ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Την “μπανανόφλουδα” του Χαρ. Κασίμη “πάτησε” ο Ν. Σταυρέλης

Τα λεγόμενα του Χ. Κασίμη είχαν στόχο περισσότερο τον Αλ. Πνευματικό και το Ν. Σταυρέλη παρά το Χ. Χασικίδη τον οποίο η ηγετική ομάδα Πνευματικού-Σταυρέλη-Ντιγκιρλάκη αντιλαμβάνονταν ως ένα λαμπερό ρολίστα, ευκόλως διαχειρίσιμο και κατ’ ουσία ακίνδυνο

Οι τελευταίες δηλώσεις του γ.γ. του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Χαρ. Κασίμη για τον προεκλογικό αγώνα στην Κόρινθο πυροδότησαν νέες εντάσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των εκλογών.

Ο κ. Κασίμης υπήρξε παραπάνω από καυστικός τόσο για τη Δημοτική Αρχή όσο και για τη διαίρεσή της σε 3 συνδυασμούς στις Δημοτικές του 2019 σημειώνοντας ότι την αντιλαμβάνεται ως «κακόγουστο αστείο από το σύστημα Πνευματικού» και ότι «η πόλη έχει ανάγκη από μια νέα αρχή».

Οι πρώτες και βασικότερες αντιδράσεις στις δηλώσεις προήλθαν από το Ν. Σταυρέλη ο οποίος επεχείρησε μια λεκτική ρελάνς χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του «κυρίου καθηγητή» ως ατυχείς.

Παρέπεμψε στα εκλογικά ποσοστά που έλαβε η «Κίνηση Πολιτών» το 2010 (περίπου 15%) και του επιτέθηκε για τη στασιμότητα στις εργασίες στο φράγμα του Ασωπού. Για 5 λεπτά μιλούσε για τον γραμματέα του Υπουργείου.

Ακολούθησε ο Χ. Χασικίδης, ο οποίος σε εμφανώς χαμηλότερους τόνους μίλησε γενικά για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες και δήλωσε άγνοια για το «σύστημα Πνευματικού». Πιο χαλαρά, πιο απλά και χωρίς ενοχές.

Οι πρώτες ερμηνείες λένε ότι τα λεγόμενα του Χ. Κασίμη είχαν στόχο περισσότερο τον Αλ. Πνευματικό και το Ν. Σταυρέλη παρά το Χ. Χασικίδη τον οποίο η ηγετική ομάδα Πνευματικού-Σταυρέλη-Ντιγκιρλάκη φαίνεται να τον αντιλαμβάνονταν περισσότερο ως ένα λαμπερό ρολίστα, ευκόλως διαχειρίσιμο και κατ’ ουσία ακίνδυνο. Ο κ. Χασικίδης δεν ήταν ποτέ στο «στενό πυρήνα» της «Πορείας Ευθύνης».

Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι γιατί «τσίμπησε» τόσο πολύ ο Ν. Σταυρέλης από τις δηλώσεις Κασίμη. Αν και θα μπορούσαμε να βρούμε αρκετούς προφανείς λόγους (κομματικούς ή και αυτοδιοικητικούς) θα εστιάσουμε σε έναν. Αυτόν της εξάρτησης από το παρελθόν.

Φαίνεται ότι το Ν. Σταυρέλη τον κυνηγά η «μύγα» της 11ετίας Πνευματικού αλλά και η κομματική ταυτότητα και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είτε δεν μπορεί να την αποφύγει ή απλά δεν θέλει .

 • Στην αφίσα-πρόσκληση για την παρουσίαση ονόματος-λογοτύπου φιγουράριζε ο Πήγασος, ένα κατ’ εξοχήν έργο που θυμίζει Πνευματικό.
 • Τα στελέχη που μαζεύτηκαν στην εκδήλωση αυτή ήσαν πρώην υποστηρικτές ή υποψήφιοι με τον Αλέκο.
 • Τις πολυχρωμίες που βλέπουμε στο λογότυπο της «Πορείας Ευθύνης, τις βλέπουμε και στο λογότυπο του κ. Σταυρέλη.

Και πολλές άλλες μικρολεπτομέρειες.

Θα ξαναπούμε ότι ο Ν. Σταυρέλης έχει επιλέξει μια στρατηγική λίγο από όλα. Θέλει να πάρει τα θετικά της διακυβέρνησης Πνευματικού (τα όποια έργα συν τους υποστηρικτές) χωρίς να πάρει και κάποια αν όχι πολλά από τα στραβά. Αυτό δεν γίνεται και το αντιλαμβάνονται όχι μόνο όσοι ασχολούνται με τα κοινά αλλά και πολλοί απλοί δημότες.

Η στρατηγική του είναι λανθασμένη γιατί βασίζεται σε παραδοχές που δεν επιβεβαιώνονται (προς το παρόν τουλάχιστον). Τώρα, είτε δεν καταλαβαίνει ότι η προσπάθειά του δεν δημιουργεί ρεύμα ανανέωσης (κάτι που συζητά όλος ο κόσμος ότι έχει ανάγκη η Κόρινθος) ή απλά το καταλαβαίνει αλλά δεν μπορεί να υπερβεί την κομματική ταυτότητα, την 11ετία Πνευματικού και το βόλεμα με τους ετοιμοπόλεμους αλλά «ξεδοντιασμένους» Πασοκικούς παράγοντες της δεκαετίας του ’80 και του ’90.

Η κίνηση του για λεκτική αντιπαράθεση με τον Χ. Κασίμη ακόμη κι’ αν δεν τον αποκόπτει από κάποιο μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος (ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Κίνηση είχαν πάρει 15% στις εκλογές του 2010) τον βάζει σε διαμάχη χωρίς λόγο.

Παρά το γεγονός ότι όντως το φράγμα του Ασωπού έχει μείνει πολύ πίσω όπως και ότι ο κ. Κασίμης θα έπρεπε να ήταν περισσότερο δραστήριος με τα θέματα που αφορούν τον τόπο του, με μία μεγαλύτερη ευαισθησία..

Η δημιουργία ενός εικονικού εχθρού του 7-10% δεν θα βοηθήσει τον κ. Σταυρέλη να βγάλει από πάνω του την ταμπέλα του συνεχιστή του έργου Πνευματικού. Άλλα είναι αυτά που θα έπρεπε και θα πρέπει να κάνει πριν παγιωθεί αυτή η εικόνα, στην οποία δείχνει να έχει μια εξάρτηση, έναν εθισμό, ακόμη και όταν βλέπει ότι το σενάριο δεν τραβά, ο κόσμος δεν γελάει.

Ο κ. Σταυρέλης και όσοι τον συμβουλεύουν κινδυνεύουν να την πάθουν όπως και ο Β. Νανόπουλος το 2014.

 • Υπερβολική αυτοπεποίθηση,
 • υπερβολική εικόνα τεχνοκράτη,
 • υπερβολική πίστη στην εξυπνάδα και τις δυνάμεις τους,
 • φαντασμαγορικές παρουσιάσεις,
 • ηλικιωμένοι κομματικοί υποστηρικτές,
 • μεσόκοποι υποψήφιοι σύμβουλοι,
 • υποτίμηση λεπτομερειών,
 • προσωπικές αδυναμίες.
ΚΟΡΥΦΗ