ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Ξυλόκαστρο .. Η καλοκαιρινή σιωπή προμηνύει φθινοπωρινές εκλογικές “θύελλες”

Ξυλόκαστρο .. Η καλοκαιρινή σιωπή προμηνύει φθινοπωρινές εκλογικές “θύελλες”

Το “κλειδί” για την εκλογή του νέου Δημάρχου θα είναι η στάση που θα κρατήσει η σημερινή Αντιπολίτευση και η σχέση των κ.κ. Μπρακούλια και Καραβά

Λιγότεροι από 4 μήνες έμειναν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου και ήδη υποψήφιοι σε όλες τις περιοχές της Κορινθίας ετοιμάζουν τις κινήσεις τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

‘Στο Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης έχουν ανακοινωθεί 3 υποψηφιότητες , ο νυν Δήμαρχος Βλάσης Τσιώτος, ο Φάνης Μπρακούλιας (του οποίου η παράταξη συνενώθηκε με αυτή του Νώντα Κατσούλα) και ο Σπύρος Καραβάς ο οποίος ήταν και αυτός υποψήφιος το 2019.

Μέχρι στιγμής ο προεκλογικός αγώνας κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς και η σιωπή κυριαρχεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλον Δήμο της Κορινθίας. Οι ανακοινώσεις είναι λίγες και προς το παρόν ουδείς δείχνει διατεθειμένος να ανοίξει τα “χαρτιά” του.

Επειδή έχουμε 20ετή γνώση προσώπων και πραγμάτων στην περιοχή, μπορούμε να εκφέρουμε μια πρώτη άποψη αναφορικά με τη δυναμική του κάθε υποψήφιου.

Ο ΒΛΑΣΗΣ ΤΣΙΩΤΟΣ

Ένας Δήμαρχος πρώτης θητείας έχει πάντα ένα πλεονέκτημα αν και τον κανόνα αυτόν τον “έσπασε” το 2019 ο πρώην Δήμαρχος κ. Ανδρικόπουλος.

Το πλεονέκτημα αυτό ενδεχομένως να υποστηριχθεί και από την ευρεία νίκη της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές (στις εθνικές εκλογές της Κυριακής η Ν.Δ. συγκέντρωσε στην περιοχή το υψηλότερο ποσοστό στο νομό (43,85%) όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ (19,9%) μιας και ο Δήμαρχος θα έχει την αμέριστη στήριξη των βουλευτών του κόμματος, κάτι που δεν συνέβη ούτε το 2014 ούτε το 2019.

Ένα άλλο θετικό για το νυν Δήμαρχο είναι ότι ο πρώην Δήμαρχος κ. Ανδρικόπουλος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι υποψήφιος αυτή την φορά, κατά συνέπεια ο κ. Τσιώτος θα πάρει τουλάχιστον τα 2/3 του συνδυασμού αυτού.

Υπάρχουν όμως απώλειες και μειονεκτήματα.

Υπολογίζεται ότι ένα 6-8% που υποστήριξε το νυν Δήμαρχο στις προηγούμενες εκλογές του πρώτου γύρου αυτή την φορά δεν θα είναι μαζί του (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της κας Γιόλας Μαστέλου) και θα μετακινηθεί στους άλλους δυο συνδυασμούς.

Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα το οποίο “γεννά” μια ουσιαστικά κομματική υποψηφιότητα. Όσο πιο “μπλε” γίνει το ψηφοδέλτιο (και είναι πιθανό να συμβεί) τόσο μικρότερη θα είναι η διείσδυση σε άλλους χώρους.

Υπάρχει επίσης και το πρόβλημα με κάποια “δεξιά” στελέχη (κυρίως από την παράταξη του κ. Ανδρικόπουλου) τα οποία δεν θέλουν το νυν Δήμαρχο και ακόμη κι αν δεν προσχωρήσουν ως υποψήφιοι σε κάποιον άλλο συνδυασμό δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν.

Τέλος, υπάρχει και ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει την αρχή του στις εκλογές του 2019 και σύντομα θα έρθει στην επιφανεια. Αλλά αυτό θα το δούμε σε ένα από τα επόμενα μας σημειώματα.

Εάν κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις εκτιμούμε, με τα σημερινά δεδομένα, ότι ο κ. Τσιώτος θα κινηθεί μεταξύ του 35-39% στον πρώτο γύρο, με δεδομένο ότι και οι δυο άλλες υποψηφιότητες είναι ικανές να ωθήσουν την εκλογή σε δεύτερο γύρο.

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣ

Ο κ. Καραβάς ήταν ο πιο δραστήριος εκ της Αντιπολιτεύσεως τα τελευταία 4 χρόνια με επιθέσεις κατά καιρούς εναντίον της Δημοτικής Αρχής και την ανάδειξη θεμάτων. Μέσα στον Ιούνιο (αν και μήνας βουλευτικών εκλογών) συνέχισε την κριτική του και όπως φαίνεται έτσι θα πορευθεί μέχρι και τις εκλογές.

