ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Βέλο Βόχα .. Οι εκλογές θα κριθούν στο .. photo finish

Βέλο Βόχα .. Οι εκλογές θα κριθούν στο .. photo finish

Λιγο πριν το φινάλε - Οι "σβηστές μηχανές" του Αννίβα, η αντεπίθεση του Μιχάλη Λιάκου και η "μεγάλη αλλαγή" του Θανάση Μανάβη - Ποιο "αποτύπωμα" άφησαν Τρωγάδης και Δημητρίου

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος του προεκλογικού αγώνα και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στον Δήμο Βέλου Βόχας υπάρχει μία σχετικά καθαρή εικόνα σε σχέση με τις ισορροπίες ανάμεσα στις παρατάξεις που διεκδικούν τον Δήμο. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι από την στιγμή που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσκοπήσεις ο καθένας μπορεί να ισχυριστεί ότι θέλει.

Υπάρχουν επίσης τα πρόσωπα που “σημάδεψαν” αυτές τις εκλογές με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, υπήρξαν συνθήματα, υπήρξε ένταση, υπήρξαν συγκεντρώσεις (δυστυχώς σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις τον χώρο γέμιζαν οι υποψήφιοι σύμβουλοι και φίλοι τους) και υπήρξε και αρκετή δόση ίντριγκας.

Ο ΑΝΝΙΒΑΣ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Ο Δήμαρχος κ. Παπακυριάκος έκανε μια προεκλογική καμπάνια με σχεδόν “σβηστές τις μηχανές”. Η στρατηγική του στην επικοινωνία φάνηκε ότι ήταν η σιωπή, να μην ανεβούν οι τόνοι, να μην δοθούν “πατήματα” στους αντιπάλους του να τα εκμεταλλευτούν. Αυτό συνάδει και με την γενικότερη φιλοσοφία του κ. Παπακυριάκου να παίρνει το αποτέλεσμα χωρίς να πολυφαίνεται.

Καμία ομιλία του δεν εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο και αυτό που μπορούμε να εικάσουμε είναι ότι έγινε για λόγους προφύλαξης. Ο Αντιδήμαρχος κ. Σιάχος σε τηλεοπτική συνέντευξη ερωτώμενος για το μεγαλύτερο προτέρημα του κ. Παπακυριάκου απάντησε ότι “πρώτα από όλα είναι άνθρωπος”. Δεν αμφιβάλλουμε, αλλά ο Δήμος θέλει και Δήμαρχο αποτελεσματικό.

Στο πρόγραμμά του φιγουράρουν και πάλι δεσμεύσεις του 2019 όταν τα είχε ξαναυποσχεθεί (η ΕΤΠΑΚΟ, το Δημαρχείο, η σύνδεση του με την ΠΕΟ, τα αντιπλημμυρικά έργα, το αποχετευτικό του Βέλου). Αυτή τη φορά δεν μίλησε πάντως για μόνιμη λύση στο θέμα του νερού, ούτε για Δημοτικό Κολυμβητήριο.

Το προεκλογικό του πρόγραμμα εμφανίστηκε δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές, ήταν πυκνογραμμένο και δεν μπορούσε να διαβαστεί εύκολα. Συσκότιση κι’ εδώ. Ενδεχομένως κι’ αυτό να έγινε σκοπίμως.

Σε αυτό το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε λοιπόν “γκρουπάρει” όλα τα έργα και βγάζει ένα αποτέλεσμα κοντά στα 56 εκ. ευρώ. Εάν όμως κάνουμε τις προσθέσεις στα έργα που υλοποιήθηκαν μέσα στην τετραετία το αποτέλεσμα φτάνει μόλις τα 12,3 εκ. ευρώ. Θα πει κάποιος βέβαια ότι εξασφάλισε χρηματοδοτήσεις για την επόμενη Δημοτική Αρχή.

