ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Βόχα .. Αννίβας και Τσίτουρας “έσονται εις σάρκα μιαν”;;

Προς διάσπαση φαίνεται να οδεύει η παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση” με επικεφαλής τον κ. Νίκο Τσίτουρα στο Δήμο Βέλου Βόχας μετά την υπερψήφιση του θέματος της αποδοχής από πλευράς του Δήμου οφειλών της πρώην ΔΑΕΒ Βέλου ύψους 456.000 ευρώ προς τοπικό εργολάβο

Προς διάσπαση φαίνεται να οδεύει η παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση” με επικεφαλής τον κ. Νίκο Τσίτουρα στο Δήμο Βέλου Βόχας μετά την υπερψήφιση του θέματος της αποδοχής από πλευράς του Δήμου οφειλών της πρώην ΔΑΕΒ Βέλου ύψους 456.000 ευρώ προς τοπικό εργολάβο παρά το γεγονός ότι δεν έχει τελειώσει η εκκαθάριση της εταιρείας αν και έχουν περάσει 10 χρόνια από την έναρξη της, δεν υπάρχει δικαστική απόφαση για οφειλές και τα χρέη ενδεχομένως να έχουν παραγραφεί.

Το θέμα ήρθε δυο φορές στο Δ.Σ. και τις δύο φορές το υπερψήφισαν ο επικεφαλής Ν. Τσίτουρας, ο Ν. Περής και ο Παν. Σταμπεδάκης ενώ καταψήφισε και τις δύο φορές ο Γ. Καραφωτιάς. Ο δε Γ. Καμπίτης την πρώτη φορά το καταψήφισε αλλά τη δεύτερη απείχε.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο και εξέθεσε τους 3 συμβούλους που συντάχθηκαν με την εισήγηση του Δημάρχου την πρώτη φορά ήταν ότι διαμόρφωσαν την ψήφο τους έπειτα από ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ενημέρωση από το Δήμαρχο κ. Παπακυριάκο, χωρίς καν να δουν έγγραφα. Να τονιστεί ότι χρειάστηκε η επέμβαση εισαγγελέα για να δώσει τελικά η Δημοτική Αρχή τα έγγραφα σε συμβούλους της μείζονος Αντιπολίτευσης ώστε να προχωρήσει σε προσφυγή κατά της απόφασης.

Έγγραφα τα οποία δεν είδε ΟΥΤΕ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση (όπως απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, γνωμοδότηση δικηγόρου αλλά και απουσία εκκαθάρισης της ΔΑΕΒ επί 10ετία) και η οποία και ακύρωσε την απόφαση του Δ.Σ. που είχε παρθεί με τις 3 καθοριστικές ψήφους από την παράταξη Τσίτουρα.

Με δυο λόγια, ήταν “τσάτρα-πάτρα” η απόφαση του Δ.Σ. αλλά και η ψήφος των 3 συμβούλων της Αντιπολίτευσης, που βάσει του θεσμικού τους ρόλου θα έπρεπε τουλάχιστον να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις από το Δήμαρχο και να μην μείνουν στις προφορικές του εξηγήσεις ώστε να μην μείνουν εκτεθειμένοι και με “σκιές” τουλάχιστον προς τους ψηφοφόρους τους.

Οι κ.κ. Τσίτουρας, Περής και Σταμπεδάκης το υπερψήφισαν και δεύτερη φορά πάντως, πιθανότατα με το σκεπτικό όπως το διατύπωσε ο κ. Τσίτουρας στην καθοριστική συνεδρίαση “για το καλό του Δήμου”.

Τώρα, πως το εννοεί το “καλό του Δήμου¨ ο κ. Τσίτουρας παίρνει αρκετή συζήτηση αφού σύμφωνα με την προσφυγή που κατέθεσε η Αντιπολίτευση βρέθηκαν να γίνονται αποδεκτά ακόμη και τιμολόγια που δεν ζητούσε ο εργολάβος, ύψους περίπου 140.000 ευρώ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι 3 ψήφοι είναι ουσιαστικά αυτές με τις οποίες πέρασε το θέμα με 15 ψήφους από το Δ.Σ. (όριο οι 14) άρα θα πρέπει και να επωμιστούν και το μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης (πολιτικά τουλάχιστον) σε ότι περαιτέρω προκύψει και καλό θα ήταν ο κ. Τσίτουρας να εξηγήσει στους ψηφοφόρους του για την επιμονή του να πληρωθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό για χρέη που ενδεχομένως να έχουν παραγραφεί ενώ δεν υπάρχει και καμία δικαστική απόφαση ακόμη.

