Το οινικό αφήγημα του Oινοποιείου Μπαραφάκα από το 2002 μέχρι σήμερα εξελίσσεται, ανθεί και χρόνο με το χρόνο "προσγειώνει" νέες προτάσεις. Το ζήτημα άλλωστε στο κλάδο είναι να παραμένει κανείς αεικίνητος, να θέτει υψηλούς στόχους, να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες, να πρωτοπορεί, να δημιουργεί και να βρίσκεται σε μία συνεχή επαγρύπνηση. Και ο Χρήστος Μπαραφάκας αποτελεί ένα από τα πρόσωπα του οινικού κλάδου που το επιδικώκει και το επιβεβαιώνει.
Με μία ατζέντα κρασιών πλούσια, με ετικέτες που έχουν αποτελέσει "σταθμό" στο οινόφιλο κοινό, με πρακτικές καλλιέργειας που εναρμονίζονται με το σύγχρονο αμπελουργικό σκηνικό αλλά και τα βιώσιμα μοντέλα, με νέα projects που έχουν συζητηθεί αναμένοντας την πληθωρική συνέχεια τους αλλά και με οινοτουρισμό εντός του Κτήματος που υπόσχεται αρκετές εκπλήξεις καθώς και ανάπτυξη.
Με διορατικότητα και τεχνογνωσία, πάθος, αρμονική σύνδεση της παράδοσης και του σύγχρονου γίγνεσθαι, "πίστη" και "εμμονή" στο Αγιωργίτικο αλλά και σε άλλες "must have" ποικιλίες του terroir της Νεμέας που έχουν την δυναμική να "πουν" ανατρεπτικά την δική τους ιστορία, ο Χρήστος Μπαραφάκας, ονειρεύεται και οραματίζεται, τελικώς, να δει μία μέρα της μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη, την Νεμέα "πρωτεύουσα" του ελληνικού αμπελώνα. Για κάποιο "μυστικό" επίσης που κρύβεται πίσω από κάποια ετικέτα, τελικά θα μας το αποκαλύψεις...; Πάμε να μάθουμε!
Πότε ξεκίνησε η ιστορία του Οινοποιείου Μπαραφάκα και τα βήματα που συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία μέχρι σήμερα;
Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συστάθηκε επισήμως το 1999 με 80 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. Το 2002 οινοποιούμε την πρώτη μας Νεμέα και στο πέρασμα των χρόνων αποκτήσαμε 200 στρέμματα και πολλούς συνεργάτες αμπελουργούς.
Τα μικρά καθημερινά βήματα, η αγάπη για τη γη και το αμπέλι, ο σεβασμός στον κύκλο ζωής του αμπελιού, συμβάλλουν στο να δημιουργείς και με υπομονή να αναπτύσσεσαι, όπως αναπτύσσονται τα αμπέλια και με το χρόνο μας δίνουν τις βάσεις για να οραματιζόμαστε τα επόμενα βήματα, ώστε να μας προσφέρει αυτό τον καλύτερο καρπό, εμείς να το εξελίσσουμε χρόνο με το χρόνο επιτρέποντάς του να εκφράσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του στη φιάλη που φθάνει στον καταναλωτή.
Ποια τα κύρια χαρακτηριστικά του terroir της Νεμέας και τι παρακολουθείτε ως προς την πορεία και περαιτέρω ανάδειξη της πρωταγωνίστριας ποικιλίας της περιοχής, "Αγιωργίτικο”;
Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η διαφορετικότητα κάθε αμπελοτεμαχίου στο οποίο συμβάλλει η μεγάλη έκταση της ζώνης η οποία αποτελείται από 17 χωριά τα οποία εκτείνονται σε δύο Νομούς. Το υψόμετρο ξεκινάει περίπου στα 200 μέτρα και φτάνει ως τα 1.000, ο προσανατολισμός στον ήλιο κάθε αμπελοτεμαχίου, οι διαφορετικές κλίσεις εδαφών και το μικροκλίμα, τα θερμά καλοκαίρια με χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της Νεμέας που προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες για να ευδοκιμήσει η ποικιλία του Αγιωργίτικου.
Στην πορεία των χρόνων η ποικιλία μας απέδειξε την πολυδυναμικότητά της και αρκετοί οινοποιοί κατάφεραν να την αναδείξουν ακόμα περισσότερο είτε ως ΠΟΠ ερυθρή, είτε ως ροζέ, ημιαφρώδες, ημίγλυκο κλπ.
Κάποιες από τις "must” για εσάς ποικιλίες της ζώνης που αξίζει να γνωρίσει περισσότερο το κοινό, κυρίως σε μονοποικιλιακά κρασιά & που στοχεύετε να δώσετε έμφαση ή να αναδείξετε περισσότερο;
Η Κυδωνίτσα που ξεκινήσαμε να φυτεύουμε πριν έξι χρόνια και μας έχει ήδη δώσει κρασί με εξαιρετική δυναμική, είναι μια ποικιλία που γεννήθηκε στην Πελοπόννησο, έχει γοητεύσει πολλούς λάτρεις των αρωματικών λευκών κι είναι σχεδόν έτοιμη να εμφιαλωθεί μετά από πειραματισμούς και ωρίμαση σε αμφορέα αμμόπετρας.
