ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Στον Π. Ψιλογιαννόπουλο καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Κορινθίων

Για παράδειγμα, όταν κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γιώργου Δέδε υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στην λογική πως «δεν διαφοροποιήθηκε ποτέ από τον Τατούλη», παρά το γεγονός πως ακόμα και οι ίδιοι οι αρνητές της συγκεκριμένης υποψηφιότητας αναγνώριζαν πως επρόκειτο για μια λύση που μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη στις εκλογές.

του Γ. Γουγά

Με την ανακοίνωση της επίσημης υποψηφιότητας του Βασίλη Νανόπουλου χθες το βράδυ (πλούσιο ρεπορτάζ σε άλλο link) και την αναμενόμενη, εντός των επόμενων ημερών, ανακοίνωση του ονόματος του Παναγιώτη Ψιλογιαννόπουλου, ως επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών, συμπληρώνεται σιγά σιγά το παζλ των υποψηφιοτήτων για τον Δήμο Κορινθίων.

Μαζί με τον σημερινό δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό, τον Κώστα Πιέτρη που οργανώνεται με αξιοπρόσεκτα γρήγορους ρυθμούς και τον υποψήφιο του ΚΚΕ (πιθανότατα εκ νέου η κυρία Φρόσω Τσαρμπού) φτάνουμε αισίως τις πέντε υποψηφιότητες, ενώ υπάρχουν ακόμη οι πρώην δήμαρχοι Σολυγείας Γιάννης Γκεζερλής και Σαρωνικού Σωκράτης Τόγιας, όπως φυσικά και ο Βασίλης Πανταζής. Για τον τελευταίο, πάντως, υπάρχουν πληροφορίες πως η υποψηφιότητά του θα αποσυρθεί υπέρ του κ. Νανόπουλου.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών (Κίνηση Πολιτών, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ), ύστερα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, φαίνεται να καταλήγει στην λύση του γνωστού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου βουλευτή Παναγιώτη Ψιλογιαννόπουλου. Για τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια η πολύμηνη διαδικασία ήταν εξόχως κοπιαστική και έκρυβε πολλές εντάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως εδώ και μερικές εβδομάδες η προσπάθεια είχε βαλτώσεις, ενώ και η  Κίνηση –ουσιαστικά- έχει αποχωρήσει από τον διάλογο. Οι αιτίες ήταν πολλές, αλλά οι κυριότερες δυο.

Η πρώτη ήταν αντικειμενική και είχε να κάνει με το γεγονός πως ουδείς ήθελε να αναλάβει την ευθύνη να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας.

Η λύση του Χαράλαμπου Κασίμη (η οποία θεωρούνταν, από τους περισσότερους, ως η ευκταία) είχε απορριφθεί από τον ίδιο τον πρώην επικεφαλής της Κ.Π. ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν ενδιαφερόταν να είναι επικεφαλής –ίσως γιατί διέβλεπε ότι αρκετοί, ακόμα και μέσα στο σχήμα της Πρωτοβουλίας, δεν τον ήθελαν.

Ίσως γι αυτό τον λόγο ο κ. Κασίμης έκανε και τις εντατικότερες προσπάθειες να βρεθεί κάποια λύση σε πρόσωπο κοινής αποδοχής, ή να γεφυρώσει τις πολλές διαφορές που ανέκυπταν κατά τον διάλογο. Όλες οι άλλες λύσεις που αναζητήθηκαν είχαν το σημαντικό μειονέκτημα πως είχαν χαμηλή αναγνωρισιμότητα και δεν εξασφάλιζαν μια προοπτική νίκης.

Η δεύτερη αιτία αφορούσε την αντιμαχία για την πολιτική έκφραση και τον συμβολισμό που θα εξέφραζε η Πρωτοβουλία. Αυτή η αντιμαχία υπήρχε ανάμεσα σε εκείνους που ήθελαν η επιλογή να έχει πρωτίστως αυτοδιοικητικά και δευτερευόντως πολιτικά (αντιμνημονιακά) κριτήρια (και πήγαζε κυρίως από την Κ.Π.) και σε εκείνους που ήθελαν το αντίθετο (και εκφραζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Αυτή η διαφωνία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ σύντομα πήρε το πάνω χέρι, ήταν εξαιρετικά ισχυρή και εμπόδισε την διεύρυνση της αναζήτησης του κατάλληλου επικεφαλής.

Για παράδειγμα, όταν κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γιώργου Δέδε υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις στην λογική πως «δεν διαφοροποιήθηκε ποτέ από τον Τατούλη», παρά το γεγονός πως ακόμα και οι ίδιοι οι αρνητές της συγκεκριμένης υποψηφιότητας αναγνώριζαν πως επρόκειτο για μια λύση που μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη στις εκλογές.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά οι μέρες περνούσαν μπήκαμε αισίως στα μέσα Μαρτίου και η Πρωτοβουλία δεν μπορούσε να βρει επικεφαλής. Η Κ.Π. είχε αρχίσει να αποσύρεται από το προσκήνιο βλέποντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό επιχειρούσε να επιβάλλει απολύτως τις θέσεις του, αντί να επιδιώκει την διαβούλευση.

Η ΔΗΜΑΡ, η οποία έτσι ή αλλιώς στην Κόρινθο έχει μικρή δυναμική, είχε αποσυρθεί από καιρό ησύχως βλέποντας πως κανείς δεν τις δίνει σημασία και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε να προσπαθεί να διασώσει την προσπάθεια, μαζί με διάφορες άλλες, μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες ενεργών πολιτών.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην επιλογή (επιστράτευση κατ’ ουσίαν) του Παναγιώτη Ψιλογιαννόπουλου. Ενός καθ’ όλα άξιου και έντιμου πολιτικού προσώπου, με ιστορική διαδρομή στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, των κινημάτων και της Αριστεράς γενικότερα. Μία επιλογή, ωστόσο, που δεν αποτελεί τέτοια, ώστε να φέρει την ανατροπή που ονειρευόταν η Πρωτοβουλία όταν συστήθηκε. 

ΚΟΡΥΦΗ