκαν τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 1945 πληροφορούμαστε ότι στο Ζευγολατειό το δημοτικό σχολείο υπέστη αρκετές φθορές, ιδιαίτερα στους υαλοπίνακες (παράθυρα με τζάμια του κτιρίου), ενώ τα περισσότερα των θρανίων καταστράφηκαν και οι μαθητές κάθονταν επί ποικίλων καθισμάτων τα οποία τα έφερναν απο τα σπίτια τους. Επίσης κατεστράφηκαν πλήρως τα όργανα πειραματικής φυσικής και χημείας που υπήρχαν, όπως και πολλά απο τα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης. 

Στο Βοχαϊκό το σχολικό κτίριο υπέστη μεγάλες φθορές. Τα περισσότερα των θρανίων καταστράφηκαν και αυτά που είχαν απομείνει επαρκούσαν για τους μισούς μαθητές. Εκτός των θρανίων, δεν είχε απομείνει στο σχολείο άλλο αντικείμενο.

Στο Βραχάτι το σχολικό κτίριο υπέστη μεγάλες φθορές, μεγάλο μέρος των θρανίων καταστράφηκε και όσα απέμειναν κάλυπταν τους μισούς μαθητές, ενώ καταστράφηκαν και τα περισσότερα όργανα φυσικής πειραματικής και χημείας όπως το ίδιο συνέβη και με τα περισσότερα βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης.

Στο Βέλο το σχολικό κτίριο υπέστη αρκετές φθορές, γύρω στα 60 θρανία δίεδρα καταστράφηκαν. Αυτά που απέμειναν επαρκούν για τους μαθητές. Διασώθηκαν και λίγα διδακτικά όργανα.

Στη Νεράντζα το σχολικό κτίριο είχε υποστεί μικρές φθορές. Είχε επάρκεια θρανίων αλλά όλα τα διδακτικά μέσα είχαν καταστραφεί πλήρως.

Πηγή: Γενικά Αρχεία Κράτους περιφερειακής ενότητας Κορινθίας

[*]. Έρευνα - επιμέλεια - συγγραφή

Κωνσταντίνος Σ. Σχοινοχωρίτης
Ιστορικός - συγγραφέας

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