ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Η “αμαρτωλή ΔΑΕΒ” ήταν το γεγονός της χρονιάς στο Δήμο Βέλου Βόχας

Η υπόθεση απασχόλησε τους παράγοντες του Δήμου καθ’ όλη τη χρονιά αφού ο Δήμαρχος έφερε το θέμα 3 φορές ουσιαστικά προς ψήφιση στο Δ.Σ. αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειες του το θέμα έχει κολλήσει

Γράφαμε πριν δυο εβδομάδες για κρούσματα αδιαφάνειας στο Δήμο Βέλου Βόχας, με αφορμή την υπόθεση πληρωμής της Προέδρου και μελών του του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ “Ανέλιξη” (που ορίζονται από το Δήμο) ύστερα από αποφάσεις του Δ.Σ. του Δήμου οι οποίες ακυρώθηκαν τόσο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου όσο και μετά την έφεση που υπέβαλλε η Πρόεδρος και τα μέλη.

Οι αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής μετά το ρεπορτάζ ήσαν από ταραχώδεις έως τρικυμιώδεις όπως μάθαμε αλλά και διαπιστώσαμε προσωπικά. O Δημοτικός σύμβουλος και εντεταμένος σύμβουλος του Δήμου, Κώστας Τριανταφύλλου, σε συνομιλία στη σελίδα στο Facebook “Βέλο Χθες Σήμερα Αύριο” προσπάθησε με ειρωνείες να αποπροσανατολίσει από το ζήτημα παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ψέμα στο ρεπορτάζ και όλα όσα αναφέρονται είναι αληθή κάτι το οποίο βέβαια τον τιμά.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι η γραμματέας του Δημάρχου πρόλαβε να μας διαγράψει από το Facebook. Είναι κατανοητό. Στην πολιτική αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικότερα, όλοι θέλουν φίλους αρκεί να μην έρχονται σε σύγκρουση με πολιτικά ή άλλα συμφέροντα, αγνοώντας τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ συμπεριφορές.

Τέλος, μάθαμε επίσης ότι ένα-δυο Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας είναι “πυρ και μανία” με το isthmos και τις αναρτήσεις του και τα “γαλλικά” (σε σημείο μίσους) δίνουν και παίρνουν. Κατανοητά κι αυτά. Ειδικά όταν σε κάποιες περιπτώσεις μετά από δημοσιεύματα έχουν σταματήσει απευθείας αναθέσεις που έρχονταν σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα περί πολιτικής ηθικής.

Πάμε παρακάτω. Είχαμε λοιπόν σημειώσει ότι η περίπτωση με την “Ανέλιξη” και τις πληρωμές που ακυρώθηκαν δεν ήταν η μόνη περίπτωση όπου τα πράγματα ήσαν “θολά” το λιγότερο.

Σήμερα θα δούμε την περίπτωση της “αμαρτωλής ΔΑΕΒ” (η οποία μετονομάστηκε σε ΔΗΚΕΒ μέσα στα χρόνια) και όπου τα ερωτηματικά είναι πολλά τόσο για την αδράνεια του Δήμου επί 11 χρόνια όσο και για χειρισμούς του ίδιου του Δημάρχου επάνω στο θέμα αυτό.  

Η υπόθεση απασχόλησε τους παράγοντες του Δήμου καθ’ όλη τη χρονιά αφού ο Δήμαρχος έφερε το θέμα 3 φορές ουσιαστικά προς ψήφιση στο Δ.Σ. αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειες του το θέμα έχει κολλήσει.     

TO ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΔΑΕΒ ΒΕΛΟΥ

Η ΔΗΚΕΒ (πρώην ΔΑΕΒ ΒΕΛΟΥ) ήταν η Δημοτική Επιχείρηση του πρώην Δήμου Βέλου επί Δημαρχίας του Θόδωρα Λαμπρόπουλου, εμβληματικής φυσιογνωμίας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης για 3 δεκαετίες μέχρι και το 2010.

Η εν λόγω επιχείρηση έχει αφήσει σωρεία χρεών και από το 2011 έχει ξεκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης της για να μάθουν όλοι πόσα χρωστάει και σε ποιους και να μπορέσουν κάποιοι προμηθευτές επιτέλους να πληρωθούν. Παρότι κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια πόσα χρωστάει η ΔΑΕΒ πολλοί εικάζουν ότι ενδέχεται να χρωστά μεταξύ 5.000.000 έως 10.000.000 ευρώ (αν συμπεριλάβουμε και τους τόκους).

Το θέμα είχε λάβει πανελλήνιες διαστάσεις και όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα της εποχής “Μαιμού εταιρείες αναλάμβαναν έργα που δεν έγιναν ποτέ στο Βέλο Κορινθίας, όπως αποκάλυψαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Τα εικονικά τιμολόγια ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ για την περίοδο 2006-2010”.  

Ενώ λοιπόν, όλοι θα αγωνιούσαν να μάθουν τι γίνεται, η εκκαθάριση αυτή δεν έχει τελειώσει παρά το γεγονός ότι  πέρασαν 11 χρόνια. Αυτοί οι εκκαθαριστές δεν τους φτάνουν 11 χρόνια για να αποφανθούν;;; Γιατί καθυστερεί;;;
Μόνον ο Δήμαρχος κ. Παπακυριάκος γνωρίζει.