Τέσσερα χρόνια μετά τις φυτεύσεις, έχουμε ήδη συστήσει στο κοινό μας την Αλσατική ποικιλία του Gewürztraminer η οποία έχει βρει εξαιρετική έκφραση στο terroir της Νεμέας, γι’ αυτό αποφασίσαμε πρώτοι στην περιοχή να οινοποιήσουμε πέρσι μια μονοποικιλιακή φιάλη που έχει αγαπήσει ο κόσμος. Ακολουθούν επίσης οι ποικιλίες Ασύρτικο και Syrah, που δίνουν κρασιά διαφορετικά και αναπάντεχα προερχόμενα από τη Νεμέα.
Πόσες ετικέτες μετρά σήμερα στην ατζέντα του, το Οινοποιείο Μπαραφάκα, αν είχατε να επιλέξετε ποιες θα "βγάζατε” στη πρώτη γραμμή ως τις "σταρς” του οινοποιείου και τέλος για τι παραγωγή μιλάμε ετησίως;
Σήμερα παράγουμε 13 διαφορετικές ετικέτες και 500,000 φιάλες ετησίως. Ωστόσο σε λίγους μήνες έρχονται τρεις νέες ετικέτες από μονοποικιλιακούς οίνους. Η ντίβα του Οινοποιείου μας είναι η ετικέτα "Τρεις Μάγισσες", ένα ημιαφρώδες ροζέ που έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.
Η "Αποκάλυψη" που είναι ένας σοβαρός πρεσβευτής της Νεμέας με τα μεστά του αρώματα και γεύσεις, καθώς και το "Saint Modesto", ένα χαρμάνι από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Grenache Rouge και η νέα σειρά "Magic Van" σε λευκό και κόκκινο που αρχίζει και αποκτά ένα δυναμικό κοινό.
Νέο project, νέες ετικέτες με ένα Magic Van και ομώνυμα labels να "ταξιδεύουν” παντού. Πως γεννήθηκε η ιδέα, ποιος ο στόχος και πως οραματίζεστε το μέλλον αυτού του νέου οινικού ταξιδιού;
Το παλιό βανάκι της οικογένειας μας συνόδευε σε πολλές στιγμές της επαγγελματικής του ενασχόλησης ταξιδεύοντάς μας μέσα τα αμπέλια καθώς ήταν το όχημα στο οποίο δημιουργήσαμε πολλές όμορφες αναμνήσεις…
Αποφασίσαμε λοιπόν να το φέρουμε ξανά στη ζωή μετά από 54 χρόνια σαν ένα wine bar πραγματοποιώντας wine tasting μέσα στους αμπελώνες, με στόχο να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα συστήνοντας σε όλους τις δύο νέες ετικέτες που θα είναι συνοδοιπόροι σας σε μαγικές γευστικές διαδρομές.
Το οινοποιείο αποτελεί ένα από τα γνωστά επισκέψιμα οινοποιεία της ζώνης. Συνεπώς πόσο συμβάλλει ο οινοτουρισμός στη περαιτέρω ανάπτυξη της οινικής κουλτούρας και ποια τα επόμενα βήματα;
Ο οινοτουρισμός στη Νεμέα και στην Ελλάδα γενικότερα χρόνο με το χρόνο ανθεί και αναπτύσσεται. Βρισκόμαστε πάντα σε φάση ανάπτυξης των εγκαταστάσεων μας μέχρι την δημιουργία του νέου μας Οινοποιείου, για να μπορέσουμε να συστήσουμε σε κάθε επισκέπτη από την Ελλάδα και το εξωτερικό τα στάδια οινοποίησης, ωρίμασης και παραγωγής καθώς και να τους μυήσουμε στον κόσμο των ετικετών μας.
Η οινική κουλτούρα ενός πολιτισμού ξεκινάει πάντα μέσα από το σπίτι αλλά τα τελευταία χρόνια είμαστε ενθουσιασμένοι που συμβάλλουμε μέσα από τις ξεναγήσεις και τις γευσιγνωσίες μας σ’ αυτό μέσω του Οινοποιείου μας. Κάθε χρόνο εμπλουτίζουμε τις εμπειρίες που μπορεί να επιλέξει ο επισκέπτης και ευελπιστούμε πολύ γρήγορα να σας υποδεχτούμε στο νέο μας Οινοποιείο ανάμεσα σε αμπέλια και με μια θέα που θα σας ενθουσιάσει.
