ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Στόχος μας ένας ενεργειακά αυτόνομος Δήμος

Η ενεργειακή κοινότητα, πέραν του ότι προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας αυτών των φορέων, προσφέρει και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το κράτος καθώς και από ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι και για το 100% της επένδυσης.

Του Λάζαρου Νάκου*

Πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, εν όψει των δημοτικών εκλογών με σκοπό να διεκδικήσουμε την Δημοτική Αρχή του Δήμου Σικυωνίων έπειτα της εμπιστοσύνης που έδειξε προς το πρόσωπό μου και την πρόταση που μου έκανε ο  κ. Νίκος Ζαχαρόπουλος για να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Νέα Σικυώνα 2025».

Η συμμετοχή μου στον συνδυασμό «συνΔΗΜΟΤΕΣ» προέκυψε ύστερα από τη θέληση μου, με το όραμα και την αποφασιστικότητα του κ. Νίκου Ζαχαρόπουλου και του κ. Μάρκου Λέγγα. Τους ευχαριστώ από κοινού για την πρόταση που μου έγινε διότι δεν ενδιαφέρονται για το προσωπικό τους συμφέρον αλλά μάχονται για να αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας.

Με βάση τις οικονομικές δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, προτείνουμε ως ομάδα, ένα πλάνο, το οποίο λειτουργεί προς όφελος των πολιτών. Με βάση την επαγγελματική μου ιδιότητα ως μηχανολόγος μηχανικός, πιστεύω πως είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν υποδομές για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία του δήμου μας.

Ο Δήμος Σικυωνίων θα διερευνήσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Μέρος της παραγόμενης ενέργειας συμψηφίζεται με τις καταναλώσεις των κτιρίων του Δήμου (π.χ ένα φ/β σύστημα στην ταράτσα ενός σχολείου παράγει πολλαπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνεται, αφού τα σχολεία λειτουργούν λίγες μόνο ώρες της ημέρας).

Επιπλέον, μαζί με τον δήμο μπορούν να συμμετέχουν σε μία ενεργειακή κοινότητα και οι δημότες (προσφέροντας τις δικές τους ταράτσες, συμψηφίζοντας και αυτοί την παραγόμενη ενέργεια με την καταναλισκόμενη) και προμηθευτές/κατασκευαστές των φ/β συστημάτων (που θα αποζημιωθούν για τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες από την παραγόμενη ενέργεια).

Η ενεργειακή κοινότητα, πέραν του ότι προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο της συνεργασίας αυτών των φορέων, προσφέρει και τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το κράτος καθώς και από ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι και για το 100% της επένδυσης.

Τέλος, ο δήμος αυτοτελώς ή και στα πλαίσια μιας ενεργειακής κοινότητας μπορεί να αξιοποιήσει τις νέες ρυθμίσεις του Κλεισθένη για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Συγκεκριμένα, ο δήμος μπορεί να προσφέρει σε δημότες ένα σημαντικό μέρος του λογαριασμού τους, προσφέροντας τους στην πραγματικότητα ένα μικρό μέρος της παραγόμενης από το σύστημα ενέργειας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την ευκαιρία που μου δίνεται να συμβάλω με τις γνώσεις μου στην  ανάπτυξη του Δήμου μας. Οι συνυποψήφιοι του συνδυασμού μας είναι νέοι άνθρωποι, άφθαρτοι πολιτικά, με γνώσεις και όρεξη να ανταπεξέλθουν σε κάθε πρόβλημα της επόμενης ημέρας.

Όπου και αν μας ζητηθεί να βοηθήσουμε, θα δώσουμε το παρόν με μεγάλη μας χαρά. Το καλό της πόλης είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας!!!

*  Ο κ. Λάζαρος Θ. Νάκος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με το συνδυασμό «συνΔΗΜΟΤΕΣ» του δήμου Σικυωνίων.

ΚΟΡΥΦΗ