ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Τα ψηφοδέλτια έδειξαν το μισό αποτέλεσμα στην Κόρινθο.

Στην Κόρινθο, η ανάγνωση των ψηφοδελτίων από όλους τους συνδυασμούς μας φέρνουν όλους όσους ασχολούμαστε με την παρακολούθηση των κοινών από πιο κοντά σε συμπεράσματα που πλέον φαίνεται 'ότι δύσκολα θα αλλάξουν μέχρι τέλους.

Την Κυριακή το βράδυ εξέπνευσε η προθεσμία κατάθεσης των ψηφοδελτίων και πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία, 19 ημέρες πριν τις εκλογές.

Στην Κόρινθο, η ανάγνωση των ψηφοδελτίων από όλους τους συνδυασμούς μας φέρνουν όλους όσους ασχολούμαστε με την παρακολούθηση των κοινών από πιο κοντά σε συμπεράσματα που πλέον φαίνεται 'ότι δύσκολα θα αλλάξουν μέχρι τέλους.

Το πρώτο συμπέρασμα που ξεχωρίζει είναι ότι το ψηφοδέλτιο του Πελοπίδα Καλλίρη δεν είναι απλά το δυνατότερο όλων. Είναι απλά ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ και δεν το λέμε με υπερβολή αλλά έχοντας τη γνώση και των υπολοίπων.

Οι προσθήκες-έκπληξη της τελευταίας στιγμής, της Πέγκυς Πουρνάρα (κόρη του γνωστού καρδιολόγου) αλλά και αυτή του επιχειρηματία Γιώργου Πιέτρη, νομίζουμε ότι έγειραν οριστικά την πλάστιγγα, αν μη τι άλλο στο επίπεδο των εντυπώσεων, στο καθοριστικότερο σημείο.

Είχαμε επισημάνει ότι η στρατηγική των χαμηλών τόνων που επέβαλε το επιτελείο του Πελοπίδα Καλλίρη, ξεπερνώντας τις ανούσιες  “κοκορομαχίες” Πνευματικού - Νανόπουλου και Σταυρέλη έδειξε ότι οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν και κυρίως ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Ένα άλλο σημείο είναι ότι η “περιχαράκωση” και διαφύλαξη του πολιτικού χώρου ακόμη και με κάποιο κόστος, δείχνει τώρα ότι αποδίδει και θα αποδώσει μέχρι τέλους. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο Πελοπίδας Καλλίρης είναι πλέον αυτός που μπαίνει στην τελική ευθεία με προβάδισμα και θεωρούμε ότι θα βρίσκεται στο δεύτερο γύρο.

Συμπάρασμα Νο. 2 ..

Ο συνδυασμός του Αλέκου Πνευματικού είναι ο ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΣ όλων (από τους 4) αλλά κανένας δεν μπορεί να πει ότι η προσωπική του δυναμική είναι τελειωμένη.

Προσπάθησε να καλύψει την αδυναμία με πλήθος υποψηφίων αλλά και πάλι τα προβλήματα είναι ορατά. Θα παλέψει και έχουμε την αίσθηση ότι έχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα να βρίσκεται στο δεύτερο γύρο μαζί με τον Πελοπίδα Καλλίρη.

Έχουμε την αίσθηση όμως ότι η εποχή Πνευματικού οδεύει με τα συν και τα πλην στο τέλος της. Το φτωχό ψηφοδέλτιο και το προσωποκεντρικό αφήγημα μαζί με τα έργα που δεν πρόκαμαν να υλοποιηθούν δείχνουν τις χτυπητές αδυναμίες και το μάταιο του πράγματος.

Ακόμη και αν μπορούσε να εκλεγεί, αισθανόμαστε ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα επιπλέον στην πρόοδο της πόλης και του Δήμου.

Δεν υποτιμούμε τον “εφτάψυχο” Αλέκο και δεν προκαθορίζουμε το τελικό αποτέλεσμα, όμως η δυναμική ξεθώριασε πλέον, το μομέντουμ δεν είναι μαζί του. Ίσως κάποια καραμπόλα με τις Περιφερειακές εάν ΔΕΝ ήταν στο δεύτερο γύρο ο Καλλίρης να έσωζε την κατάσταση, αλλά δεν ..

