ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

Θ. Βασιλακόπουλος ... «Οι Κορίνθιοι σύντροφοί μου χάθηκαν στους δαιδάλους της διαπραγμάτευσης»

Ο πρώην γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρώτος επιλαχών βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου μιλά για το «διαζύγιο» με τους συντρόφους του και για τη συνεργασία με τη ΛΑΕ

Από γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ και πρώτος επιλαχών βουλευτής τον Ιανουάριο, βρεθήκατε στην ΑΡΚ, η οποία συνεργάζεται εκλογικά με τη Λαική Ενότητα (ΛΑΕ). Πως αισθάνεστε γι’ αυτή τη μετά- βαση και τι είναι αυτό που σας προέτρεψε να μην προσχωρήσετε στη ΛΑΕ;

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποχώρησε περίπου το 20% των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Περιμέναμε όλοι τη διεξαγωγή του συνεδρίου για μια εναλλακτική πρόταση. Δυστυχώς το Συνέδριο κατα- στρατηγήθηκε με μία αισχρή και πραξικοπηματική απόφαση του αρχηγού. Μας εξώθησαν σε έξοδο.

Προσωπικά αισθάνομαι συνεπής στις δεσμεύσεις μου (και όχι στην κομματική μου θέση) στους 7000 Κορίνθιους που με τίμησαν με την ψήφο τους τον Ιανουάριο. Άλλοι δεν ήσαν συνεπείς. Η ΑΡΚ είναι μία μεταβατική κίνηση που ενώνει το πριν και το μετά.

Είναι η συγκρότηση ενός δημοκρατικού αριστερού χώρου και περιμένουμε την επόμενη των εκλογών, μαζί με τη ΛΑΕ αλλά και άλλα στελέχη που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο που θα ανατρέψει τη μνημονιακή λογική.

Δεν συμφωνώ με όλες τις προσεγγίσεις της ΛΑΕ. Συμμετέχουμε, όμως, για να μην μείνουμε «βουβοί». Η δική μου ευθύνη είναι ότι ενώ έβλεπα να συμβαίνουν κάποια πράγματα εσωκομματικά (διορισμός Δέδε στο υπουργείο, σύνθεση του νέου Δ.Σ. της Διώρυγας, κλπ), δεν βγήκα να τα εκφράσω δημόσια με την απαιτούμενη ένταση.

Για παράδειγμα το θέμα του Δ.Σ. της Διώρυγας καθυστέρησε και κατέληξε με λάθος τρόπο. Φανταστείτε επίσης ότι στο Δ.Σ. της «Θέμις Κατασκευαστική» είναι ακόμη διορισμένος ο γραμματέας της Ν.Ε. της Ν.Δ., Χρ. Δημητρόπουλος από την Κυβέρνηση Σαμαρά ακόμη.

Όπως φαίνεται εκ των υστέρων, λοιπόν, δεν δικαιωθήκαμε. Δυστυχώς ακόμη και στα εσωτερικά μας ζητήματα αντί να βλέπουμε τη λειτουργία μιας ομάδας, αρχίσαμε να βλέπουμε ευχαριστίες των βουλευτών και προσωπικές τακτικές μόλις από τον Φεβρουάριο.

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετεξέλιξη της Κεντροαριστεράς που εκπροσωπούσε το ΠΑΣΟΚ και η ΛΑΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Και ποιο είναι το μέλλον του κόμματος που υπήρξατε γραμματέας μέχρι προσφάτως;

Τίποτα από τα δυο που αναφέρατε δεν συμβαίνει. Δεν υπάρχουν αντίγραφα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν την ξέρουν τη «δουλειά» όπως την ήξεραν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επί 40 χρόνια. Εάν επιχειρήσουν κάτι τέτοιο θα είναι μια θλιβερή κατάληξη.

Ούτε όμως η ΛΑΕ μπορούν να είναι οι συνεχιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα «ΣΥΡΙΖΑ» δοκιμάστηκε και απέτυχε. Χρειάζεται η κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του όπως και η έξοδος από την ευρωζώνη αν χρειαστεί.

Το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι το «ευρώ δεν είναι φετίχ». Όμως παρατηρούσαμε μία αλλαγή από τον Γενάρη και έπειτα.

Τελικά υπάρχει ρεαλιστικός εναλλακτικός δρόμος στα Μνημόνια; Πιστεύετε ότι ο λαός θα ήταν έτοιμος να τον ακολουθήσει;

Εγώ αγωνίζομαι για να πείσω το λαό ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Και δεν είναι μόνο η σύγκρουση με το ευρώ, (αν χρειαστεί) αλλά και με αλληλεγγύη θα παλέψουμε για τα περιθώρια ελευθερίας. Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς.

Η συμφωνία που υπέγραψε η Κυβέρνηση είναι χειρότερη από αυτή που προτάθηκε στο δημοψήφισμα και καλούσαν τον κόσμο να την καταψηφίσει. Ο Τσίπρας έπρεπε να παραιτηθεί από την Πρωθυπουργία πριν υπογράψει και να προκηρύξει εκλογές.

Βλέποντας τα πράγματα από κάποια απόσταση πλέον, πως θα αξιολογούσατε τη θητεία των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ατομικά για τον καθένα όσο και στο σύνολό τους ως εκπρόσωποι της Κορινθίας; Σας εξέπληξε η στάση τους κατά την ψηφοφορία του νέου Μνημονίου;

Πιστεύω ότι έκαναν αγώνα και προσπάθησαν να συμβάλουν. Φοβάμαι όμως, ότι χάθηκαν στους «δαιδάλους» της διαπραγμάτευσης. Θα έπρεπε να αντισταθούν. Εκτιμώ πολιτικά και κατανοώ την απόφαση του Φ. Κουρεμπέ να μην συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο.

Εάν πάντως θυμηθούν την αντίληψη που είχαμε για τα Μνημόνια και αλλάξουν απόφαση, μπορούμε να είμαστε και πάλι μαζί. Κριτήριο θα είναι η σχέση που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές.

Και θα έπρεπε να απαντήσουν σε ένα ερώτημα, προ των εκλογών. Εάν επανεκλεγούν, θα στηρίξουν μια Κυβέρνηση συνεργασίας με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ ή ακόμη χειρότερα με τη Ν.Δ;

Και εδώ θα ήθελα μία δημόσια απάντηση τους η οποία θα είναι δεσμευτική και απέναντι στους Κορίνθιους πολίτες

ΚΟΡΥΦΗ