ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Δραματική αύξηση κρουσμάτων στο Δήμο Βέλου Βόχας

Δραματική φαίνεται να είναι η αύξηση των κρουσμάτων αδιαφάνειας στο Δήμο Βέλου Βόχας, μετά τις νέες καταγγελίες την εβδομάδα που μας πέρασε από την ανεξάρτητη (πλέον) Δημοτική σύμβουλο και δικηγόρο Μαρία Δημητρίου.

Δραματική φαίνεται να είναι η αύξηση των κρουσμάτων αδιαφάνειας στο Δήμο Βέλου Βόχας, μετά τις νέες καταγγελίες την εβδομάδα που μας πέρασε από την ανεξάρτητη (πλέον) Δημοτική σύμβουλο και δικηγόρο Μαρία Δημητρίου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Σύμφωνα με την ανάρτηση της κας Δημητρίου, το Δ.Σ. Βέλου Βόχας στις 30-11-2020 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναδρομική καταβολή εξόδων παράστασης του Προέδρου, Αντιπροέδρου και μελών ΔΣ ΝΠΔΔ ΑΝΕΛΙΞΗ για το έτος 2020. Αμέσως ασκήθηκε προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλιου και με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την 1η Φεβρουαρίου 2021, η απόφαση ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ αφού κρίθηκε παράνομη η αναδρομική καταβολή αποζημίωσης των μελών ΔΣ ΝΠΔΔ ΑΝΕΛΙΞΗ έως τις 4-12-2020.

Παρ’ ότι λοιπόν η Πρόεδρος του “Ανέλιξη”, κα Μ. Καλλίρη, γνώριζε περί της προσφυγής , εκταμίευσε για την ίδια αλλά και για τα μέλη του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου το ποσό για ολόκληρο το έτος 2020, που ανερχόταν συνολικά περίπου στις 13.000€.  

Μετά την ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ. Δήμου Βέλου-Βόχας, η πρόεδρος της “Ανέλιξης” αντί να επιστρέψει τα χρήματα στο Ταμείο, ως όφειλε, άσκησε προσφυγή στην ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006, η οποία όμως ΑΠΕΡΡΙΨΕ στις 7 Ιουλίου την προσφυγή της Πρόεδρου και των λοιπών επτά (7) μελών ΝΠΔΔ ΑΝΕΛΙΞΗ που είχαν προσφύγει.

Σύμφωνα με την κα Δημητρίου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. παρότι γνώριζε την αρχική προσφυγή τόσο αυτή όσο και τα μέλη του Δ.Σ ανέλαβαν το ποσό και στη συνέχεια παρά το γεγονός ότι η προσφυγή τους απερρίφθη, ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να επιστρέψουν τα χρήματα, τα οποία παρακρατούν παράνομα και χωρίς νόμιμη αιτία μέχρι σήμερα.

Η κα Δημητρίου τονίζει ότι “είναι λυπηρό πραγματικά να προασπίζομαι το δημόσιο συμφέρον των δημοτών απέναντι σε τέτοιες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής”.

Σημείωσε τέλος ότι πολλές φορές έχει οχλήσει την ταμειακή υπηρεσία του ΝΠΔΔ ΑΝΕΛΙΞΗ για την υποχρέωση τους σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων στο ταμείο. Μάταια όμως….

Το θέμα έφερε ως προ ημερησίας διατάξεως η Δημοτική Σύμβουλος και Δικηγόρος από το Κοκκώνι, Μαρία Δημητρίου, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά συνάντησε την άρνηση του Προέδρου του Δ.Σ. Βασίλη Τρωγάδη, ο οποίος με ανεξήγητο πείσμα και σφοδρή αντίθεση, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας του.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τρωγάδης στο πρόσφατο παρελθόν είχε αφήσει αιχμές για τον τρόπο διοίκησης του κ. Παπακυριάκου ενώ πολλοί τον εμφάνιζαν ως “εν δυνάμει διάδοχο” του Δημάρχου. Οπότε προκαλεί μια έκπληξη ότι αρνήθηκε να θέσει το θέμα στο Δ.Σ. και το περιστατικό καταγράφεται ως μια απο τις ατυχείς στιγμές του, ειδικότερα όταν κάποιος θέλει να δείξει ότι αποτελεί το καινούριο, τουλάχιστον σε θέματα ηθικής. Καινούριο με παλαιές πρακτικές φίμωσης δεν οδηγεί πουθενά.

Να σημειωθεί ότι κατά την αναφορά του θέματος από την κα Δημητρίου προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα αφού δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, κ. Ρόζος και κ. Σιάχος, της επιτέθηκαν φραστικά για το ... θράσος που είχε να φέρει ένα τέτοιο θέμα στο Δ.Σ, προτιμώντας να αποσιωπήσουν το θέμα για να μην πάρει διαστάσεις.  

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Η περίπτωση που αναφέραμε (η οποία δεν είναι η μοναδική) αφήνει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των Δημοτικών χρημάτων από τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα σε αυτή την 3η θητεία του Δημάρχου κ. Παπακυριάκου, αφού πλέον υπάρχει πλήθος παρόμοιων περιπτώσεων τον τελευταίο χρόνο τις οποίες και θα δούμε από αύριο.

ΚΟΡΥΦΗ