Είναι σωστό αυτό αλλά αν σκεφτούμε ότι πολλά από τα έργα που υλοποιήθηκαν είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση προ των προηγουμένων εκλογών (και ο κ. Παπακυριάκος τα συμπεριέλαβε κι αυτά με μια “δημιουργική λογιστική”) τότε καταλήγουμε ότι τα έργα που μέσα στην τετραετία έφτασαν από την ιδέα και την μελέτη στην ολοκλήρωση είναι αρκετά κάτω των 10 εκ. ευρώ. Και ο κόσμος τον ψήφισε για 4 χρόνια το 2019, όχι για 9.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Ο κ. Παπακυριάκος πιθανώς να τερματίσει πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών αλλά εκτός απροόπτων θα υπάρξει και δεύτερος. Στο Βέλο δέχεται ισχυρή πίεση από τον κ. Λιάκο και τον κεντρώο χώρο και θα έχει πτώση, στο Ζευγολατιό θα αυξήσει λίγο τις δυνάμεις του έχοντας την έμμεση υποστήριξη των κ.κ. Τσίτουρα και Σταμπεδάκη όπως λένε οι πληροφορίες αλλά θα είναι δεύτερος,

Ο κ.Σταμπεδάκης επικοινώνησε μαζί μας και ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο..

Στο Βραχάτι θα έχει απώλειες, στην Στιμάγκα δεν θα είναι πρώτος. Μία πτώση από το 47% είναι αναμενόμενη, όποιος ονειρεύεται “50άρια” μάλλον έχει έρθει στην γη για διακοπές..

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο κ. Παπακυριάκος θεωρητικά θα μπορούσε και πάλι να κερδίσει τις εκλογές. Το προβλήματα όμως παραμένουν άλυτα. Ο ίδιος αλλά και ο κόσμος πρέπει να αναρωτηθούν “τι φταίει”.

Το πρόβλημα του νερού στα 13 χρόνια διοίκησης του δεν λύθηκε. Το Δημαρχείο που το υποσχέθηκε και πάλι το 2019 αναμένεται να είναι έτοιμο αφού τελειώσουν οι εκλογές. Ο βιολογικός καθαρισμός του Βέλου παραμένει στάσιμος. Η ανάπλαση στο λιμάνι Βραχατίου (που και αυτήν την υποσχέθηκε το 2019) ακόμη να φανεί. Τα προβλήματα στην περιοχή είναι δομικά και μεγάλα.

Με όλα τα παραπάνω το υποσύνθημα “η ασφαλής επιλογή” (σε παραλλαγή αυτής του 2019 όπου ήταν “η αξιόπιστη”) ακούγεται κάπως ειρωνικό.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο Μιχάλης Λιάκος και οι Νέες Δυνάμεις του κατάφεραν μέσα στον τελευταίο μήνα να κάνουν πολλά περισσότερα από ότι θα περίμεναν οι αντίπαλοί του.

  • Ύψωσε τους τόνους και κατέδειξε παθογένειες τόσο του Δημάρχου όσο και του κ. Μανάβη,
  • Συμμετέχει με μια συμπαγή και παθιασμένη ομάδα ανθρώπων, ενώ στην πορεία κέρδισε και νέους υποστηρικτές
  • επέμεινε σε μια “καθαρή αλλαγή” που χρειάζεται ο τόπος σε αντιδιαστολή με την “μεγάλη αλλαγή” που πρεσβεύει ο κ. Μανάβης τον οποίο “στόχευσε” ως αντίπαλό του για την 2η θέση,
  • ήταν ο μόνος που έκανε πολιτική κριτική,
  • παρουσίασε ένα καλά μελετημένο πρόγραμμα, με ρεαλιστικές λύσεις, χωρίς μεγάλες υποσχέσεις και φανφάρες,
  • εξασφάλισε την δημόσια στήριξη εμβληματικών αυτοδιοικητικών στελεχών του παρελθόντος όπως ο Νίκος Λέκκας, o Δημήτρης Γιαμπουράνης και ο Νίκος Τσάνος αλλά και την πιο διακριτική από άλλα στελέχη,
  • “ξεσκέπασε” τα παιχνίδια διαπλοκής στον Δήμο,
  • παρουσίασε μια σημαντικά μεγαλύτερη εξωστρέφεια και προβολή με μία σειρά από πολιτικές δηλώσεις σε βίντεο και πάει στις εκλογές του πρώτου γύρου με στόχο να κυνηγήσει την 2η θέση από τον κ. Μανάβη ο οποίος τον κατατάσσει στο 7-8%.

