ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ -

Τελειώνει η περιπέτεια των Κούρων της Κορίνθου

Δύο σπουδαία αγάλματα που είχαν βρεθεί σε χέρα αρχαιοκαπήλων θα εκτεθούν το 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου

Οι δίδυμοι Κούροι της Κορίνθου που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το 2010 στα χέρια αρχαιοκάπηλων ήρθε η ώρα να πάρουν τη θέση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου.

Τα δύο πανέμορφα αρχαϊκά αγάλματα που ανήκουν σε ένα «δίδυμο» τάφο (με δύο σαρκοφάγους) στο αρχαίο νεκροταφείο του σημερινού χωριού Κλένια κοντά στο Χιλιομόδι Κορίνθου, αποσπάστηκαν από τη γη κατόπιν λαθρανασκαφής και κόπηκαν σε κομμάτια για να μεταφερθούν και να πουληθούν ευκολότερα και σε καλύτεη τιμή.. Αυτή άλλωστε είναι και η συνήθης πρακτική των αρχαιοκαπήλων.

Κατόπιν τούτου τα αγάλματα έπρεπε να αναταχθούν και να συντηρηθούν με λεπτότατες επεμβάσεις από ειδικευμένους συντηρητές για να εκτεθούν στις αρχές του 2016, όπως υπολογίζει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
 
Η μελέτη συντήρησης και στήριξης των γλυπτών στις νέες βάσεις τους προφανώς άργησε να εισαχθεί στο ΚΑΣ παρόλο που η δαπάνη έχει ενταχθεί μαζί με την επανέκθεση της αίθουσας του Μουσείου που θα τα φιλοξενήσει, στο ΕΣΠΑ το οποίο κλείνει στο τέλος του 2015.

Παρουσιάζοντας χτες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τις λεπτομέρειες για τον καθαρισμό, την συντήρηση και τη στήριξη των αγαλμάτων ο Σωκράτης Κουρσούμης, η Αργυρώ Τσίγκρη και ο συντάκτης της, μηχανικός Αγγελος Παπαθανασίου, .ανέφεραν ότι η μελέτη θα έχει υλοποιηθεί ως το τέλος του έτους.

Υστερα από έντονη συζήτηση κυρίως για τον τρόπο στήριξης των αγαλμάτων καθώς απαιτείται να ανοίξουν τρύπες στα πόδια, στα χέρια και στα κεφάλια των αρχαϊκών γλυπτών και να περάσουν κοχλιωτοί ράβδοι τιτανίου για να στηρηχθούν με ασφάλεια και να αντέξουν σε μεγάλο σεισμό, το ΚΑΣ ενέκρινε την μελέτη κατά πλειοψηφία (με 6 θετικές ψήφους έναντι 5 αρνητικές).
 
Παλιότερα τα μουσεία στήριζαν τα αγάλματα με σιδερένιες ράβδους οι οποίες με τα χρόνια οξειδώνονται, γι αυτό στις μέρες μας αντικαθίστανται σταδιακά από ράβδους τιτανίου.

«Τα αγάλματα αυτά είναι κατασκευασμένα από παριανό μάρμαρο, που δεν είναι όμως πρώτης ποιότητας και είναι σημαντικό να γίνουν οι λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις» επεσήμανε στο ΚΑΣ η προϊσταμένη του Κέντρου Λίθου Κέλυ Κουζέλη.

Πρόκειται για δύο έργα τέχνης που χρονολογούνται περί το 530 π.Χ. σύμφωνα με τον έφορο Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κωνσταντίνο Κίσσα. .

Εχουν ύψος περίπου 1,80μ. και ζυγίζουν περί τα 220 κιλά (ο ένας είναι λίγο πιό κοντός και πιό ελαφρύς από τον άλλον). Βρέθηκαν σπασμένοι, ο ένας σε 12 κομμάτια και ο άλλος σε 14. 

Η εύρεσή τους εμπλούτισε τις γνώσεις μας για την αρχαϊκή τέχνη και βοήθησε στον εντοπισμό ενός εκτεταμένου νεκροταφείου που ήταν σε χρήση από τον 6ο –τον 4ο αι. πΧ.. λένε οι αρχαιολόγοι. Οι δίδυμοι Κούροι ήταν επιτάφια σήματα και αποτελούσαν παρόδιο επιτύμβιο σύνταγμα. Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητά τους, ποιούς ακριβώς απεικονίζουν, γιατί κατά την ανασκαφή που έγινε στον τόπο που υπέδειξαν οι αρχαιοκάπηλοι, δεν βρέθηκε η βάση τους.

Πάντως, ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος Δεσπίνης, που κλήθηκε αμέσως (τον Μάιο του 2010) να τα εξετάσει, είχε πει . πως είναι πολύ περίεργο και εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι οι Κούροι είναι τόσο όμοιοι. Αλλα δίδυμα αρχαϊκά αγάλματα δεν υπάρχουν, εκτός από τον Κλέοβι και τον Βίτωνα (Μουσείο Δελφών) με την τραγική ιστορία που τα συνοδεύει.

Τα δύο παλικάρια από το Αργος τα δηλητηρίασε η μητέρα τους Κυδίππη, ιέρεια της Ηρας, όταν της ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από την (ερωτική) αγκαλιά της για να βρουν την τύχη τους σε πυγμαχικούς αγώνες στην Αθήνα. Τους ζήτησε ως τελευταία χάρη να ζευτούν στην άμαξά της και να τη μεταφέρουν στο Ηραίο, πράγμα που έκαναν.

Ο νέοι κατάκοποι αποκοιμήθηκαν κι η μάνα τούς έσταξε φαρμάκι στα χείλη. Οι Αργείοι σε ανάμνηση έστησαν τα αγάλματά τους στο ιερό των Δελφών. 

Μια από τις εικασίες που έχουν διατυπωθεί για την ταυτότητα των Κούρων είναι ότι μπορεί να απεικονίζουν τον Κλέοβι και τον Βίτωνα, αλλά τα οστά που βρέθηκαν στον «δίδυμο» τάφο διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε άνδρες ηλικίας 35 ετών, σύμφωνα με τον ανασκαφέα Κ. Κίσσα. Επομένως τα γλυπτά «προορίζονταν για να διαιωνίσουν τη μνήμη δύο ανδρών κάποιας ηλικίας και ασφαλώς θα ήταν στημένα στην πιο περίοπτη θέση του νεκροταφείου» όπως ο ίδιος τονίζει.

ΚΟΡΥΦΗ