ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

Το μεγάλο κόλπο του Τσίπρα για ένα νοκ-άουτ στο ΠΑΣΟΚ

Εάν ο Τσίπρας δεν οδηγηθεί από έναν ενθουσιασμό της δυναμικής από τις ακραίες "συνιστώσες" και μπορέσει να "λειάνει κάποιες γωνίες" ώστε ν' αποκτήσει μία μεγαλύτερη απήχηση στον Κεντρώο χώρο είναι αρκετά πιθανό να τελειώσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ

του Κώστα Ρομπόρα, isthmos.gr

H διαδικασία των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να μην οδηγήσει πουθενά και να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.

Αυτά συμβαίνουν στο προσκήνιο.

Στο παρασκήνιο όμως αρχίζει και φαίνεται ότι οι εξελίξεις πιθανώς να είναι καταιγιστικές για το μετα-Μεταπολιτευτικό τοπίο που μόλις αρχίζει και διαμορφώνεται.

Τα στοιχεία: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε άνοδο, το ΠΑΣΟΚ σε κάθοδο και η Ν.Δ.σε "σταυροδρόμι". Αρχίζουν να διαφαίνονται νέες τάσεις που απλώς επιταχύνονται από τις εξελίξεις.

Κατ' αρχάς δείχνει να δημιουργείται μία νέα Κεντρο-Αριστερά, αφού είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει αυτό το χώρο εδώ και πολύ καιρό.

Εάν ο Τσίπρας δεν οδηγηθεί από έναν ενθουσιασμό της δυναμικής από τις ακραίες "συνιστώσες" και μπορέσει να "λειάνει κάποιες γωνίες" ώστε ν' αποκτήσει μία μεγαλύτερη απήχηση στον Κεντρώο χώρο είναι αρκετά πιθανό να τελειώσει οριστικά το ΠΑΣΟΚ (ή τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε).

Από την άλλη πλευρά ο Σαμαράς έχει την ιδανική ευκαιρία (με πρόφαση την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ) να ξανασυνθέσει τον Κεντροδεξιό χώρο με όλα τα "παρακλάδια" (εκτός του Καμένου) και αν δεν το κάνει η διάλυση της Ν.Δ. θα είναι αναπόφευκτη αφού η κριτική για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος αλλά κυρίως για την απώλεια της δυναμικής τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κάτω, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη χειρότερη θέση γιατί πλέον δεν φαίνεται να εκφράζει τίποτα που ο κόσμος να έχει ανάγκη.

Δεν είναι Κεντρο-Αριστερά (αυτό αρχίζει και το κατοχυρώνει ο Τσίπρας, ίσως μαζί με τον Κουβέλη), δεν είναι Κεντρο-Δεξιά (ο χώρος είναι κατειλημμένος) και κανείς δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι εκφράζει πλέον αυτό το κόμμα.

Φαίνεται ότι ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται τη δυναμική των πραγμάτων αλλά πιθανώς ο βασικότερος στόχος του να μην είναι απαραίτητα η άνοδος στην εξουσία (ακόμη κι' αν αυτό είναι πλέον εφικτό, υπό προυποθέσεις).

Είναι η εξουδετέρωση του ΠΑΣΟΚ από τον Κεντρο-Αριστερό χώρο και κατά συνέπεια από την όπιοια επαναφορά.

Μία σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ - Κατσέλη σε εκλογές μέσα σε ένα μήνα θα φέρει "σεισμό" στο πολιτικό στερέωμα.

Κατ' αρχάς το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει χρόνο να αντιδράσει και θα έχει νέες απώλειες (κυρίως) προς το ΣΥΡΙΖΑ αφού ο κόσμος κινείται προς αυτόν που έχει τη δυναμική.

Δεύτερον, η συσπείρωση του Κεντροδεξιού χώρου (Ν.Δ., ΔΗΣΥ, Μάνος, Φιλελεύθεροι και ίσως και ΛΑΟΣ) θα γίνει επιτακτική ανάγκη αλλιώς η Ν.Δ. θα οδεύσει προς νέες διαρροές.

Αυτομάτως το κόμμα του Π. Καμμένου θα παγιωθεί ως εκφραστής της Λαικής Δεξιάς

Η πρόγνωση για το ΠΑΣΟΚ είναι κακή. Ένας λόγος είναι ότι αυτό το κόμμα θα στοχοποιηθεί για όλο αυτό το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης που καταρρέει, αφού κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια.

Ένας άλλος γιατί όπως κάποια στιγμή είχα σημειώσει στον Π. Μπεγλίτη δεν έχει προνοήσει να βγάλει μπροστά νέα και άφθαρτα στελέχη με αποτέλεσμα τώρα που τα έχει περισσότερο ανάγκη να μην είναι διαθέσιμα.

Αυτό το είχα σημειώσει και σε άρθρο το 2008, λίγο μετά την επανεκλογή Παπανδρέου στην αρχηγία του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι ένας χώρος προς λεηλασία. Ένα άλλο μήνυμα των εκλογών είναι ότι ο κόσμος βαρέθηκε τους επαγγελματίες πολιτικούς (Ρέππας 32 χρόνια βουλευτής - Κακλαμάνης 38 χρόνια βουλευτής κλπ.).

Δεν ήταν μόνο ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με την πρόσφατη μορφή τους δεν είχαν να προσφέρουν ένα ουσιαστικό ιδεολογικό προσανατολισμό στον κόσμο τους, ήταν και το γεγονός ότι προσπαθούσαν να περάσουν τα μηνύματα τους με ξεπερασμένα πρόσωπα.

Ειδικά η Ν.Δ. μπέρδεψε πολύ τον κόσμο. Ήταν υπέρ ή κατά του μνημονίου;

Στο μεταναστευτικό ζήτημα προσπάθησε την τελευταία στιγμή να προσεγγίσει κάποιον κόσμο που δυσανασχετούσε με τον αριθμό των μεταναστών στην Ελλάδα και το μόνο που έκανε ήταν να τους σπρώξει ακόμη περισσότερο στη Χρυσή Αυγή γιατί το έκανε βεβιασμένα και αργά.

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές όπου οι πολίτες θα επαναπροσδιοριστούν πολιτικά επάνω στα νέα δεδομένα.

Η Κεντρο-Αριστερά και η Κεντρο-Δεξιά θα πρέπει να προσφέρουν και ένα ουσιαστικό ιδεολογικό πλαίσιο στον κόσμο και όχι μόνο έναν τίτλο.

Σίγουρα το θέμα του μνημονίου ήταν η αφορμή για όλη αυτή την αλλαγή του σκηνικού.

Στην πραγματικότητα τα δύο βασικά κόμματα (συν το ΚΚΕ) είχαν πάψει από καιρό να πρεσβεύον με σαφήνεια την ιδεολογία τους με αποτέλεσμα να έχουμε καταλήξει σε ένα πολιτικό σύστημα-τραβεστί.

Άλλα έλεγαν θεωρητικά και άλλα συνέβαιναν στην πραγματικότητα.

Οι κοινωνίες πάντα βρίσκουν λύσεις και πάντα βρίσκουν αφορμές. Θα βρουν και πάλι.

ΚΟΡΥΦΗ