Υπάρχουν και μειονεκτήματα αλλά γι αυτά δεν μπορεί να κάνει και πολλά.

  • Είναι το θέμα της αναγνωρισιμότητας κατά κύριο λόγο απέναντι σε αντιπάλους που κατεβαίνουν για 4η και 3η φορά.
  • Και είναι και τα οικονομικά μεγέθη της καμπάνιας απέναντι στον επιχειρηματία κ. Μανάβη (που αυτήν την φορά “τίναξε την μπάνκα στον άερα” ως έσχατη λύση) και στις αναθέσεις του κ. Παπακυριάκου.

Εκλογικά στο Βέλο θα κυνηγήσει τον κ. Παπακυριάκο έχοντας μαζί του σχεδόν όλον τον κεντρώο χώρο, στο Βραχάτι θα παίξει την 2η θέση με τον κ. Μανάβη και το μεγάλο στοίχημα θα είναι στο Ζευγολατιό στην έδρα του κ. Μανάβη.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΑΒΗΣ

Είναι η 3η φορά που ο κ. Μανάβης είναι υποψήφιος Δήμαρχος μετά τις ήττες του ‘14 και του ‘19 και όπως μας έχει πει και ο ίδιος είναι “η 3η και φαρμακερή”. Μέσα στον Αύγουστο και μετά την αποχώρηση του Β. Τρωγάδη έκανε ένα μεγάλο “μπαμ” με την πληθώρα ανακοινώσεων υποψηφιοτήτων και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου έδινε την εντύπωση ότι πάει για γερό φίνις.

Από τότε και μέχρι τώρα ο “κουρνιαχτός” κατακάθησε και βγήκαν στην πορεία προβλήματα. Οι φήμες για έμμεση υποστήριξη από τον κ. Τρωγάδη και η “ύποπτη και περίεργη” (όσον αφορά την αιτιολογία και τον χρόνο) προσχώρηση της κας Δημητρίου και κάποιων “ανατροπέων” της, φαίνεται να οδήγησε σε συσπείρωση των δυο αντιπάλων του. Δημιουργήθηκαν “σκιές” και ερωτήματα που ιδιαίτερα σε Βέλο και Βραχάτι τον “ροκανίζου픨ακόμα ... και για τα οποία ο κ. Μανάβης έκανε ότι δεν άκουγε.

Την τελευταία στιγμή εμφανίστηκαν και παθογένειες του παρελθόντος. Μεγάλη αλλαγή, μεγάλες υποσχέσεις, μεγάλες προβλέψεις, μεγάλες συγκεντρώσεις (το Ζευγολατιό εκστράτευσε σε κάθε χωριό), μεγάλο κόστος προεκλογικής καμπάνιας, γενικά όλα έμοιαζαν μεγάλα.

Αν το 2019 ο κ. Μανάβης φόβισε τον κόσμο παγιδευόμενος στο επικοινωνιακό παιχνίδι του κ. Παπακυριάκου το οποίο είχε σκοπό να εμφανίσει τον τελευταίο ως το “καλό παίδι” και τον πρώτο ως τον “κακό” της υπόθεσης, το 2023 ο κ. Μανάβης αν χάσει θα πρέπει να κατηγορήσει τις επιλογές του.

Η υπερβολή στα όρια της επίδειξης πλούτου, υποψηφίων και υποσχέσεων στο καθετί μπορεί να συγκινεί το Ζευγολατιό και κάποια μικρά χωριά που θαμπώνονται από αυτήν αλλά σε Βραχάτι και Βέλο όλα αυτά φοβίζουν και απομακρύνουν κόσμο και ιδιαίτερα κόσμο που έχει πολιτικά κριτήρια.