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ

Ο κ. Τσίτουρας ήταν υποψήφιος στις Δημοτικές εκλογές το 2014 και έλαβε την 3η θέση με 18,25% και την ίδια θέση έλαβε και το 2019 με ελαφρά αυξημένο ποσοστό, 19,34%. Η καθήλωση στην ίδια θέση και τα ίδια περίπου ποσοστά φαίνεται να έφεραν μια γενικότερη κόπωση και η διάθεση για αντιπολίτευση φαίνεται να απουσιάζει πλήρως σε αυτή τη δεύτερη θητεία.

Οι πληροφορίες από την περιοχή λένε ότι ο κ. Τσίτουρας δεν θα είναι ξανά υποψήφιος και όλοι πλέον μιλούν για ένα “ανοιχτό φλερτ” με το Δήμαρχο κ. Παπακυριάκο. Αν το φλερτ αυτό καταλήξει και σε κάποιο “γάμο” στις εκλογές του 2023, αυτό μένει να αποδειχθεί.

Θα θυμίσουμε πάντως ότι ο κ. Τσίτουρας έτρεχε στον εισαγγελέα για παραλείψεις όπως θεωρούσε της ίδιας Δημοτικής Αρχής μόλις πριν 2 χρόνια. Υπό αυτό το σκεπτικό (του “και οι δυο έσονται εις σάρκαν μια”) δεν φαίνεται να αποτελεί μεγάλη έκπληξη ότι ουσιαστικά με την ψήφο του κ. Τσίτουρα (ή μάλλον με την επιρροή του στο συνδυασμό του) πέρασε το “καυτό” θέμα της ΔΑΕΒ στο οποίο φαίνεται να επένδυσε την πολιτική του επιβίωση ο νυν Δήμαρχος.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΤΑΜΠΕΔΑΚΗ

Η περίπτωση του Παν. Σταμπεδάκη είναι κάπως ιδιάζουσα. Τυπικά ανήκει στην παράταξη Τσίτουρα ακόμη (αν αυτή δεν θεωρείται πλέον προέκταση αυτής του Δημάρχου Ανν. Παπακυριάκου) αλλά ο ίδιος φέρεται να ανήκει στον κύκλο του πρωην Αντιπεριφερειάρχη Πελ/σου και εν αναμονή υποψηφίου Δημάρχου Βέλου Βόχας, Θανου Πισιμίση.

Η οπτική αυτή μας κάνει να αναρωτηθούμε αν και ο (εν αναμονή) υποψήφιος Δήμαρχος έχει τις ίδιες απόψεις με τον κ. Σταμπεδάκη για το θέμα της ΔΑΕΒ.

Ο κόσμος πλέον στη Βόχα έχει ανάγκη από καθαρές θέσεις και έχουμε την πεποίθηση ότι ο κ. Πισιμίσης σύντομα θα πρέπει να λάβει θέση ειδικά για τέτοια θέματα που έχουν συνταράξει όχι μόνο το Δήμο αλλά και το πανελλήνιο προ 10ετίας και φαίνεται ότι συνεχίζουν να τον ταλανίζουν ιδιαίτερα όταν αποφασίζονται πληρωμές μισού εκατομμυρίου ευρώ χωρίς δικαστικές αποφάσεις και χωρίς εκκαθάριση.

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ

Οι πληροφορίες από τη Βόχα λένε ότι ο συνδυασμός του κ. Τσίτουρα πλέον δεν υφίσταται (ουσιαστικά) αφού οι κ.κ. Καραφωτιάς και Καμπίτης δεν φαίνεται να ακολουθούν τη γραμμή του αρχηγού (με αφορμή και το θέμα της ΔΑΕΒ) ο οποίος μαζί με τους κ.κ. Περή και Σταμπεδάκη μοιάζουν να έχουν προσχωρήσει εμμέσως πλην σαφώς στην παράταξη του Δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου.. ήδη.

Το πολιτικό τοπίο στην περιοχή παραμένει θολό και με αρκετά ερωτηματικά. Παρόλα αυτά είναι πολλές πλέον οι πληροφορίες που λένε ότι η παράταξη Τσίτουρα “διελύθη στα εξ ων συνετέθη” και “άλλοι για Αννίβα τράβηξαν κι άλλοι για Πισιμίση”.

Και άλλοι κοντοστέκονται αναζητώντας κάποια νέα υποψηφιότητα ίσως.

ΚΟΡΥΦΗ