ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ
Δύο Κορίνθιες οινοποιοί μιλούν για την εμπειρία τους στον χώρο του κρασιού

Δύο Κορίνθιες οινοποιοί μιλούν για την εμπειρία τους στον χώρο του κρασιού

"Το ότι υπάρχει μια δόση σεξισμού στα πιο δυναμικά επαγγέλματα είναι αλήθεια, αλλά με προσήλωση η γυναίκα μπορεί να κατακτήσει κάθε εργασιακή θέση που επιθυμεί και να αποδείξει και στους αρνητές της γυναικείας δύναμης ότι δεν υστερεί σε τίποτα από έναν άνδρα".

Τέσσερις γυναίκες οινοποιοί κρατούν γερά το τιμόνι, με δύναμη και επιμονή, αλλά δηλώνουν ευθαρσώς πως ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ευαγγελία Παλυβού, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα
«Γράφοντας αυτό το κείμενο μέσα από το οινοποιείο, από τη θέση της οινολόγου, σκέφτομαι πώς έφτασα ως εδώ. Τίποτα δεν ήταν εύκολο από την αρχή έως και τώρα. Πέφτεις και ξανασηκώνεσαι γιατί πολύ απλά, πολλές φορές ο ενθουσιασμός, το πάθος και η αγάπη σου γι’ αυτό που κάνεις καταφέρνουν και σου φορούν φτερά…

Μόνο έτσι μπορείς να καταφέρεις να εξελιχθείς και να αντέξεις! Δεν έχει σημασία το είδος της εργασίας, οινολόγος, οινοχόος, μάγειρας, επιχειρηματίας, σέρβις∙ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χαρίζεται τίποτα, πόσο μάλλον αν είσαι και γένους θηλυκού, που μέχρι και λίγα χρόνια πριν ήταν πολύ πιο δύσκολο να μπορέσεις να εισχωρήσεις σε χώρους ανδροκρατούμενους. Χρειαζόταν διπλή προσπάθεια για να μπορέσεις να «κερδίσεις» και να αποδείξεις τις ικανότητές σου μέσα από τη δουλειά που κάνεις.

Στην εποχή που ζούμε το σκηνικό άλλαξε και πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Η δύναμη, το πείσμα, η αποφασιστικότητα, η έμπνευση, η ομαδικότητα, η πυγμή άλλαξαν το σενάριο «είσαι γυναίκα και δεν μπορείς» και πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών επιλέγουν γυναίκες ως συνεργάτιδες.

Το ίδιο έκανα κι εγώ, έτσι λειτούργησα όταν επέστρεψα από τις σπουδές μου και ξεκίνησα να δουλεύω στο οικογενειακό μας οινοποιείο, όπου υπήρχαν σχεδόν μόνο άντρες. Με τις γνώσεις που είχα λάβει, με δύναμη ψυχική και σωματική, κατάφερα και κέρδισα την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλων. Σε αυτό βέβαια συνέβαλαν και οι γονείς μου δίνοντάς μου χώρο, χρόνο και επιείκεια στα τυχόν λάθη μου. Μου έμαθαν πως πρέπει να αγαπήσω πρώτα αυτό που μπορώ να γίνω και ύστερα αυτό που είμαι και έτσι τα κατάφερα και θα τα καταφέρω.

Το ίδιο πιστεύω πως πρέπει να κάνουν και όσες νέες κοπέλες επιλέξουν να κάνουν οποιοδήποτε επάγγελμα απαρτίζεται από περισσότερους άντρες. Να έχουν στη ζωή τους το θάρρος των επιλογών τους και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Το μότο μου είναι μια φράση του Οδυσσέα Ελύτη “Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά”.»

Βασιλική Παλυβού, Κτήμα Παλυβού, Νεμέα
Η Γαστρονομία για μένα είναι ένα έργο τέχνης, άλλες φορές απλό και άλλες πιο σύνθετο, που αποτελείται από γεύση, αρώματα και χρώματα που με μια μπουκιά ή με μια γουλιά ταξιδεύει και τις πέντε μου αισθήσεις σε ένα ταξίδι απόλαυσης δίχως τέλος. Κάθε φορά που δοκιμάζω ένα κρασί ή ένα φαγητό αισθάνομαι την κατάθεση ψυχής των δημιουργών μέσα σε αυτό το πιάτο και το ποτήρι και αυτό είναι που με ενέπνευσε να θέλω να ασχοληθώ με το οικογενειακό μας οινοποιείο θέλοντας με πείσμα και τσαγανό να εξελίξω με τις προσωπικές μου πινελιές τον δικό μας πίνακα ζωγραφικής, το Κτήμα Παλυβού.

Έχοντας τρέλα με τη γεύση κάθε φορά που δοκίμαζα κάτι που με εκστασίαζε, άρχιζα να πειραματίζομαι στην κουζίνα θέλοντας να ανακαλύψω όλα τα υλικά και τις τεχνικές που συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Έτσι, σιγά-σιγά μου γεννήθηκε το όνειρο της μελλοντικής δημιουργίας ενός μικρού εστιατορίου μέσα στους αμπελώνες του οινοποιείου μας, με στόχο να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία κρασιού-φαγητού.

Ο δρόμος στα επαγγέλματα που περιβάλλουν τον όρο “γαστρονομία”, όμως, δεν είναι εύκολος, ανεξαρτήτως φύλου, καθώς απαιτούνται απεριόριστος χρόνος, στρατιωτική πειθαρχία, δύναμη ψυχής. Το ότι υπάρχει μια δόση σεξισμού στα πιο δυναμικά επαγγέλματα είναι αλήθεια, αλλά με προσήλωση η γυναίκα μπορεί να κατακτήσει κάθε εργασιακή θέση που επιθυμεί και να αποδείξει και στους αρνητές της γυναικείας δύναμης ότι δεν υστερεί σε τίποτα από έναν άνδρα. Η συμβουλή μου σε όλες τις γυναίκες είναι να θέτουν στόχους χωρίς φόβο και να κάνουν τα πάντα για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αφήνοντας πίσω τους σεξιστικές και αλαζονικές συμπεριφορές.»

https://www.olivemagazine.gr/

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