Η διαφορά αντίληψης ανάμεσα σε αυτά τα χωριά είναι πολύ μεγάλη.  

Εκλογικά στο Ζευγολατιό (χωρίς το Καλέτζι) θα είναι πρώτος αλλά το νούμερο έχει σημασία. Αν λάβει πάνω από 1100 θα είναι καλά. Όσο κατεβαίνει θα μεγαλώνει και ο κίνδυνος να χάσει ακόμη και την 2η θέση. Στο Βραχάτι όπως είπαμε θα δώσει μάχη με τον κ. Λιάκο για την 2η θέση. Στο Βέλο όπου υπάρχουν δυο άλλοι συνδυασμοί με την βάση τους εκεί, αναγκαστικά είναι αδύναμος. Στην Στιμάγκα αναμένεται να είναι πρώτος.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΩΓΑΔΗΣ

Ο πρώην ισχυρός Αντιδήμαρχος της διοίκησης Παπακυριάκου αποχώρησε από την εκλογική “κούρσα” στα τέλη του Ιουλίου βλέποντας ότι οι “καραμπόλες” δεν τον ευνοούσαν και ορθά σκεπτόμενος προτίμησε την Περιφέρεια παρά να βρεθεί κάτω από κάποιον άλλο όπως έκανε η κα Δημητρίου.

Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι το αρχικό ρίσκο (δηλ. η αυτονόμηση του από τον κ. Παπακυριάκο και στην συνέχεια η προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίου) δεν του βγήκε, πρόλαβε τουλάχιστον να “πηδήξει από το καράβι”.

Ο ίδιος πάντως κάποια στιγμή βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν στην παρουσίαση του συνδυασμού του ο κ. Μανάβης είπε ότι έχουν ενώσει δυνάμεις μαζί με τον ίδιο και με όλους τους πρώην υποψήφιους του και κ. Τρωγάδης δεν προέβη σε καμία διάψευση και αυτό αφήνει ανοιχτή την πόρτα των ερμηνειών.

Τέλος εικάζουμε ότι μετά από 5 χρόνα θα προσπαθήσει εκ νέου να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο εφόσον συνεχίσει να υφίσταται αυτός ο Δήμος όπου και θα παίξει ενδεχομένως την τελευταία του “ζαριά”.

Η ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η κα Δημητρίου τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2021 όταν αποχώρησε εν μέσω καταγγελιών για την ηθική υπόσταση του κ. Μανάβη και στην συνέχεια ανακοίνωσε και την πρόθεση της να είναι υποψήφια Δήμαρχος. Σε όλο αυτό το διάστημα εμφανιζόταν ως η “νέα και άφθαρτη” της περιοχής αλλά κατάφερε μέσα σε μόλις έναν μήνα να τα διαλύσει όλα.

Αρχικά και περί τα τέλη Αυγούστου διαπραγματευόταν τον ρόλο της μετά τις εκλογές στον συνδυασμό του κ. Λιάκου, τις επόμενες όμως ημέρες φαίνεται να την συγκίνησε η πρόταση από τον κ. Μανάβη ο οποίος επάνω στην ανυπομονησία του να κερδίσει τις εκλογές την δέχθηκε χωρίς αυτή να δώσει σοβαρές εξηγήσεις ή να ζητήσει συγγνώμη για όσα τον είχε καταγγείλει.

Οι εξελίξεις αυτές σήκωσαν “κύμα αντιδράσεων” τόσο σε μέρος του συνδυασμού του κ. Μανάβη, όσο και στην τοπική κοινωνία κυρίως του Βέλου και του Βραχατίου και έτσι οι αντίπαλοι του κ. Μανάβη βρήκαν την ευκαιρία να την καταδικάσουν αφού γύρισε εκεί που είχε ... καταγγείλει (για να το πούμε κομψά).

