ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Το “παρασκήνιο” θα βγάλει το Δήμαρχο την Κυριακή στην Κόρινθο;

Ένα μεγάλο “παρασκηνιακό” παιχνίδι παίζεται τα τελευταία 24ωρα στην Κόρινθο με παράγοντες και παραγοντίσκους να τρέχουν μέχρι και την τελευταία στιγμή για να κλείσουν deals είτε για την επόμενη ημέρα ή έστω για την Κυριακή.

Ένα μεγάλο “παρασκηνιακό” παιχνίδι παίζεται τα τελευταία 24ωρα στην Κόρινθο με παράγοντες μεσαίου μεγέθους ή και παραγοντίσκους να τρέχουν μέχρι και την τελευταία στιγμή για να κλείσουν deals είτε για την επόμενη ημέρα ή έστω για την Κυριακή.

Η ατμόσφαιρα έχει ήδη “χρωματιστεί” από τις ανακοινώσεις συνδυασμών οι οποίοι έμμεσα ή άμεσα παίρνουν θέση για τη “μάχη” της Κυριακής.

Οι συνδυασμοί των Πελοπίδα Καλλίρη, Τίμου Πιέτρη και Γιάννη Γκεζερλή έχουν πάρει θέση υπέρ του Βασίλη Νανόπουλου, αυτή του Νίκου Σταυρέλη έχει πάρει εμμέσως θέση εναντίον του Αλέκου Πνευματικού και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας έλαβε έμμεσα θέση υπέρ του Δημάρχου.

Οι συνδυασμοί, λοιπόν, έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους και αρχίζουν να γέρνουν τη ζυγαριά. Όμως ...

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

Κανείς δεν γνωρίζει τι απόφαση θα πάρει ο κόσμος. Σε συζητήσεις επί συζητήσεων με διάφορα στελέχη, πιο χαμηλά στις βαθμίδες της ιεραρχίας από όλους τους κομματικούς χώρους, κανείς δεν δείχνει να πιστεύει ότι ο Αλέκος Πνευματικός θα πέσει εύκολα, περιμένοντας τις κινήσεις του μέχρι τελευταίας στιγμής.

Ο Πνευματικός έχει ελπίδα εάν παρακάμψει τους παράγοντες και πάει απευθείας στον κόσμο. Το χρονικό διάστημα είναι μικρό βέβαια, πολύ μικρό, αλλά υπάρχει μία βασική παραδοχή και η οποία διαπιστώνεται από τις ανακοινώσεις.

Η σύμπραξη των παρατάξεων με το Βασίλη Νανόπουλο δεν γίνεται στη βάση της έλευσης κάποιου “Μεσσία” αλλά σε κομματικές ισορροπίες, σε προσωπικά “ξεκαθαρίσματα”, σε ευκαιριακούς αυτοδιοικητικούς “έρωτες” και “κωλοτούμπες”.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Είναι γνωστό ότι προεκλογικά ασκήσαμε πολιτική κριτική στο Βασίλη, πολλές φορές και αιχμηρή , αλλά δεν πιστεύουμε άδικη. Σίγουρα, τον αδικήσαμε με μία αναδημοσίευση και την αυτοκριτική μας θα την κάνουμε από τη Δευτέρα.

Σήμερα όμως, έκανε ένα λάθος που πιθανώς να μην το θεώρησε σημαντικό για τον απλούστατο λόγο ότι βλέπει την έλευση της Ν.Δ. στην Κυβέρνηση και άρα στην παρούσα στιγμή με το δεδομένο momentum , συμφέρει να ξαναγίνει κομματικός υποψήφιος αφού έχει εξασφαλιστεί ότι ο κεντροαριστερός χώρος είναι διασπασμένος.

Έτσι, λοιπόν, οι εναγκαλισμοί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν μία μικρή “θυσία” για να επιτευχθεί το “μεγαλύτερο”.

Ο Βασίλης καταλαβαίνει πλέον τη δυναμική της στιγμής, βλέπει τη συγκυρία και την ευκαιρία και ως έξυπνος άνθρωπος μπορεί να θυσιάσει (φαινομενικά) το “ατού” της “ανεξαρτησίας” για να πλησιάσει ακόμη περισσότερο το συνδυασμό του Πελοπίδα Καλλίρη, ή έστω το κομμάτι εκείνο που ομνύει στο κόμμα. Όλοι το καταλαβαίνουν ότι μπαίνει στην τελική ευθεία ως φαβορί.

ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Κάποιοι υποστηρικτές του Βασίλη Νανόπουλου μας δείχνουν μια διάθεση να ξεκινήσουν ένα “κυνηγητό” από τη Δευτέρα σε όσους στάθηκαν κριτικά απέναντι στην υποψηφιότητα του Βασίλη. Αυτό το συνάγουμε από μισόλογα που διαβάζουμε στο Facebook από διάφορες πλευρές. Μεγάλο λάθος για πολλούς λόγους.

Πρώτον, ποιος είναι ο πλήρως “αναμάρτητος” στη δημόσια ζωή της Κορίνθου για ρίξει το “λίθο” σε κάποιον άλλο; Με τα όποια λάθη (και σίγουρα όχι “εγκλήματα”) που μπορεί να έγιναν;

Δεύτερον, ποιος πιστεύει ότι οι εκλογές του 2019 μας δίνουν τα ίδια συμπεράσματα με τις εκλογές του 2010 και του 2014; Ποιος μπορεί να αισθανθεί κυρίαρχος από τη Δευτέρα;

Τρίτον, την Κυριακή αυτή κρίνεται ΜΟΝΟ η εκλογή του προσώπου και θα καθορισθούν οι “συμμαχίες” μέσα στο Δ.Σ.

Οι εκλογές που ανέδειξαν το νέο Δ.Σ. την περασμένη Κυριακή μας δείχνουν ένα κατακερματισμένο αυτοδιοικητικό τοπίο στην Κόρινθο, χωρίς κανέναν κυρίαρχο και με κοινό παρονομαστή τον πολιτικό συμβιβασμό.

Η επαναφορά “ρεβανσιστικών” νοοτροπιών μόνο κακό θα κάνουν και όποιος τις επιχειρήσει θα γίνουν “μπούμερανγκ” εναντίον του.

Οι εκλογές μας δείχνουν ότι ο κόσμος είναι περισσότερο διχασμένος και φορτισμένος, θα λέγαμε, παρά επιδιώκει τη σύνθεση, η οποία θα επιτευχθεί ΜΟΝΟ εξ’ ανάγκης. Και αν το 2014 η πόλωση αφορούσε δυο μέρη, το 2019 πιάνει τέσσερα, έστω και αν επιφανειακά αρχίζει να καλύπτεται.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Εάν εκλεγεί Δήμαρχος ο Αλέκος Πνευματικός, θα πρέπει να κάνει μια στροφή 180 μοιρών για να διορθώσει λάθη και πρακτικές της προηγούμενης θητείας.

Εάν Δήμαρχος εκλεγεί ο Βασίλης Νανόπουλος θα πρέπει να πορευθεί με τη λογική ότι κατά τον 3ο περίπου χρόνο, ο Νίκος Σταυρέλης ή κάποιος άλλος από το συνδυασμό του θα αναγκαστεί να διαχωρήσει τη θέση του αν θέλει να είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος που σημαίνει ότι τα “κουκιά” δεν θα βγαίνουν και ίσως να ξαναζήσουμε τη μέρα “της μαρμότας” με ένα Δ.Σ. που δεν θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Αλλά υποπτευόμεστε ότι ο Βασίλης πάλι θα βρει κάποια λύση

Ο Νίκος Σταυρέλης, τέλος, θα έχει σίγουρα κατά νου του, ότι εάν θέλει να είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές με κάποιες σοβαρές πιθανότητες θα πρέπει να διαχωρήσει κάποια στιγμή τη θέση του για να μην πάθει ότι έπαθαν το ΚΚΕ το 1990 και οι ΑΝΕΛ πρόσφατα.

Σίγουρα οι αναλογίες δεν είναι ίδιες αλλά το “τέλος” του Πνευματικού δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε έναν ενιαίο κεντροαριστερό χώρο (στην αυτοδιοίκηση πάντα) και που βέβαια θα έχει και το προηγούμενο αυτών των εκλογών.

ΚΟΡΥΦΗ