Συμπέρασμα Νο. 3 ..

Ο Βασίλης Νανόπουλος ξέρει ή τουλάχιστον καταλαβαίνει βλέποντας τις κινήσεις Καλλίρη στην “σκακιέρα” των εκλογών ότι το “πουλί” πέταξε το 2014, όταν έπρεπε να είχε κερδίσει τις εκλογές με 10 μονάδες διαφορά στο δεύτερο γύρο από τον Πνευματικό.

Το ψηφοδέλτιο του, ως σύνολο, δεν είναι τόσο αδύναμο σαν του Αλέκου αλλά πάντως παραμένει αδύναμο. Δεν είναι μόνο τα πολλά “δυνατά” ονόματα που λείπουν, είναι ότι λείπουν και αυτοί που θα έπρεπε να είναι από πίσω, σε όλα τα επίπεδα. Σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Δείτε μόνο ποιος υποστηρίζει ποιον σε επίπεδο ενημέρωσης και τι συμβολίζει και θα καταλάβετε πολλά.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να έχει μετεκλογικά κέρδη Ο ΙΔΙΟΣ και δυο-τρεις ακόμη από το συνδυασμό. Η προεκλογική του καμπάνια έχει σταθεροποιηθεί εκεί που το “αυτονόητο” και οι χαμηλοί τόνοι του Πελοπίδα Καλλίρη του έχουν επιτρέψει.

Έχει εγκλωβιστεί σε μία “λυκοσυμμαχία” με τον Αλέκο Πνευματικό, μπλοκαρίστηκε και από την κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Ποντάρει σε κάποιο μετριοπαθές και κεντρώο ή κεντροδεξιό κοινό, το οποίο όμως έχει πλέον πολλές επιλογές που δεν είχε το 2014 και εκεί μπορεί να εξηγηθεί και το υψηλό ποσοστό του τότε.

Συμπέρασμα Νο. 4 ..

Ο Νίκος Σταυρέλης φαίνεται να έκανε την πιο πολυδάπανη και μακρά προεκλογική καμπάνια για να καταλήξει με τα “αποκαίδια” του Πνευματικού. Λανθασμένη στρατηγική, λανθασμένες τακτικές, λάθος πρόσωπα και λάθος αρχηγός. Μπορούν όλα αυτά να κάνουν κάτι σωστό;

Δεν λέμε ότι θα “πατώσει” βέβαια. Αλλά είχε τους πόρους και τα μέσα να βάλει από κάτω τον Πνευματικό. Ο Σταυρέλης είναι το ΠΑΣΟΚ των “γηρατειών”, χωρίς πνοή, χωρίς αληθινό ενθουσιασμό, χωρίς κάτι αυθεντικό και καινούριο.

Ούτε ο Σταυρέλης ούτε ο Μουρούτσος κατάλαβαν το νόημα των καιρών και πήγαν σε πρακτικές και πρόσωπα φθαρμένα, σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε βήμα τους. Μπορεί να μην τους αρέσει αλλά ας ρωτήσουν και τον κόσμο. ΧΩΡΙΣ ΟΡΜΗ με δυο λέξεις.

Συμπέρασμα Νο. 5 ..

Το δίπολο Πνευματικού-Νανόπουλου “ξεφούσκωσε” και μαζί τους “ξεφουσκώνει” και ένα “θέατρο σκιών” που στήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Η κοινωνία καλύπτει από μόνη της τις ανάγκες της όταν οι συμμετέχοντες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να το κάνουν.

Υπάρχουν δυνάμεις στην κοινωνία της πόλης και του Δήμου που όλα αυτά τα 5 χρόνια προσπαθούν να εκφραστούν μακριά από τα “παιχνίδια” του Αλέκου και του Βασίλη που το μόνο που πάντα ήθελαν, και οι δυο τους, ήταν να ελέγχουν την κατάσταση. Είτε μαζί ή χώρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΡΑΣ
isthmos.gr

ΚΟΡΥΦΗ