ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Βέλο Βόχα .. Ο Αννίβας παίζει “τα ρέστα του” ένα χρόνο πριν τις εκλογές

Βέλο Βόχα .. Ο Αννίβας παίζει “τα ρέστα του” ένα χρόνο πριν τις εκλογές

Είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα χρονικά της Κορινθίας όπου ένας νυν Δήμαρχος ξεκινά προεκλογικό αγώνα έναν χρόνο πριν τις εκλογές. Γιατί ο Αννίβας ρισκάρει σε τέτοιο βαθμό;;; Τι θα πει στην πρώτη προεκλογική ομιλία;; Τι γνώμη έχει το κόμμα για τον ίδιο;; Τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους υποψήφιους;;

Πριν ένα χρόνο, περίπου τέτοιον καιρό, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με θεσμικούς παράγοντες της Κορινθίας όλοι συμφωνούσαν ότι μια σίγουρη εκλογή στις Δημοτικές εκλογές του 2023 θα ήταν αυτή του Αννίβα Παπακυριάκου στο Δήμο Βέλου Βόχας.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά τοπικός παράγοντας και φίλος, “ο Αννίβας σολάρει μόνος του. Έχει πάρει μαζί του τα τοπικά ΜΜΕ, εξουδετέρωσε τον Τρωγάδη καρατομώντας τον από την θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών και η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη”.

Στον έναν χρόνο που μεσολάβησε οι εξελίξεις ήσαν ραγδαίες και ανατρεπτικές και οι ίδιοι παράγοντες που ήσαν σίγουροι τώρα παρακολουθούν με δυσπιστία.

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Στις 20 Νοεμβρίου, την Κυριακή το πρωί, ο Αννίβας Παπακυριάκος στο ξενοδοχείο Αλκυών ξεκινά τον προεκλογικό του αγώνα. Είναι η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στα χρονικά της Κορινθίας όπου ένας νυν Δήμαρχος ξεκινά επίσημα τον προεκλογικό αγώνα του έναν χρόνο πριν τις εκλογές. Θα θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2019 ο κ. Παπακυριάκος έκανε την πρώτη του προεκλογική ομιλία, στον ίδιο χώρο μόλις 2 μήνες πριν τις εκλογές.

Σε συζητήσεις που είχαμε με πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες του νομού Κορινθίας ζητώντας τους να ερμηνεύσουν αυτή την κίνηση όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.Ο Αννίβας δεν είναι κυρίαρχος πλέον.

Ας δούμε όμως τι μπορεί να οδήγησε τον Αννίβα σε μία τέτοια κίνηση. Το τελευταίο τρίμηνο υπάρχει έντονη κινητικότητα στο χώρο της αντιπολίτευσης. Ο Θανάσης Μανάβης ξεκίνησε τον προεκλογικό του αγώνα με μία συνέντευξη Τύπου, με αναρτήσεις στο Facebook και εσχάτως με μία συνέντευξη.

Παράλληλα, πριν 3 εβδομάδες περίπου η δικηγόρος και ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Δημητρίου ανακοίνωσε τη δική της υποψηφιότητα για το Δήμο και ήδη η δυναμική της αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς ενώ και ο Μιχάλης Λιάκος με δική του συνέντευξη επιβεβαίωσε ότι θα είναι και αυτός υποψήφιος για το Δήμο.

Έπειτα, ας μην ξεχνάμε και τον πρώην Νο.2 του συνδυασμού του Δημάρχου, Βασίλη Τρωγάδη, ο οποίος και αυτός ανεξαρτητοποιήθηκε υποδηλώνοντας και τις δικές του φιλοδοξίες για τις εκλογές. Και τέλος, έχουμε και τις φήμες ότι συνδυασμό επιδιώκει να σχηματίσει με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και η κα Σούλα Μπιτσάκου. Συνολικά 5 άτομα.

ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ;;

Υπάρχουν δυο λόγοι που εξηγούν αυτόν τον υψηλό αριθμό υποψηφίων. Ο πρώτος είναι η κοινή παραδοχή από όλους τους υποψήφιους οτι ο Δήμος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Τοπικοί παράγοντες σημειώνουν ότι η περίπτωση του Ζευγολατιού το οποίο το καλοκαίρι έμεινε χωρίς σταγόνα νερό είναι ενδεικτική μιας Δημοτικής Αρχής που απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να μπορεί να δώσει λύση.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όλοι πλέον θεωρούν τον κ. Παπακυριάκο πολύ πιο αδύναμο τόσο πολιτικά όσο και εκλογικά. Υπάρχουν ήδη άλλοι 3 εν δυνάμει υποψήφιοι από τη Δημοτική Ενότητα Βέλου οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο “πριονίζουν” τον Αννίβα, ο οποίος πλέον σύφωνα με πληροφορίες “παίζει τα ρέστα του” στο Βραχάτι για να μπορέσει να διασωθεί.   

Όλοι αυτοί οι υποψήφιοι (με εξαίρεση τον κ. Τρωγάδη) συμφωνούν ότι ο κ. Παπακυριάκος κούρασε και κουράστηκε. Του καταλογίζουν ότι δεν έχει αφήσει ούτε ένα εμβληματικό έργο στο Δήμο μετά από 3 τετραετίες, ο Δήμος βρίσκεται σε στασιμότητα και αδράνεια επί μακρόν και ο Δήμαρχος είναι έτοιμος να δώσει νέες υποσχέσεις.

Ο δε κ. Τρωγάδης επειδή όπως είναι κατανοητό δεν μπορεί να πάει σε κατά μέτωπο επίθεση με κάποιον τον οποίο στήριζε επί 12 χρόνια έχει αποφασίσει να πάει στη στρατηγική ότι ο Δήμαρχος έκανε κάποια πράγματα καλά αλλά “μπορούμε και καλύτερα”. Αδύναμο και ισχνό ως επιχείρημα και χωρίς βάθος, αλλά κι’ αυτό έρχεται να προστεθεί σε αυτά των υπολοίπων.

ΤΑ ΠΡΑΓΑΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΖΟΡΙΚΑ

Όπως γίνεται κατανοητό η κατάσταση γίνεται δύσκολη παρά τη φημολογία που διαρέεται από το συνδυασμό του Δημάρχου ότι ο κ. Μανάβης θα χάσει για 3η φορά, ότι ο κ. Λιάκος και η κα Δημητρίου δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν ψηφοδέλτια και ο κ. Τρωγάδης είτε θα γυρίσει πίσω στο συνδυασμό σαν “βρεγμένη γάτα” ή θα πάει στην Περιφέρεια.

Δλδ. παραδέχονται ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση και απλά ελπίζουν και περιμένουν να “πεθάνουν οι κατσίκες των υπολοίπων” Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ

οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι κομματικοί παράγοντες στο νομό Κορινθίας παρακολουθούν απόγοητευμένοι την κατάσταση και θεωρούν ότι ο Αννίβας έχει τελειώσει. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ίδιοι επεχείρησαν να φέρουν στο "τραπέζι" μια εναλλακτική πρόταση, βολιδοσκοπωντας εμπειρο πολιτικό πρόσωπο αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση του Β. Τρωγάδη αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχει διαχειριστεί την απόσχιση του από την παράταξη του Δημάρχου έχει δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα σε κομματικούς παράγοντες και ήδη θα πρέπει να θεωρείται διχαστική.

Κομματικοί παράγοντες καταλήγουν ότι δυστυχώς για το κόμμα στην περιοχή δεν μπορεί να βρεθεί κανένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής με αποτέλεσμα να παραμείνει μεν ως υποψήφιος ο κ. Παπακυριάκος αλλά θα πρέπει αυτή τη φορά να βγάλει μόνος του "τα κάστανα από τη φωτιά".

ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ;;

Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε καλά πρόσωπα και καταστάσεις έχουμε την εκτίμηση ότι στο τέλος θα υπάρξουν 3-4 συνδυασμοί που θα συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο έστω και με το ελάχιστο των προαπαιτούμενων που θέτει ο νέος εκλογικός νόμος (δλδ. συνολικά 75 άτομα) ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και κάποια συνένωση-έκπληξη που θα ανατρέψει εντελώς τα δεδομένα.

