ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Φαράγγι Αγίου Λουκά, η μικρή όαση της Κορινθίας κοντά στο Ξυλόκαστρο

Φαράγγι Αγίου Λουκά, η μικρή όαση της Κορινθίας κοντά στο Ξυλόκαστρο

Στο φαράγγι του Άγιου Λουκά θα συναντήσεις, λίγα μέτρα κάτω από το φαράγγι, μερικές υπέροχες φυσικές λίμνες στις οποίες μπορείς να κολυμπήσεις ή να κάνεις ένα πικ νικ.

Αν μπορούμε να πούμε ότι κερδίσαμε κάτι στη διάρκεια των δυο χρόνων της πανδημίας είναι η τάση να παίρνουμε τα βουνά και να απολαμβάνουμε τη φύση. Ο βουνίσιος αέρας νιώθουμε να μας αναζωογονεί και να μας ξεκουράζει.

Στις μεταβατικές περιόδους (από καλοκαίρι σε φθινόπωρο και από χειμώνα προς άνοιξη), όταν η φύση αλλάζει “ενδυμασία” επιλέγουμε να βρεθούμε κοντά στη φύση για να θαυμάσουμε το μεγαλείο της. Πολλές φορές ψάχνουμε νέα -ανεξερεύνητα ακόμη για εμάς- μονοπάτια.

Μια τέτοιου είδους “αναζήτηση” μας οδήγησε στο φαράγγι του Άγιου Λουκά. Το φαράγγι του Άγιου Λουκά είναι ένα σχετικά άγνωστο φαράγγι, κοντά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Για να φτάσεις στο φαράγγι του Αγίου Λουκά πρέπει είτε να είσαι ντόπιος, είτε να πας οργανωμένα μέσω κάποιου πεζοπορικού συλλόγου ή να διαβάζεις το blog μας! 

Το φαράγγι του Άγιου Λουκά ήταν έκπληξη για εμάς για δυο λόγους. Πρώτον, δε περιμέναμε ότι θα μας φανεί σχετικά εύκολη η προσέγγιση σε αυτό και ιδίως η κατάβαση με τα σκοινιά. Δεύτερον, παρόλο που ήταν Κυριακή βρεθήκαμε απολύτως μόνοι για δυο ολόκληρες ώρες.

Γιατί να πας στο Φαράγγι του Αγίου Λουκά

Οι φυσικές ιαματικές πηγές, οι καταρράκτες και τα φαράγγια πιστεύουμε ότι είναι ούτως ή άλλως ένας πολύ καλός λόγος για να χαλαρώσει κανείς και να απολαύσει τη φύση στα καλύτερά της. Στο φαράγγι του Άγιου Λουκά θα συναντήσεις, λίγα μέτρα κάτω από το φαράγγι, μερικές υπέροχες φυσικές λίμνες στις οποίες μπορείς να κολυμπήσεις ή να κάνεις ένα πικ νικ.

Αν τελικά κολυμπήσεις θα έχεις παρέα μικρά βατραχάκια! Προτείνουμε, επίσης, να πας σε αυτό το μέρος γιατί δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, κάτι που βοηθά στο να διατηρηθεί καθαρό και ήσυχο!

Τι να περιμένεις

Ενώ είναι αρκετά εύκολο να φτάσεις ως το δάσος που οδηγεί στο φαράγγι, η κατάβαση ως αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε αθλητικά παπούτσια για να κατέβεις, με τη βοήθεια των σχοινιών, ως αυτόν τον φυσικό παράδεισο.

Η συνολική διαδρομή διαρκεί είκοσι λεπτά. Τα πρώτα δέκα λεπτά θα διασχίσεις ένα βατό μονοπάτι μέσα στο καταπράσινο δάσος. Για άλλα δέκα λεπτά περίπου θα κατέβεις έναν απότομο γκρεμό με τη βοήθεια ορειβατικών σχοινιών που έχουν τοποθετηθεί από ορειβάτες. Η ανάβαση θα σου φανεί πολύ πιο εύκολη.

Η δραστηριότητα αυτή δεν είναι κατάλληλη για παιδιά και απαιτεί σχετικά καλή φυσική κατάσταση. Αν επιθυμείς να διασχίσεις το φαράγγι, βεβαιώσου ότι έχεις κάποιον έμπειρο οδηγό ή ομάδα και τον απαραίτητο εξοπλισμό (στολή, παπούτσια). Προετοιμάσου για να βουτήξεις σε κρύα νερά. Μέσα Σεπτέμβρη που πήγαμε εμείς ήταν ήδη πολύ κρύα!

Πώς να πας στο Φαράγγι του Αγίου Λουκά

Στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου- Πατρών, στο χωριό Πιτσά (δίπλα στη Λυκοποριά), ακολουθείς την πινακίδα που λέει προς Ελληνικό. Βγαίνεις δηλαδή από τον περιφερειακό παραλιακό δρόμο και ανηφορίζεις με κατεύθυνση την Άνω Καλλιθέα.

Μετά από περίπου 20-25 λεπτά υπάρχει ταμπέλα που λέει Άγιος Λουκάς. Στο ξωκλήσι του Άγιου Λουκά μπορείς να σταθμεύσεις το αμάξι σου και να ακολουθήσεις το κόκκινο σημάδι αριστερά από το εκκλησάκι.

 

https://www.zoudia.gr/

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