ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Tα “Ναι” ή “όχι” που δίχασαν και την Κορινθία

Τι θέση πήραν Κορίνθιοι πολιτικοί παράγοντες αλλά και άτομα που δραστηριοποιούνται στο Facebook

Η μεγάλη «μάχη» του δημοψηφίσματος, την περασμένη Κυριακή, φαίνεται ότι αποτέλεσε άλλο ένα σημείο διαφωνίας και στην Κορινθιακή κοινωνία και ιδιαίτερα την πρωτεύουσα Κόρινθο, η οποία βέβαια είναι συνηθισμένη σε αυτές τις καταστάσεις από τους διαρκείς τσακωμούς Δημοτικής Αρχής και Αντιπολίτευσης.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως τάχθηκαν στη συζήτηση για το «ναι» ή «όχι» πολιτικοί και άλλοι τοπικοί παράγοντες όπως και bloggers και πρόσωπα που κυκλοφορούν στην «πιάτσα» των Κοινωνικών Δικτύων. Αρχίζουμε λοιπόν.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλ. Πνευματικός με αναρτήσεις στο λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook και οι οποίες ξεκίνησαν από τις 29 Ιουνίου τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του «όχι» και μάλιστα στις 4 Ιουλίου, πόζαρε στο Γκέτιγκεν της Γερμανίας μπροστά από δυο ελληνικές σημαίες με γραμμένο το «όχι» και τον ίδιο να κάνει το σήμα της νίκης.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας, Β. Νανόπουλος, πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ του «ναι» την πρώτη μέρα του Ιουλίου.

Ο επικεφαλής της «Πρωτοβουλίας» Π. Ψηλογιαννόπουλος, ήταν φυσικά υπέρ του «όχι» ενώ τέλος ο αρχηγός της παράταξης  «Κόρινθος 2014-2019», Τ. Πιέτρης, πήρε θέση τη βραδιά του δημοψηφίσματος στις 9 το βράδυ με τη φράση «Σήμερα οι Έλληνες έγραψαν ιστορία ! ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ !»

Όσον αφορά τώρα τους παράγοντες, ένα ενδιαφέρον υπάρχει με τις θέσεις που πήραν κάποιοι σε σχέση με φίλους και πολιτικούς αντιπάλους.

Για παράδειγμα, ο επιχειρηματίας Γ. Μουρούτσος, Δημ. σύμβουλος και φίλος του Αλ. Πνευματικού σε ανάρτηση προς τους φίλους του κατακεραύνωνε την Κυβέρνηση, τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του «ναι» και μάλιστα στις 1 Ιουλίου προώθησε και δημοσίευμα στο οποίο εμφανιζόταν δημοσκόπηση όπου το «ναι» έπαιρνε 62% και το «όχι» μόλις 38%.

Στην θέση υπέρ του «όχι» τάχθηκαν ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Αντ. Παπάς (με τη φράση “Έκρινα προτιμότερη την "εγχείριση" παρά τη διαρκή μηχανική "υποστήριξη" το μεσημέρι της Κυριακής) και ο Αντιδήμαρχος Μ. Σταματάκης επίσης με ανάρτηση προς τους φίλους του).

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρ. Χασικίδης με ανάρτηση προς φίλους στις 2 Ιουλίου τάχθηκε υπέρ του «ναι» με το banner «Μένουμε Ευρώπη». Εδώ θα κρατήσουμε μία επιφύλαξη αφού στον τοίχο του στο Facebook δεν εμφανίζεται κάποια ανάρτηση κατά την κρίσιμη εβδομάδα προ δημοψηφίσματος και ίσως να βλέπαμε και λανθασμένα πράγματα.

  • Ο πρώην Αντιδήμαρχος Κορινθίων και νυν συνέταιρος του Γ. Μουρούτσου, Μπ. Ντιγκιρλάκης δεν πήρε καμία θέση και φάνηκε να μην τον απασχολεί καθόλου το θέμα του δημοψηφίσματος.
  • Ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ, Π. Λαμπρινός, δεν έκανε καμία ανάρτηση μέχρι το μεσημέρι του δημοψηφίσματος όταν και έκανε μία δημόσια ανάρτηση προωθώντας δημοσίευμα με τίτλο «τι είπε ο Χίτλερ για τους Έλληνες»).
  • Καμία δημόσια θέση δεν πήρε και η Αντιδήμαρχος Αθ. Χρισταρά,
  • όπως και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρ. Μελέτης. Το αυτό έπραξε και ο Μπ. Καμπούρης,

Θέση υπέρ του «ναι» πήρε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Φαρμάκη.

Η θέση φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

OXI

NAI

ΔΞ/ΔΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΑΛ. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

ΣΤ. ΔΗΜΑΣ

Γ. ΔΕΔΕΣ

Π. ΨΗΛΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡ. ΧΑΣΙΚΙΔΗΣ (;;;)

Π. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΤ. ΠΑΠΑΣ

ΒΑΣ. ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΑΡ. ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ

Μ. ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ

Γ. ΜΟΥΡΟΥΤΣΟΣ

ΧΡ. ΜΕΛΕΤΗΣ

M. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

ΚΑΤ. ΦΑΡΜΑΚΗ

Π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

Τ. ΠΙΕΤΡΗΣ

ΣΠ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ

ΜΠ. ΝΤΙΓΚΙΡΛΑΚΗΣ

Τ. ΧΩΡΕΜΗΣ

ΓΡ. ΚΑΡΠΟΥΖΗΣ

ΑΘ. ΧΡΙΣΤΑΡΑ

ΧΑΡ. ΚΑΣΙΜΗΣ

 

Κ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

ΒΑΣ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ

 

 

 

FACEBOOKERS

ΧΡ. ΝΤΟΥΣΙΚΟΣ

ΒΑΣ. ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Γ. ΜΠΡΟΥΤΖΟΣ

Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΛ. ΣΚΟΥΡΑΣ

ΜΑΡ. ΤΑΟΥΞΙΔΗ

ΣΟΦ. ΜΠΑΛΤΑ

Γ. ΜΑΝΤΖΙΚΟΣ

K. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΚ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

ΚΑΤ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Λ. ΚΩΣΤΑΡΑΣ

Π. ΔΑΜΕΛΟΣ

Γ. ΠΟΥΡΟΣ

Γ. ΑΝΔΡΕΟΥ

ΣΤ. ΚΕΦΑΛΑΣ

ΠΕΤΡ. ΣΚΛΙΑ

ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΑΡΗΣ

Μ. ΦΟΥΡΙΩΤΗ

Π. ΒΛΑΧΟΥ

 

ΑΝ. ΚΟΙΝΗ

ΜΙΧ. ΚΟΥΤΡΑΣ

 

ΔΗΜ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

ΜΑΡ. ΜΑΡΙΝΑΚΟΣ

 

 

Ν. ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

ΑΘ. ΦΙΛΑΝΔΡΑΣ

 

 

ΚΟΡΥΦΗ