Υπό το κατώφλι της κλιματικής αλλαγής και των γενικότερων αλλαγών που επιτάσσει στην αμπελοκαλλιέργεια, ποιες οι κινήσεις σας για το μέλλον; Βιώσιμα μοντέλα και βιολογική καλλιέργεια βρίσκονται στην εργαλειοθήκη σας;
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα απέναντι στην πρωτόγνωρη κλιματική αλλαγή έχει αρκετά χαρτιά να παραθέσει. Ο πλούτος των γηγενών ποικιλιών, η προσαρμοστικότητά τους που θέλει χρόνο ώστε εγκλιματιστεί το αμπέλι στις νέες συνθήκες, καινοτομίες αμπελοκαλλιέργειας στα πλαίσια της διαχείρισης του φυλλικού τείχους του αμπελώνα, αρδευτικά συστήματα και χρήση μετεωρολογικών και μικροκλιματικών σταθμών που έχουμε εγκαταστήσει, μας τροφοδοτούν με πολύτιμα δεδομένα για την πορεία της χρονιάς και τέλος οι πειραματικές φυτεύσεις που θα μας δώσουν νέα δεδομένα.
Πάνω από το υπάρχον οινοποιείο έχουμε ήδη φυτέψει 58 στρέμματα νέων αμπελώνων όπου ακολουθούνται οι πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας.
Με έναν ιδιαίτερο τρύγο για άλλη μια χρονιά, τι να περιμένει το οινόφιλο κοινό για τις νέες ετικέτες εσοδείας 2024; Πότε αναμένονται οι πρώτες κυκλοφορίες;
Ο τρύγος του 2024 ήταν αρκετά προκλητικός, ξεκίνησε πολύ νωρίς και μας έπιασε εξ απήνης. Είμαστε σίγουροι όμως πως θα παράξουμε και φέτος εξαιρετικής ποιότητας κρασιά με λίγο μειωμένες ποσότητες λόγω κλιματικών συνθηκών.
Έχουν ήδη εμφιαλωθεί οι Τρεις Μάγισσες, 69 Βήματα και Magic Van λευκό και το Gewurztraminer του 2024 τα οποία μας έχουν δώσει, παρά τον δύσκολο τρύγο, εξαιρετικά αρώματα, οξύτητες και γεύσεις. κι ανυπομονούμε για τις επόμενες εμφιαλώσεις μέσα στις αρχές του 2025.
Υπάρχει κάποια άλλη ελληνική ζώνη που θαυμάζετε ιδιαιτέρως και θα θέλατε να δραστηριοποιηθείτε;
Κατ’ αρχήν θαυμάζω όλες τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες, που η καθεμία έχει τον δικό της χαρακτήρα και αναδεικνύει την Ελλάδα, σέβομαι απόλυτα κάθε Έλληνα αμπελουργό που με κόπο παράγει και προσπαθεί να αναδείξει την ποικιλία που καλλιεργεί με τον καλύτερο τρόπο παρ’ όλο που οι καιρικές συνθήκες τα τελευταία χρόνια είναι απέναντί μας.
Παρ’ όλα αυτά δεν θα άλλαζα την περιοχή που βρίσκομαι, αγαπώ και θαυμάζω, την ζώνη της Νεμέας. Ονειρεύομαι να την δω μια μέρα σαν πρωτεύουσα του ελληνικού αμπελώνα που με την κουλτούρα και τον οινοτουρσμό θα αποτελέσει την περιοχή πρεσβευτή του ελληνικού κρασιού.
Χρήστο Μπαραφάκα ποιος είναι ο αγαπημένος σου συνδυασμός φαγητού-κρασιού για τις χειμερινές μέρες;
Ως οινοποιός της Νεμέας και λάτρης του Αγιωργίτικου δεν θα μπορούσα να μην προτείνω για τη χειμερινή περίοδο, μια ΠΟΠ Νεμέα παλαιωμένη, όπως ο 1ος Άθλος που με τα αρώματα ώριμων κόκκινων και μαύρων φρούτων και τις βελούδινες τανίνες του θα παντρεύει άψογα πιάτο μαγειρεμένο με κόκκινο κρέας και κόκκινη σάλτσα καθώς και ψητά κατσαρόλας ή κυνήγια. ΄
Φυσικά δεν θα παρέλειπα την ετικέτα "Τρεις Μάγισσες" που μπορεί να απολαύσει κανείς κάθε ώρα της μέρες είτε by the glass παρέα με φίλους είτε συνοδευόμενη με λαχταριστά ορεκτικά αλλά σαφώς και επιδόρπια που της ταιριάζουν απόλυτα. Επίσης για να αποκαλύψω και ένα μυστικό μου, για εμένα οι "Τρεις Μάγισσες" οι οποίες αντικαθιστούν το Πρωτοχρονιάτικο γούρι μου, είναι το κρασί εκείνο που αξίζει να απολαύσει κανείς ξανά και ξανά το φρέσκο και νέο 2025 που μόλις υποδεχτήκαμε.