ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Το “τράβηγμα του γιακά” παίρνει τέλος σε Ξυλόκαστρο- Ευρωστίνη

Εάν ο κ. Τσιώτος ενδώσει στις απαιτήσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, αυτομάτως δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να τραβά “από το γιακά” το Δήμαρχο (δικαίως ή αδίκως) για το οποιοδήποτε θέμα και εκείνος να ενδίδει.

Η πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου στην Ευρωστίνη, κ. Γκόλγκαρη, με συνεργάτες του νέου Δημάρχου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης, Βλ. Τσιώτου, με αφορμή κάποια προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Ωδείο και τα οποία κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, κατέδειξε κάποια πολύ ενδιαφέροντα σημεία σχετικά τόσο με την διοίκηση ενός Δήμου όσο και με αυτή ενός Καλλιτεχνικού Οργανισμού.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πρόσφατα ο κ. Γκόλγκαρης εξέφρασε την επιθυμία του να παραιτηθεί από τη θέση που κατέχει στο Δημοτικό Ωδείο διότι θεώρησε ότι υπονομεύεται το έργο του από συνεργάτες του Δημάρχου της περιοχής. Ταυτόχρονα ΑΞΙΩΣΕ και την δημιουργία Παραρτήματος του Ωδείου στην περιοχή του Ξυλοκάστρου.

Ο Δήμαρχος με ανακοίνωση του απάντησε ότι η όλη συζήτηση γίνεται για “ένα αδειανό πουκάμισο”, ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό θέμα δηλαδή αφού οι διοικητικές και καλλιτεχνικές αρμοδιότητες είναι συγκεκριμένες, η δημιουργία παραρτήματος μπορεί να συμβεί μόνον αφού το Ωδείο στην Ευρωστίνη αναπτυχθεί επαρκώς (σύμφωνα με πληροφορίες η πτώση τον τελευταίο χρόνο ήταν δραματική σε έσοδα) και κάλεσε το Διευθυντή να αποσύρει την παραίτησή του.

Ο κ. Γκόλγκαρης επανήλθε με νέα ανακοίνωση όπου αφενός μεν αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τις προθέσεις του Δημάρχου αλλά αφετέρου εμμένει στις θέσεις του να παραιτηθεί εάν δεν εκδιωχθούν οι συνεργάτες του τελευταίου.

Το θέμα φαίνεται να κλείνει ο κ. Τσιώτος με νέα ανακοίνωση όπου ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν σαφή όρια ανάμεσα στις διοικητικές και καλλιτεχνικές αρμοδιότητες και ο καθένας θα πρέπει να τις σεβαστεί ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για την περίοδο που το Ωδείο λειτουργούσε στον “αυτόματο πιλότο” όσον αφορά το διοικητικό του κομμάτι.

Ο κ. Τσιώτος ολοκλήρωσε την παρέμβαση του σημειώνοντας

“τα τελεσίγραφα και τα διλλήματα δεν συνάδουν με το εκπαιδευτικό λειτούργημα και αποδεικνύουν έλλειψη του απαραίτητου μέτρου. «Μέτρον Άριστον».

Σε μια δημοτική εκπαιδευτική μονάδα, συνεργασία με όρους και προαπαιτούμενα δεν νοείται. Η λογική της αυθεντίας μπορεί μόνο να αποτελέσει πρακτική σε κάποιο ιδιωτικό εγχείρημα, στην Ευρωστίνη, στο Ξυλόκαστρο ή κάπου αλλού. Τελεία και παύλα”.

Η ΟΥΣΙΑ

Έχει ομολογηθεί από τους πάντες ότι η θητεία του παλαιού μοντέλου διοίκησης, χαρακτηρίστηκε από ατολμία και στασιμότητα. Το αυτό πιστοποιήθηκε και στην κάλπη με το συντριπτικό 63-37 υπέρ του κ. Τσιώτου απέναντι στον πρώην (πλέον) Δήμαρχο της περιοχής.

Ο κόσμος ζήτησε ή μάλλον απαίτησε μια αλλαγή σε νοοτροπίες και κυριότερα στην ατολμία να προχωρήσει η περιοχή ακόμη κι αν χρειαστεί να επέλθει ρήξη.

Το παραπάνω επεισόδιο είναι ένα σημάδι ότι η κατάσταση αλλάζει. Έχουμε λοιπόν, έναν υπάλληλο του Δήμου ο οποίος αξιώνει να απομακρυνθούν οι συνεργάτες του Δημάρχου και έναν Δήμαρχο ο οποίος αρνείται να δεχθεί “τελεσίγφραφα και διλήμματα”.

Πρώτα από όλα είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να ενδώσει ο Δήμαρχος σε “τελεσίγραφα” ενός υπαλλήλου ο οποίος μάλιστα φτάνει στο σημείο να δημοσιοποιήσει τις όλες ενέργειες και να εμπλέξει το φορέα τον οποίο διευθύνει σε επικοινωνιακά “παιχνίδια” τα οποία σίγουρα δεν τον βοηθούν.

Δεύτερον, η δημοσιοποίηση αυτής της αντιπαράθεσης αλλά και η επιμονή του να δημιουργηθεί παράρτημα στο Ξυλόκαστρο αγνοώντας κόστη και λειτουργίες που δεν τον αφορούν δείχνει ότι ο ίδιος αγνοεί (στην καλύτερη περίπτωση) την ιεραρχία με την οποία λειτουργεί ένας Δήμος.

Ταυτόχρονα εάν ο κ. Τσιώτος ενδώσει στις απαιτήσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, αυτομάτως δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο, το οποίο θα σημαίνει ότι ο καθένας θα μπορεί να τραβά “από το γιακά” το Δήμαρχο (δικαίως ή αδίκως) για το οποιοδήποτε θέμα και εκείνος να ενδίδει.

Φαίνεται όμως ότι ο παλαιός τρόπος διοίκησης έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Θεωρούμε ότι η περιοχή έχει ανάγκη να προχωρήσει και αυτό δεν μπορεί να γίνει φοβικά και συμβιβαστικά. Όλοι χρειάζεται να καταλάβουν και να σεβαστούν το ρόλο του Δημάρχου, αλλά ενδεχομένως και τον δικό τους. Οι “τραβηγμένοι γιακάδες” πρέπει να εκλείψουν στο Ξυλόκαστρο και την Ευρωστίνη.

ΚΟΡΥΦΗ