ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Βέλο Βόχα .. Πλαγιομετωπικό crash test με έπαθλο τις εντυπώσεις

Βέλο Βόχα .. Πλαγιομετωπικό crash test με έπαθλο τις εντυπώσεις

Οι παρουσιάσεις συνδυασμών από τους 3 υποψήφιους Δημάρχους - Τι είπαν και αν έπεισαν - Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, οι αναιτιολόγητες δεσμεύσεις και η "καθαρή αλλαγή" - Η Δημητρίου και ο Τρωγαδης

Βρισκόμαστε στον απόηχο πλέον των προχθεσινών συγκεντρώσεων των 3 υποψηφίων Δημάρχων στο Δήμο Βέλου Βόχας και η προεκλογική εικόνα αρχίζει σιγά σιγά να σχηματίζεται αναφορικά με την δυναμική του κάθε υποψηφίου.

Αλλά για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει να τονίσουμε ότι η παρουσίαση συνδυασμών σε κάθε περιοχή αποτελεί ένα crash test το οποίο καλείται να περάσει ο κάθε διεκδικητής της τοπικής εξουσίας ώστε να δείξει ότι δεν υπολείπεται. Και να σημειώσουμε εκ των προτέρων ότι to πέρασαν όλοι αν το μόνο κριτήριο ήταν αυτό της συμμετοχής του κόσμου

Ο ΑΝΝΙΒΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Πρώτος ξεκίνησε ο Δήμαρχος Παπακυριάκος στο Alkyon ο οποίος γέμισε το χώρο αλλά αυτό ήταν λογικό να συμβεί αφού στο ψηφοδέλτιό του συμμετέχουν 173 άτομα, οπότε όλοι αυτοί με έναν-δυο συγγενείς ή φίλους είναι εύκολο να γεμίσουν τον χώρο.

Πέρα από τα επικοινωνιακά τρικ με την εισαγωγή από τον υιό του η εκτίμηση είναι ότι επρόκειτο για μια “επαγγελματική” ομιλία. Μετά από τόσες εκλογικές αναμετρήσεις ο κ. Παπακυριάκος έχει την εμπειρία να ξεπετά τέτοιες εκδηλώσεις χωρίς να σπαταλά δυνάμεις.

Σε αντίθεση με την αναλυτική παρουσίαση που έκανε το 2019 με απολογισμό και δεσμεύσεις αυτή την φορά έμοιαζε να βιάζεται να προχωρήσει στην παρουσίαση του συνδυασμού. Ανέφερε βέβαια κάποιες δεσμεύσεις αλλά το δυσάρεστο ήταν ότι πολλές από αυτές ήσαν ακριβώς οι ίδιες με την προηγούμενη φορά (πάλι το Δημαρχείο που τελειώνει, πάλι η ανάπλαση του λιμανιού στο Βραχάτι, πάλι οι κόμβοι στη Γράνα κλπ).

Ο πυρήνας του συνδυασμού, δηλ. τα “μπαρουτοκαπνισμένα” στελέχη που έχουν κάνει ήδη πολλές εκλογές έχουν μεν την εμπειρία και την αναγνωρισιμότητα για να κερδίζουν έδαφος από την άλλη πλευρά όμως είναι εμφανές ότι αρκετοί πλέον έχουν μεγαλώσει ηλικιακά, λείπει το πάθος, η ζωντάνια, η δίψα για την κατάκτηση της πρώτης φοράς. Υπάρχει αναπόφευκτη κούραση.

