ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Ξυλόκαστρο .. “Μπρα ντε φερ” για τη δεύτερη θέση στις εκλογές

Ξυλόκαστρο .. “Μπρα ντε φερ” για τη δεύτερη θέση στις εκλογές

Η μάχη Καραβά και Μπρακούλια για την 2η θέση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον - Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφόρές τους - Πως θα πορευθούν μέχρι τις εκλογές

Απομένουν κάτι λιγότερο από 11 εβδομάδες μέχρι την Κυριακή 8 Οκτωβρίου και το άνοιγμα της κάλπης για τις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και στο Ξυλόκαστρο όπως και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου οι εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να τρέχουν.

Η εικόνα σιγά σιγά αρχίζει να παγιώνεται όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο σημείωμά μας με το νυν Δήμαρχο Βλάση Τσιώτο να ξεκινά από την pole position και να οδηγεί την κούρσα με κύριο στόχο μια εκλογή από τον πρώτο γύρο η οποία πάντως μοιάζει τόσο εύκολη όσο και δύσκολη.

Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ 

Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση, η οποία ενδεχομένως να δώσει και το εισιτήριο για τον “τελικό” της δεύτερης Κυριακής και οι επίδοξοι “κατακτητές” είναι ο μηχανικός Φάνης Μπρακούλιας και ο επίσης μηχανικός Σπύρος Καραβάς.

Αυτή είναι ίσως και η μοναδική ομοιότητα ανάμεσα στους δυο υποψήφιους Δημάρχους αφού πρόκειται για δυο εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες αν εξετάσουμε τα επιμέρους σημεία.

Μια αρχική εκτίμηση με βάση τα ποσοστά που έλαβαν την προηγούμενη φορά, τις μετακινήσεις στελεχών, τη δυναμική και το αφήγημα του καθενός είναι ότι (με τα σημερινά δεδομένα) πιθανότατα να καταλήξει σε μια μάχη “σώμα με σώμα”

Είναι ενδιαφέρον όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες καθενός εκ των δυο.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κ. Καραβά ουσιαστικά έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων την ίδια αφετηρία με αποτέλεσμα τα πλεονεκτήματα πολλές φορές να μετατρέπονται σε μειονεκτήματα όπως και το ανάποδο βέβαια. 

Για παράδειγμα στα 4 χρόνια της θητείας του κ. Τσιώτου έκανε συστηματική και σκληρή αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά όμως αυτή η τακτική πολλές φορές τον πήγε στο άλλο άκρο αφού στην προσπάθεια του να αναδείξει τη δυναμική του έχασε το μέτρο δίνοντας την ευκαιρία στους πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν για επιπολαιότητα και λαϊκισμό.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι να μεν παρουσιάζει ένα νεανικό και δυναμικό προφίλ, όμως αυτός ο δυναμισμός πολλές φορές τον κάνει να δείχνει αλαζόνας, ενώ κάποιες φορές έχει δείξει ότι μπορεί να χάσει εύκολα την ψυχραιμία του..

 Ένα τρίτο παράδειγμα είναι ότι έχει μεν μια συμπαγή και έμπειρη ομάδα η οποία έχει δοκιμαστεί πολλές φορές σε δύσκολες εκλογές στο παρελθόν αλλά από την άλλη πλευρά η πολιτική συγγένεια της ομάδας αλλά και η οικογενειακή του ιδίου  με τον πρώην Δήμαρχο Αντώνη Κλαδούχο ακυρώνουν σε σημαντικό βαθμό την εικόνα του νέου και άφθαρτου.

Υπάρχουν πάντως και κάποια άλλα πλεονεκτήματα τα οποία αξίζει να αναφερθούν όπως ότι έχει ασύγκριτα καλύτερη παρουσία τόσο στα Κοινωνικά Δίκτυα αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ σε σχέση με τον αντίπαλό του (και ναι, αυτό μετράει πλέον σημαντικά στις εκλογές), όπως και το γεγονός ότι παρουσιάζεται πολύ πιο δυνατός από τον κ. Μπρακούλια στην Ευρωστίνη.