Το στοίχημα για τον κ. Καραβά δεν είναι η κατάληψη της 2ης θέσης στον πρώτο γύρο των εκλογών, για την οποία έχει τις πιθανότητές του. Το στοίχημα για τον ίδιο είναι εάν θα μπορέσει να ενώσει την αντιπολίτευση στο β’ γύρο με δεδομένο ότι πολλοί υποψήφιοι του κ. Μπρακούλια έχουν καλές σχέσεις με το νυν Δήμαρχο ενώ φαίνεται να διατηρείται και μια κόντρα μεταξύ ανθρώπων του κ. Μπρακούλια και του πρώην Δήμαρχου Αντώνη Κλαδούχου.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο κ. Καραβάς πιθανώς να ξεπεράσει το 30% στον πρώτο γύρο.

Ο ΦΑΝΗΣ ΜΠΡΑΚΟΥΛΙΑΣ

Ο κ. Μπρακούλιας τα 4 τελευταία χρόνια κράτησε μια ιδιότυπη στάση σε σημείο να κατηγορηθεί πολλές φορές ότι συνέπλεε με το Δήμαρχο κ. Τσιώτο. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις η στάση σιωπής ίσως είναι και πιο επικίνδυνη από τον θόρυβο

Στις εκλογές του 2014 είχε περίπου 10% αλλά σε αυτές του 2019 εκτοξεύτηκε στο 20%, λίγο πίσω από τον κ. Ανδρικόπουλο. Υπήρχαν μάλιστα πολλοί που εκτιμούσαν ότι εαν ήταν αυτός στο β’ γύρο θα είχε κερδίσει και τις εκλογές.

Ο κ. Μπρακούλιας, παλαιός αυτοδιοικητικός και αντιδήμαρχος του κ. Κλαδούχου στο παρελθόν, είναι δημοφιλής στην περιοχή και χαμηλών τόνων.

Δυστυχώς για τον ίδιο δεν φαίνεται να κατέχει το “άθλημα” της επικοινωνίας. Η σύμπραξη με τον κ. Κατσούλα ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά το δυστύχημα στο Ξυλόκαστρο τον περασμένο Ιανουάριο το οποίο κόστισε τη ζωή στην άτυχη γυναίκα και η ανακοίνωση ότι θα είναι επικεφαλής σε αυτή τη συνεργασία την .. Μεγάλη Παρασκευή. Επικοινωνιακά, χειρότερα δεν γίνεται.

Μία πρώτη εκτίμηση είναι ότι και αυτός πιθανώς να ξεπεράσει το 30% στον πρώτο γύρο. Για τον κ. Μπρακούλια ισχύει ότι και για τον κ. Καραβά.

Εάν μπορέσει να ενώσει την αντιπολίτευση στην περίπτωση που βρεθεί στον δεύτερο γύρο θα; είναι ο Δήμαρχος για την επόμενη 5ετία.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Οι εκλογές στο Ξυλόκαστρο είχαν πάντα ένα ιδιαίτερο χρώμα με εντάσεις και συγκρούσεις, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Κορινθία και ουσιαστικά κινείται στον μικρόκοσμό της.

Αυτό έχει αντίκτυπο και στους συνδυασμούς που συνήθως παίρνουν μέρος στις εκλογές. Δηλ. Οι συνδυασμοί είναι μεν συμπαγείς αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η ευελιξία που θα οδηγήσει στη διεύρυνση.

Αυτός ήταν μάλλον και ένας από τους λόγους που οδήγησε στη νίκη του Δημάρχου Βλάση Τσιώτου το 2019, αφού ο συνδυασμός του είχε έναν χαρακτήρα περισσότερο κεντρώο παρά δεξιό (όπως του κ. Ανδρικόπουλου) άρα η πολιτική διεύρυνση ήταν πιο εύκολη στην επίτευξη της.

Αυτή τη φορά τα πράγματα περιπλέκονται αφού η σύμπλευση με την Κυβέρνηση και τους βουλευτές τα 4 χρόνια που πέρασαν όπως και η ενσωμάτωση εμβληματικών “δεξιών” τοπικών στελεχών από το συνδυασμό του κ. Ανδρικόπουλου θα λειτουργήσει μεν προσθετικά στο “δεξιό” χώρο από την άλλη όμως πιθανότατα να οδηγήσει σε “φυγή” κάποιων κεντρώων ψηφοφόρων. Όλα έχουν ένα τίμημα στη ζωή και τα δικαιώματα δεν έρχονται χωρίς και τις ανάλογες υποχρεώσεις.    

Θεωρούμε εν τέλει ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου το “κλειδί” για την εκλογή του νέου Δημάρχου θα είναι η στάση που θα κρατήσει η σημερινή Αντιπολίτευση και η σχέση των κ.κ. Μπρακούλια και Καραβά. Εάν μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα η εκλογή θα αποκτήσει μια άλλη διάσταση.

Σύντομα θα έχουμε να πούμε περισσότερα ...

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