Παρεμπιπτόντως, δεν έχουμε δει πουθενά ακόμη κάποιο προεκλογικό πρόγραμμα σε αντίθεση με τους άλλους δυο υποψήφιους. Πάλι θα δούμε μια σελίδα Α4 στο τέλος;;

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Πολλοί είναι αυτοί που δεν περίμεναν ο Μιχάλης Λιάκος και οι Νέες Δυνάμεις θα συμπλήρωναν το ψηφοδέλτιο. Τώρα το αφήγημα των αντιπάλων του είναι ότι θα καταγράψει χαμηλό ποσοστό. Παρ’ όλα αυτά η πραγματικότητα αρχίζει και δείχνει άλλα πράγματα και φαίνεται να οδεύουμε σε εκπλήξεις τις οποίες θα αναλύσουμε στο επόμενο σημείωμά μας. 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος πέρασε με ιδιαίτερη επιτυχία το πρώτο crash test και γέμισε το ξενοδοχείο “Alkyon”. Ο κόσμος που παραβρέθηκε να τον ακούσει έμεινε ενθουσιασμένος από την όλη προσπάθεια, ήταν ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία του Βέλου και πολλών παραδοσιακών παραγόντων και φαίνεται πλέον ότι είναι βάσιμες οι ενδείξεις ότι η δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο “παίζεται” μεταξύ του Μιχάλη Λιάκου και του Θανάση Μανάβη. Αυτό θα το δούμε πιο αναλυτικά στο επόμενο σημείωμα.    

O κ. Λιάκος ξεκίνησε αφήνοντας σαφείς αιχμές για το μεγάλο παζάρι που έλαβε χώρα μέχρι την κατάθεση των ψηφοδελτίων με εξαγορές υποψηφίων, συμφεροντολογικές συμφωνίες της τελευταίας στιγμής και την “τιμολόγηση ανθρώπων” όπως είπε.

Η κριτική στο πρόσωπο του Δημάρχου ήταν έντονη λέγοντας για “τα χαμένα χρόνια, τα έργα που χάθηκαν, τις χρηματοδοτήσεις που δεν αξιοποιήθηκαν”. Μίλησε για μια κουρασμένη Δημοτική Αρχή που την ενδιαφέρει μόνον η επανεκλογή και όχι το θέμα του νερού.

Μίλησε και για μια αντιπολίτευση που ζητά την εκλογή της και ο υποψήφιος Δήμαρχος Θανάσης Μανάβης δεν προσήλθε ούτε μια φορά στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, εκεί όπου παίρνονταν οι σημαντικότερες αποφάσεις.

Ο κ. Λιάκος, σε αντίθεση με τους άλλους δυο υποψήφιους, έκανε μια εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα της παράταξης με λύσεις σε προβλήματα.

  • Δεσμεύτηκε για την μετατροπή του αλιευτικού καταφυγίου σε σταθμό ανεφοδιασμού και φιλοξενίας τουριστικών σκαφών, για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό.
  • Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του δράσεις σχετικά με την ασφάλεια των δημοτών λέγοντας ότι τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τις απευθείας αναθέσεις του κ. Παπακυριάκου οι οποίες λεηλάτησαν τον Δήμο.
  • Έκανε μια σύντομη αναδρομή στο πρόβλημα του νερού, για τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται, για την αφαλάτωση αλλά και για τρόπους που δεν θα εξαρτώνται από τον Ασωπό ή την Στυμφαλία όπου έτσι κι αλλιώς οι λύσεις αυτές βρίσκονται στα χέρια άλλων.

Ο κ. Λιάκος σε αντίθεση με τον κ. Μανάβη ο οποίος κατεβαίνει με το σύνθημα της “μεγάλης αλλαγής” αντιπαραθέτει αυτό της “καθαρής αλλαγής” επικεντρώνοντας στους ανθρώπους που θα λύσουν τα προβλήματα, σε συμφωνίες χωρίς "σκιές" και σε ένα υλοποιήσιμο και χωρίς φανφάρες πρόγραμμα.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

Το απόγευμα ξεκίνησε την δική του παρουσίαση ο Θανάσης Μανάβης ο οποίος επέλεξε να “παίξει εντός έδρας” στο κέντρο “Κουτρουμπή”. Ο χώρος ήταν γεμάτος αλλά κι εδώ ισχύει ότι και για τον Δήμαρχο αφού με 160 υποψήφιους δεν είναι δύσκολο να γεμίσεις έναν τέτοιο χώρο. Την μερίδα του “λέοντος” βέβαια είχε το Ζευγολατιό, λίγα “πράγματα” από το Βραχάτι, λιγότερα από το Βέλο.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο σημείωμα ότι αυτή την φορά ο κ. Μανάβης μοιάζει πιο ώριμος από τις προηγούμενες φορές τουλάχιστον ως προς την αποφυγή μνημειωδών γκαφών του παρελθόντος.