----------

Ο Δήμαρχος την 1η Μαρτίου του έτους 2014 δήλωνε στην τοπική εφημερίδα “Γνώμη των Πολιτών” ότι “θα κινηθούμε δικαστικά με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι τεράστια αδικία. Εάν κάποιοι άνθρωποι έχουν κάποιες ευθύνες είναι αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν και όχι οι δημότες”.

Αυτά τα είπε το 2014. Στη συνέχεια όμως και για άγνωστους λόγους αποφάσισε να κινηθεί στην ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ κατεύθυνση και από το 2020 και μετά ζητά μετ’ επιτάσεως και με ένα ενδιαφέρον που ίσως ξενίζει πολλούς ώστε τα χρέη να τα πληρώσουν οι ΔΗΜΟΤΕΣ και ΟΧΙ όσοι φέρουν ευθύνες γι’ αυτά τα χρέη. Και το σημειώνουμε διότι κάποιος δημοτικός σύμβουλος μίλησε για "κωλοτούμπες".

Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα ο Δήμαρχος άρχισε να δείχνει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον για να πληρωθεί ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ από τους εργολάβους στον οποίο χρωστούσε χρήματα η ΔΑΕΒ και το ποσόν (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου) έφτανε σχεδόν το μισό εκατομμύριο ευρώ (για την ακρίβεια 456.865,99 ευρώ).

Ο κ. Παπακυριάκος ενημέρωσε τις υπόλοιπες παρατάξεις για την πρόθεσή του να φέρει στο Δ.Σ. την πληρωμή του τοπικού εργολάβου. Το έκανε όμως ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ και χωρίς να δείξει ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ, χωρίς εκκαθάριση, χωρίς γνωμοδότηση δικηγόρου και χωρίς απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι σύμβουλοι του αρνήθηκαν να την υπερψηφίσουν φαίνεται ότι η παράταξη του κ. Τσίτουρα διαισθάνθηκε τις αγωνίες του Δημάρχου και 3 σύμβουλοι συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού τους την υπερψήφισαν (Τσίτουρας, Περής, Σταμπεδάκης όπως ένας εκ των συμβούλων του κ. Μανάβη, ο κ. Λυμπερόπουλος).

Στη συνέχεια όμως η απόφαση αυτή προσεβλήθη από την Αντιπολίτευση και λίγο αργότερα ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ο κ. Παπακυριάκος δεν πτοήθηκε και ξαναέφερε το θέμα στο Δ.Σ. όπου και πάλι με τις ψήφους των “3” της παράταξης Τσίτουρα και το λευκό της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, ξαναπέρασε. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας αυτής της σύμπλευσης η παράταξη του κ. Τσίτουρα διασπάστηκε αφού ήδη ένας σύμβουλος έχει ανεξαρτητοποιηθεί (Γ.Καμπίτης) και ένας άλλος απέχει (Γ. Καραφωτιάς).

-------

‘Έπειτα , η δημοτική σύμβουλος Μαρία Δημητρίου προχώρησε έκ νέου σε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη διοίκηση όπου και πάλι η απόφαση του Δ.Σ. για δεύτερη φορά ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και δεν υπήρχε βεβαίωση εκκαθαριστή για το ύψος των οφειλών. Πως γίνεται να πληρωθεί κάποιος χωρίς να έχει τελειώσει η εκκαθάριση είναι ένα ερώτημα προς απάντηση.

Ο κ. Παπακυριάκος δεν πτοήθηκε ούτε αυτή τη φορά όμως. Σύμφωνα με πληροφορίες ξαναέφερε για 3η φορά μέσα στο φθινόπωρο το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή ώστε ο Δήμος να ορίσει δικηγόρο για να προσφύγει πλέον κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απαγόρευσε και ακύρωσε την πληρωμή και εδώ είχαμε το εξής παράδοξο.

Από τη μία πλευρά οι 3 σύμβουλοι του κ. Τσίτουρα ψήφισαν “λευκό” (και όχι αρνητικά αν και γνώριζαν ότι δυο φορές η απόφαση ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ) και από την άλλη πλευρά ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας την υπερψήφισε ενώ και στις δυο ψηφοφορίες την είχε καταψηφίσει. Δηλ. Υπερψήφισε την πρόταση ώστε να προσβληθεί η απόφαση που είχε καταψηφίσει.

--------

Πρέπει να είναι η πρώτη φορά στα χρονικά όλης της Ελλάδας όπου ένας Δήμαρχος προσφεύγει στα δικαστήρια γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν κρίνει νόμιμη την πληρωμή ενός εργολάβου τον οποίο ο Δήμαρχος παλέυει με όλους τους τρόπους να ξεχρεώσει..

Ο εργολάβος βέβαια δεν ευθύνεται σε τίποτα ο αφού ζητάει τα χρήματά του από την άλλη πλευρά όμως το πείσμα του Δημάρχου έχει αφήσει άφωνο πολύ κόσμο. Γιατί μόνον τον έναν και όχι όλους τους οποίους χρωστά η ΔΑΕΒ;; Γιατί χωρίς εκκαθάριση;; Είναι ερωτήματα που θα πρέπει να τα ρωτήσουν και κάποιοι επίδοξοι Δήμαρχοι που προς το παρόν αποφεύγουν να πάρουν θέση δημοσίως, για άγνωστους λόγους. 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους

ΚΟΡΥΦΗ