ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ -

Υποψήφια Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα η Τρίπολη

Μια έμπνευση και ένας στόχος με τεράστια τουριστικά και οικονομικά οφέλη που θέλει να επιτύχει ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης για την πόλη του.

Υποβολή υποψηφιότητας της Τρίπολης στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2021.

Μια έμπνευση και ένας στόχος με τεράστια τουριστικά και οικονομικά οφέλη που θέλει να επιτύχει ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης για την πόλη του.

Ο Θεσμός της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε το 1985 με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη( 1983). Αποτελεί « το πλησίασμα των λαών της Ευρώπης» και αποκομίζει σημαντικά τουριστικά και οικονομικά οφέλη για τις χώρες που συμμετέχουν , πόσο μάλλον για την χώρα που θα αναδειχθεί Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα .

Η Τρίπολη είναι σε θέση να επιτύχει ,να αναδείξει τη Μοναδικότητα της όσο και την Ευρωπαϊκή της Διάσταση και να διεκδικήσει το χρίσμα.

Η Τρίπολη είναι ένδοξη για την ιστορία της , για τον πολιτισμό της και πλέον διαθέτει και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές , μετά τις παρεμβάσεις του Δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, να διεκδικήσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το έτος 2021 σε σχέση με τις άλλες υποψήφιες ελληνικές πόλεις.

Πιο συγκεκριμένα , το έτος 2021 , κατά το οποίο η Ελλάδα δικαιούται να έχει τη μία από τις δύο πόλεις-Ε.Π.Π., συμπίπτει με την επέτειο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων έναντι των Τούρκων κατακτητών.

Η Τρίπολη είναι η πόλη –σταθμός σε αυτό τον Αγώνα, καθώς και η πτώση της σήμανε και την αντιστροφή του κλίματος για τους επαναστατημένους. Τα δημοτικά άσματα και η γενναιότητα των πολεμιστών της επανάστασης, μεταξύ των οποίων ο «Γέρος του Μοριά» Θ. Κολοκοτρώνης, έχουν εγγραφεί στη συλλογική μνήμη του Γένους ως επιτεύγματα αντάξια του « κλέους» των αρχαίων προγόνων.

H Τρίπολη είναι διοικητική έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας , έδρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και έδρα στρατιωτικών εγκαταστάσεων( πεζικού , ναυτικού ,αεροπορίας).

Προπάντων :

Η Τρίπολη είναι πρωτεύουσα της μυθικής Αρκαδίας ,μιας περιοχής με τεράστιο πολιτισμικό βάρος για τη χώρα, την Ευρώπη , την ανθρωπότητα.

Είναι γεωγραφική αφετηρία της « Αρκαδίας» , της έννοιας, που έγινε σύμβολο της απλότητας , της συμφιλίωσης με τη φύση και της ανθρώπινης αριστείας, διαπερνώντας το σύνολο της πολιτισμικής δημιουργίας του Δυτικού κόσμου. Το απόφθεγμα ‘Et in Arcadia Ego’ εμπνέει καλλιτέχνες και δημιουργούς, που έπλασαν αριστουργήματα της Δυτικής ποίησης, της ζωγραφικής, της πεζογραφίας, του θεάτρου, ακόμη και της αρχιτεκτονικής.
Θεωρείται, πως τόσο η δημοκρατία, ως πολίτευμα που διασφαλίζει την ισονομία και την ισοπολιτεία, όσο και οι τέχνες, ιδίως το θέατρο, έλκουν την καταγωγή τους από την Αρκαδία, πολύ πριν εξελιχθούν στην Αθήνα

Στην Αρκαδία γεννήθηκε ο «Μέγας Πάν», ο τραγοπόδαρος θεός.

Το αγωνιστικό πνεύμα των αρχαίων Ολυμπίων με τους 43 Αρκάδες ολυμπιονίκες (572 – 188 π.Χ.). Το ίδιο πνεύμα αγωνιστικότητας και αυτοθυσίας διατηρήθηκε ατόφιο μέχρι την Επανάσταση του ’21 και στον 20ό αιώνα.

Η Τρίπολη, η «Τριπολιτσά» του Αγώνα για την ανεξαρτησία του Έθνους, έχει κάθε λόγο να σύρει πρώτη το χορό σ’ αυτή τη γιορτή και να ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού για το 2021.

H Τρίπολη αξίζει να αποκομίσει όλα τα τουριστικά και οικονομικά οφέλη που προσφέρει αυτός ο θεσμός. Τούτο προσπαθεί να επιτύχει ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης.

Ο λογότυπος για την υποψηφιότητα της Τρίπολης ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού, είναι διαθέσιμος σε όποιον θέλει να γίνει υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας.

Οι ιστοσελίδες, τα portals και τα άτομα που επιθυμούν να είναι υποστηρικτές μπορούν να αναρτήσουν το λογότυπο και να προσθέσουν το linkhttps://www.facebook.com/pages/Τρίπολη2021-Tripolis2021/1466590100222493 ώστε οι επισκέπτες να οδηγούνται σε αυτή τη σελίδα.

ΚΟΡΥΦΗ