Η κα Δημητρίου από ένα σημείο και μετά έχασε πλήρως τον έλεγχο και άρχισε να πετάει “πέτρες” όπου έβρισκε, “μαλλιοτραβιόμενη” διαδικτυακά με σειρά στελεχών των άλλων δυο παρατάξεων μέσα από τις αναρτήσεις της.

Τελευταία θεώρησε ότι μπορεί να μας κάνει δυσφήμιση αναφερόμενη στην υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και ο Βελιώτης κ. Σωτηρόπουλος, ότι δήθεν μας ένωσε και τα βρήκαμε και μας στέλνει την αγάπη της.

Γύρισε ως “μπούμερανγκ” όμως.

Η παράταξη της γύρισε την πλάτη, τα likes έπιασαν πάτο (μόλις 19 συμπεριλαμβανομένων του συζύγου της, του συνεργάτη της κ. Μαρινάκου και της συζύγου του, δυο ξαδερφών της και της κουνιάδας της).

Υπερ-πλήρες το ναυάγιο.

Είναι πολλά και μεγάλα τα λάθη της πλέον. Σε αντίθεση με άλλους συνυποψηφίους της στην παράταξη του κ. Μανάβη που κινούνται σεμνά η κ. Δημητρίου νομίζοντας ίσως ότι είναι ακόμη υποψήφια Δήμαρχος έχει πάρει “σβάρνα” τις καθημερινές καταγγελτικές αναρτήσεις σε σειρά σελίδων του Facebook αποζητώντας την προβολή και την ανάδειξη. Ουσιαστικά έχει “καπελώσει” όλους τους υπόλοιπους συνυποψήφίους της στην παράταξη του κ. Μανάβη.

Στην ουσία τώρα επί έναν μήνα δεν κατέθεσε ούτε μια πολιτική πρόταση, έχει επιλέξει τις κραυγές και με μια σειρά από βίντεο προσπαθεί να εξευτελίσει πολιτικά τους υποψήφιους του κ. Παπακυριάκου που έχουν λάβει σειρά αναθέσεων από τον Δήμο ή το Νομικό Πρόσωπο “Ανέλιξη¨ (Σιάχος , Μαγγίνας, Κωτσάκος, Τανισχίδης)

Ακόμη κι αν έχει δίκιο, ο τρόπος με τον οποίο τον κάνει είναι φαιδρός. Τελευταίο παράδειγμα η κριτική για αναθέσεις στον Λάμπη Τανισχίδη με μουσική υπόκρουση “τα ριάλια” στο οποίο ο τελευταίος παρουσιάζεται κάπως σαν “καρικατούρα” ως “παιδί του Δημάρχου” που κυνηγάει “τα ριάλια”. Εάν αυτό το έβγαζε μια ανώνυμη σελίδα όπως “Η Βόχα Σήμερα” θα μπορούσε να ο κόσμος να μειδιάσει.

Όταν το κάνει πολιτικό πρόσωπο μοιάζει αντιαισθητικό και “κίτρινο”. (Η κα Δημητρίου ανακοίνωσε ότι τελικά άλλαξε την μουσική υπόκρουση κι έβαλε βιολιά έπειτα από αίτημα του κ. Τανισχίδη)

Αλλά δεν αποτελεί έκπληξη ούτε αυτό.

Η κα Δημητρίου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο των αλεπάλληλων συγκρούσεων και την μαζική δημιουργία εχθρών που όμως όλα αυτά έχουν μόνον μία κατάληξη. Την φθορά. Εικάζουμε ότι και η δημιουργία των βίντεο και η προεκλογική τακτική είναι ιδέες του συνεργάτη της ο οποίος όμως παρεμβαίνει στον σχολιασμό μόνο με λαικς, χαχανητά και καρδούλες.

Ο ίδιος φυλάγεται την ώρα που η κα Δημητρίου καταστρέφεται πολιτικά. Αλλά αρκετά και με αυτήν.

Κυριακή κοντή γιορτή. Καλές εκλογές και στο Δήμο Βέλου Βόχας.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