ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Τέλος στα ΝΠΔΔ των Δήμων, συνενώνονται επιτροπές

Τέλος στα ΝΠΔΔ των Δήμων, συνενώνονται επιτροπές

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προχωρά στην κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των δήμων, τα οποία ενσωματώνει στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο «για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που παρουσίασαν σήμερα στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.

Το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΣ, σύμφωνα με την ηγεσία του, στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών της χώρας, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προχωρά στην κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των δήμων, τα οποία ενσωματώνει στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων. Καθιερώνει δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, τους οποίους συνδέει με την χρηματοδότηση των δήμων. Παράλληλα προχωρά σε συνενώσεις επιτροπών και προωθεί τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.

Συγκεκριμένα:

  • Θεσπίζει μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων: την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενσωματώνοντάς τα στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων. Επίσης αναβαθμίζει τη διαχείριση των σχολικών μονάδων από τους δήμους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαχείριση των πόρων και του προσωπικού.
  • Εισάγει μια σημαντική καινοτομία, τη συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.
  • Συνενώνει την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής των δήμων, βελτιώνοντας την υλοποίηση του δημοτικού έργου.
  • Καθιερώνει δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