ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Περιφέρεια -

ΣΥΡΙΖΑ - Δέδες .. Από τις “επιθέσεις” φιλίας στην “αποδόμηση Δέδε”

Η εχθεσινή ανακοίνωση - καταπέλτης του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, με τον βαρύ τίτλο "Αποδόμηση Δέδε" - (δείτε την εδώ) που υπογράφει ο κ. Θ. Βασιλακόπουλος, υπεύθυνος Τύπου και ένα από τα στελέχη με σημαντική πορεία στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον κ. Δέδε ότι "αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων"

Μπαίνουμε στις τελευταίες ημέρες των εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το κλίμα μέχρι προχθές μπορούσε να χαρακτηρισθεί χαλαρό σε σημείο παρεξηγήσεως και μόλις εχθές είχαμε ευθεία επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο Γ. Δέδε για ν' ανάψουν λίγο τα "αίματα".

Σε πρώτη ανάγνωση μοιάζει ως μια ανούσια κίνηση αφού ο κ. Δέδες είχε εκφρασθεί στην αρχή της καμπάνιας με θερμά λόγια για τον κ. Βουδούρη, οπότε γιατί ο κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ 4 ημέρες πριν τις εκλογές να γίνεται ο κ. Δέδες και όχι ο κ. Τατούλης;

Για όσους παρακολουθούν από κοντά αυτές τις εκλογές ήταν μια αναμενόμενη κίνηση, απλά ετίθετο το ζήτημα ποιος θα την κάνει και με ποιό βαθμό έντασης.

Φαίνεται επίσης ότι ο κ. Δέδες δεν τόλμησε να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ (τουλάχιστον επίσημα με ανακοινώσεις) για μια σειρά πιθανών λόγων αλλά κυριότερα μπορούμε να δούμε έναν

από τη στιγμή που κινήθηκε προς το χώρο της Αριστεράς για να ζητήσει στηρίξεις (αρχικά στο Δήμο Κορινθίων όπου δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια) ή να ρίξει "γέφυρες" συνεργασίας (με επιθέσεις φιλίας στον κ. Βουδούρη στη συνέντευξη στην "Ελευθερία" της Καλαμάτας) ή να αφήσει υπονοούμενα για το μέλλον (εθνικό ψηφοδέλτιο), θα ήταν λίγο παράταιρο να τον δούμε στην επίθεση.

Βέβαια, στην ανακοίνωση που έβγαλε στις 26 Μαρτίου ήταν σχετικά αιχμηρός αλλά σε πολύ αρχικό ουσιαστικά στάδιο της καμπάνιας και χωρίς να επιτεθεί σε κανέναν προσωπικά. Είχε γράψει για το ΣΥΡΙΖΑ:

  • "προωθείται μια νέα –υποτίθεται- πρόταση, η οποία, όμως είναι κι αυτή προϊόν σκληρής κομματικής γραμμής και διαφύλαξης εσωκομματικών ισορροπιών.
  • Εκφράζεται από ανθρώπους η διαδρομή των οποίων στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Πελοποννήσου είναι εφήμερη, προέκυψε αποκλειστικά για τις ανάγκες των περιφερειακών εκλογών και έχει ημερομηνία λήξης την 18η Μαΐου".

Η εχθεσινή ανακοίνωση - καταπέλτης του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, με τον βαρύ τίτλο "Αποδόμηση Δέδε" - (δείτε την εδώ) που υπογράφει ο κ. Θ. Βασιλακόπουλος, υπεύθυνος Τύπου και ένα από τα στελέχη με σημαντική πορεία στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στον κ. Δέδε ότι "αποδείχθηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων"

Και συνεχίζει

  • "Ποια ήταν η απάντησή του στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ να καταδικάσει τον Τατούλη; Η απόλυτη σιωπή! Πώς διαφοροποιήθηκε από τη χυδαιότητα αυτή ο κ. Δέδες; Εκ των υστέρων (άρα εκ του ασφαλούς) και για προφανείς μικροπολιτικούς τακτικισμούς, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η υποψηφιότητά του".
  • "Παράλληλα, ο απολογισμός του κ. Δέδε .. δεν μπορεί παρά να είναι ταυτόσημος με τον απολογισμό του Τατούλη"
  • "η διαφοροποίησή του από τον Τατούλη φαίνεται ότι είναι μόνο στη βάση της προσωπικής διαφοροποίησης (ίσως δεν μπόρεσαν να μοιράσουν καλά τους ρόλους) και όχι της πολιτικής διαφοροποίησης".
  • "Μα η κοινωνία μας κ. Δέδε δε ζητά διαχειριστές της ήττας της, αλλά την ανατροπή την οποία δε μπορείτε βεβαίως να την εκφράσετε, γιατί είστε ταυτισμένος με τις έως τώρα ασκούμενες πολιτικές".
  • "Ποιος είναι λοιπόν ο πραγματικός απολογισμός του κ. Δέδε στην Κορινθία; Απλός. Επί της ουσίας τίποτα! Μόνο παταγώδεις αποτυχίες σε βάρος τις κοινωνίας μας". 
  • "Επειδή λοιπόν οι Κορίνθιοι και οι Πελοποννήσιοι πολίτες δεν είναι αμνήμονες αλλά αποφασισμένοι η αποτυχία του συνδυασμού του κ. Δέδε είναι δεδομένη"

​Πόσο πιο σκληρά θα μπορύσε να γίνει;

Η εξέλιξη αυτή πάντως δημιουργεί και ένα προηγούμενο το οποίο πιθανότατα να αποτελέσει και "τροχοπέδη" για πιθανή είσοδο του κ. Δέδε στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κορινθία (εάν αυτό αποτελούσε μια πιθανότητα), αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Ο κ. Δέδες σε αυτές τις εκλογές, πήρε το ρίσκο και βγήκε μόνος του μπροστά αλλά από ότι φαίνεται η στρατηγική είχε βασισθεί σε αρκετά σημεία σε λάθος υπολογισμούς και έτσι η διάθεση συνεργασιών ή η αρχικά πιθανή σύμπραξή με το ΣΥΡΙΖΑ σε έναν ενδεχόμενο β' γύρο (με τον όποιον τρόπο) μοιάζει να καταρρέει και επισήμως λίγο πριν το τέλος.

Είναι σίγουρα μία κίνηση - ματ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τον κ. Δέδε ώστε να μπορέσει να περιφρουρήσει και να συσπειρώσει το εκλογικό του κοινό στο οποίο σίγουρα ένοιωθε κάποια απειλή.

Δεν είναι δυνατόν να επιτίθεσαι σε κάποιον αντίπαλο 4 ημέρες πριν τις εκλογές χωρίς σοβαρό λόγο.

Από την άλλη βέβαια όμως η εξέλιξη αυτή μας οδηγεί σε μία άλλη.

Την οποία θα διαβάσετε εδώ

ΚΟΡΥΦΗ