Στην περίπτωση λοιπόν 3 ισχυρών συνδυασμών ή ακόμα και 4 λιγότερο ισχυρών, το 43% που επιδιώκει ο κ. Παπακυριάκος, ακόμη κι αν έχει κάποιο προβάδισμα, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί γιατί η φθορά είνα ήδη μεγάλη. Και όπως σημειώνει συνεργάτης του Δημάρχου “αν ο Αννίβας δεν κερδίσει από την πρώτη Κυριακή, τότε την δεύτερη θα χάσει από οποιονδήποτε βρεθεί απέναντί του”.

Όλοι αυτοί  οι υποψήφιοι για έναν χρόνο θα “σφυροκοπούν” τον κ. Παπακυριάκο (ήδη το κάνουν) καταδεικνύοντας όπως θεωρούν τις μεγάλες αδυναμίες αλλά και αστοχίες της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία 3 χρόνια.

Έτσι λοιπόν,. ο Αννίβας βλέποντας

  • το "σφυροκόπημα" των υπολοίπων υποψηφίων,
  • το "γύρισμα της πλάτης" από κομματικούς παράγοντες,
  • τη φυγή του Τρωγάδη,
  • τη σιωπηρή προς το παρόν ενδοπαραταξιακή κριτική και
  • τις αρνητικές συγκυρίες  

κάνει μία κίνηση υψηλού ρίσκου στα όρια της απελπισίας πιστεύοντας ότι με αυτήν θα φύγει μπροστά, θα δείξει στους υπόλοιπους και στο κόμμα ότι ακόμη είναι κυρίαρχος και κατευθύνει τις εξελίξεις.

Αυτό βέβαια μπορεί να γυρίσει και ως "μπούμερανγκ" πίσω.

  • Πρώτον η κίνηση δείχνει άγχος να προλάβει,
  • δείχνει ανασφάλεια απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους,
  • αλλά πάνω από όλα δείχνει στον κόσμο ότι ο πρωταρχικός του στόχος δεν είναι πλέον να ολοκληρώσει το έργο και τις υποσχέσεις τις οποίες έδωσε αλλά έστω και με τρυκ και ελιγμούς να ξανακερδίσει για 4η και τελευταία φορά τις εκλογές.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΑΝΝΙΒΑΣ

Συνήθως στην πρώτη προεκλογική ομιλία ενός νυν Δημάρχου γίνεται ένας απολογισμός του έργου του. Σε αυτή την περίπτωση τι απολογισμός θα γίνει τη στιγμή που μένει ακόμη ένας χρόνος μέχρι τις εκλογές;;

  • Θα μιλήσει για αυτά που θα ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο ή θα μιλήσει για αυτά που θα κάνει τα επόμενα 5;;
  • Θα αναφέρει ποια από τα έργα που έχει ανακοινώσει τις χρηματοδοτήσεις τους θα έχουν τελειώσει πριν τις εκλογές;;
  • Ή τα ίδια έργα θα τα εξαγγέιλει για τα επόμενα 5 χρόνια;;
  • Θα δεσμευτεί ότι το Δημαρχείο θα έχει τελειώσει αυτό πριν τις εκλογές ή θα πει “στηρίξτε με και πάλι για να το τελειώσω μετά τις εκλογές;;”

Σημασία τελικά δεν έχει τι θα πει, σημασία έχουν τα πρόσωπα που θα καταγράψουν οι κάμερες και οι φωτογραφικές μηχανές για να υπενθυμίσει ότι έχει ακόμα τον πρώτο λόγο, έστω και με πολλούς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το 2019 ο κ. Παπακυριάκος πολύ σοφά αποφάσισε να μην απαντά στις “τουφεκιές” που έριχνε ο Θανάσης Μανάβης σε ότι κινείτο και δικαιώθηκε από τη διαφορά 20 μονάδων την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Το 2022 φαίνεται δεν μπορούν να καταστρώσουν μια στρατηγική της προκοπής.

Η μεθαυριανή έναρξη του προεκλογικού του αγώνα ενδέχεται να γυρίσει ως “μπούμερανγκ” γιατί θα τον βάλει σε έναν πόλεμο όπου θα είναι ήδη περικυκλωμένος.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