ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

“Ταφόπλακα” στη Μεταπολίτευση - Ζούμε ιστορικές στιγμές

Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών - Τέλος της Μεταπολίτευσης με πάταγο - Ορατός ο κίνδυνος διάλυσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ - Κάτω και από το 19% η Ν.Δ. - Τα 2 κόμματα πληρώνουν τον πιο τρελό εκλογικό νόμο

Το 2009 λίγο πριν πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή αναλύοντας την τότε κατάσταση είχαμε διακινδυνέψει την πρόβλεψη ότι η Μεταπολίτευση οδεύει στο τέλος της και ότι απομένουν δύο Κυβερνήσεις πριν φτάσουμε στην τυπική διάλυση του Μεταπολιτευτικού μοντέλου.

Μία Κυβέρνηση Παναδρέου και μία συγκυβέρνησης. Τα εχθεσινά αποτελέσματα δείχνουν ότι μάλλον η ώρα έφτασε.

Τα συμπεράσματα των εκλογών πολλά και ιστορικής σημασίας.

1. Φαίνεται ότι προσωρινά η μόνη διέξοδος είναι νέες εκλογές σε ένα (;) μήνα, αφού χάθηκαν και τα προσχήματα για συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που κατέληξε 3ο.

Πιθανό δε η ΔΗΜΑΡ να μην συναινέσει έτσι κι' αλλιώς. Επίσης τα δύο (μέχρι πρότινος) "μεγάλα" κόμματα δεν συμπληρώνουν ούτε 150 έδρες (149).

2. Μεγάλος νικητής ο Αλ. Τσίπρας του οποίου η πρόταση για Αριστερή κυβερνητική συμμαχία φαίνεται ότι έκανε τεράστιο "γκελ" την τελευταία εβδομάδα σε μετριοπαθές κοινό.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε ενδεχόμενες εκλογές σε ένα μήνα είναι τέτοια η δυναμική του που μπορεί να διεκδικήσει ακόμη και την πρωτιά.

3. Τα κόμματα "λούζονται" τον πιο τρελό εκλογικό νόμο που θα μπορούσε να εφευρεθεί. Όπως έλεγε κι' ένας φίλος "το κράτος επιδοτεί γι' άλλη μια φορά τους αποτυχημένους".

Τα δύο κόμματα θα μπορούσαν με 200 ψήφους να τον αλλάξουν αλλά θεώρησαν ότι τους βόλευε και τώρα τον πληρώνουν.

Στην Αττική ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με διαφορά πρώτος αλλά βγάζει το 1/3 σχεδόν σε σχέση με τη ΝΔ και στην Κορινθία π.χ. η Ν.Δ. πρώτη με διαφορά βγάζει μόνο ένα όσον και άλλα 3 κόμματα.

4. Το 18% των "εξωκοινοβουλευτικών" κομμάτων δεν εκφράζεται στη Βουλή εξαιτίας του εκλογικού νόμου (1 στους 5 πολίτες)

5. Είναι πολύ πιθανό να οδεύουμε σε μία διάλυση του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ.

Δεν είναι φανταστικό σενάριο αφού πρώτον αν γίνουν εκλογές η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοια που μπορεί να του δώσει ακόμη και την πρωτιά με το μπόνους των 50 εδρών.

Δεύτερον σε επαναληπτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να διασυρθεί και ίσως ένα "αριστερό" κομμάτι του "αποκολληθεί" και ενωθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως και πριν τις επόμενες εκλογές. Ήδη στην ανάλυση φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε 19% των ψηφοφόρων του προς το ΣΥΡΙΖΑ, 8% στη ΔΗΜΑΡ και 4% στο ΚΚΕ

Την ίδια στιγμή η εσωκομματική κριτική στη Ν.Δ. αναμένεται να είναι τεράστια αφού το κόμμα δεν πιάνει ούτε το 19%.

Εάν ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ οδεύσει για το ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι άλλο ένα κομμάτι της Ν.Δ. μπορεί να ενωθεί με αυτό που θα έχει παραμείνει με τον Β. Βενιζέλο.

Σε αυτή την περίπτωση ότι παραμείνει στη Ν.Δ. θα οδηγηθεί στον Π. Καμένο ως εκφραστή της "Λαικής Δεξιάς" ή στη Χρυσή Αυγή (Ο Π. Δούκας έδωσε τους έδωσε συγχαρητήρια και τους κάλεσε σε Κυβέρνηση συνεργασίας)

Το ΚΚΕ είναι επίσης άλλος ένας μεγάλος χαμένος των εκλογών αφού ναι μεν αύξησε τα ποσοστά του αλλά από τρίτη δύναμη έγινε 5η.

Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι απλά το ΚΚΕ ήταν ένας "στυλοβάτης" του δικομματισμού και όταν ήρθε η ώρα να πάρει θέση, κάθησε στην γωνία του ελπίζοντας στη διάσωση του δικομματισμού.

Απέτυχε και ιστορικά κλείνει τον κύκλο του. Σε επαναληπτικές εκλογές πιθανότατα ένα κομμάτι του να ενωθεί με το ΣΥΡΙΖΑ και σταδιακά να γίνει ένα κόμμα του 3-5%.

Έχουμε κατ' επανάληψη γράψει από το 2009 και μετά ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ  δεν αντιστοιχούν στις τάσεις της κοινωνίας και πλέον δεν μπορούν να δώσουν καν κατεύθυνση.

Υπάρχουν τάσεις στα δύο κόμματα (παρά την ήδη υπάρχουσα διάσπαση με ΔΗΜΑΡ - Ανεξ. Έλληνες - ΔΗΣΥ και ΛΑΟΣ) που δεν μπορούν να διατηρήσουν τη συνοχή τους και απλά θα έφτανε μία αφορμή για να επιταχύνει τις εξελίξεις.

Ζούμε ιστορικές στιγμές αλλά συνάμα και στιγμές αβεβαιότητας. 

 

ΚΟΡΥΦΗ