Τέλος αφήσαμε ένα μειονέκτημα το οποίο έχει και ο Δήμαρχος κ. Τσιώτος και το οποίο είναι και αυτό απόρροια του δυναμισμού του χαρακτήρα και των δυο. Και οι δυο τους λοιπόν έχουν σημαντικές αντιπάθειες στην περιοχή, ορκισμένους εχθρούς θα λέγαμε και δεν θα ήταν υπερβολή. 

Αλλά αυτό φαίνεται να αποτελεί μια ιδιότυπη πολιτική κληρονομιά της περιοχής αφού το ίδιο συνέβαινε παλαιότερα και με άλλους Δημάρχους όπως τον κ. Σκούρα αλλά και τον κ. Κλαδούχο (με 4 και 3 θητείες αντίστοιχα).

Και για να δώσουμε και το ανάλογο μέτρο, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ανδρικόπουλος ο οποίος δεν είχε κάποια ιδιαίτερη αντιπάθεια καταψηφίστηκε με πάταγο από την πρώτη κιόλας φορά. Κάτι μας λέει αυτό για την περιοχή μάλλον.

Ο ΦΑΝΗΣ ΜΠΡΑΚΟΥΛΙΑΣ

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μπρακούλιας είναι μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα από τον κ. Καραβά, ισχύει και εδώ ότι τουλάχιστον σε ένα κομβικό σημείο οι αρετές του μετατρέπονται σε αδυναμίες, όπως και το ανάποδο βέβαια αναλόγως της οπτικής.

Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος ναι μεν δεν έχει σημαντικές αντιπάθειες λόγω του ήπιου χαρακτήρα του αλλά από την άλλη πλευρά αυτή η ηπιότητα έκανε την αντιπολίτευση του να φαίνεται νωθρή.

Κατά τ’ άλλα στα συν του θα πρέπει να θεωρείται η ένωση δυνάμεων με τον Νώντα Κατσούλα και σημαντικό μέρος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, έχει μια ομάδα με αγαπητά στελέχη στην κοινωνία, παρουσιάζει ένα πιο συγκρατημένο προφίλ από τον κ. Καραβά (χάνοντας βέβαια σε κινητικότητα και δυναμισμό) ενώ τέλος παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη δυναμική στα χωριά του πρώην Δήμου Ξυλοκάστρου.

Στις αδυναμίες του, πέραν της νωθρής αντιπολίτευσης των 4 ετών (που σημειώσαμε παραπάνω) θα πρέπει να προσθέσουμε την ανυπαρξία του τόσο στα Κοινωνικά Δίκτυα όσο και στα τοπικά ΜΜΕ (με αποτέλεσμα να μην φαίνονται οι όποιες θέσεις του), την απειρία της ομάδας του στις εκλογές και την αδυναμία του στην Ευρωστίνη.

Και τέλος το γεγονός ότι διαμένει στο Κιάτο και όχι στα όρια του Δήμου μάλλον θα πρέπει να καταλογιστεί στις αδυναμίες του.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η μάχη για τη δεύτερη θέση αναμένεται να ενταθεί τον επόμενο καιρό και επειδή ενδεχομένως να κριθεί οριακά θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την τακτική που θα χρησιμοποιήσει ο καθένας απέναντι στον άλλο  με σκοπό την κατάκτηση έστω και ενός μικρού πλεονεκτήματος που όμως μπορεί να είναι ικανό να γύρει την “ζυγαριά”.

Αν μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη πρόβλεψη, θα λέγαμε ότι ο κ. Καραβάς θα συνεχίσει με δυναμική παρουσία τόσο σε δημόσιες εκδηλώσεις όσο και στο Διαδίκτυο, ενώ ο κ. Μπρακούλιας πιθανότατα να προσπαθήσει να “κλέψει” το προβάδισμα δίνοντας συνέχεια σε μία αθόρυβη προσπάθεια ευελπιστώντας ότι αυτήν την φορά θα είναι πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις άλλες δυο στις οποίες ήταν και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