Παρ’ όλα αυτά φαίνεται κάποια χούγια δεν φεύγουν ούτε με τα χρόνια. Οι εντυπωσιακές φιέστες και οι μεγάλες δεσμεύσεις χωρίς αιτιολόγηση σίγουρα βρίσκουν ευήκοα ώτα σε μεγάλη μερίδα του Ζευγολατιότικου κοινού αλλά ενδεχομένως να λειτουργούν αποτρεπτικά στο κοινό του Βέλου και του Βραχάτίου που είναι λιγότερο παρορμητικά.

  • Είπε ότι κάθε σπίτι του Δήμου θα έχει νερό από την Στυμφαλία το καλοκαίρι του 2024 αλλά δεν είπε με ποιον τρόπο.
  • Είπε ότι το Βραχάτι θα είναι τουριστικός προορισμός το καλοκαίρι του 2024. Το branding μιας περιοχής δεν είναι υπόθεση μηνών αλλά αδιάκοπης προσπάθειας στο χρόνο. Χωρίς ξενοδοχεία και μόνον με airbnb δεν κάνεις τουρισμό, ας μην γελιόμαστε
  • Είπε ότι θα αξιοποιηθεί το ΝΠΔΔ “Ανέλιξη” αλλά πρόσφατα διαβάσαμε ότι το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) των δήμων.
  • Υποσχέθηκε επίσης ότι θα εξασφαλίσει 5000 κυβικά νερού ημερησίως στους αγρότες από τον βιολογικό του Δήμου. Γιατί “έχει παραπάνω θράσος” είπε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΩΓΑΔΗΣ

Μία ιδιαίτερη στιγμή στην παρουσίαση ήταν αυτή της κας Δημητρίου η οποία ασπάστηκε τον κ. Μανάβη τον οποίον δυο χρόνια πριν τον είχε καταγγείλει ότι έχει έλλειμμα ηθικής και εντιμότητας. Πρώην ψηφοφόρος της σημείωσε με νόημα “Φαίνεται η ανάγκη είτε άλλαξε τη γνώμη της ή τις αρχές της”. Ο κ. Μανάβης από την άλλη πλευρά ενδεχομένως να σκέφτηκε “μάζευε κι ας είναι και ρώγες”.

Εντύπωση βέβαια έκανε και η ευχαριστία του στον Βασίλη (Τρωγάδη). Ήταν η πρώτη φορά που δημοσίως αναφέρθηκε ότι ο κ. Τρωγάδης στηρίζει τον κ. Μανάβη με όλες του τις δυνάμεις. 

Ο κ. Μανάβης διάβαζε το κείμενο από χαρτί το οποίο σημαίνει ότι το είχε προετοιμάσει.

  • Για να δώσει κάποιο μήνυμα στον Δήμαρχο;;
  • Για να εκθέσει το Βασίλη Τρωγάδη;;

Άγνωστο. Αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση από τον τελευταίο. Δείτε το στιγμιότυπο στο βίντεο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Συμπερασματικά ο κ. Μανάβης είχε ένα μεγαλύτερο πάθος από τον Δήμαρχο, είχε τον απαραίτητο ενθουσιασμό και το κοινό (κυρίως του Ζευγολατιού) ακόμη κι αν δεν πίστεψε τις υποσχέσεις του έμοιαζε να πιστεύει σε μία νίκη ασχέτως όρων, ρεαλιστικών προϋποθέσεων και υλοποιήσιμων υποσχέσεων.

“Ίδωμεν” που θα έλεγε και ο Γιάννης.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