ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Στο ΣτΕ ο δήμος Αιγιαλείας για τις αμμοληψίες της «Ολυμπίας Οδού»

Το αίτημα της «Ολύμπιας Οδού» αφορά στην λήψη 300 χιλιάδων κυβικών αμμοχάλικου από τον ποταμό Μεγανίτη και 190 χιλιάδες κυβικά από τον Σελινούντα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας αποφάσισε να μην δώσει το «πράσινο φως» στην «Ολύμπια Οδό» με το αιτιολογικό της πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής

Στα δικαστήρια, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας, όπως αποφάσισαν κατά πλειοψηφία, χθες στη διάρκεια συνεδρίασης για το ζήτημα των αμμοληψιών από την Ολυμπία Οδό.

Συγκεκριμένα αποφάσισαν να προσφύγουν κατά της μη απόρριψης της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για την αμμοληψία από ποτάμια της Αιγιάλειας, αναγκαίων για την συνέχιση κατασκευής της Ολυμπίας Οδού.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του σώματος η εταιρεία είχε εισπράξει την αρνητική απάντηση του Δήμου Αιγιαλείας μετά και την αντίστοιχη απόφαση του Δήμου Πατρέων.

Το αίτημα της «Ολύμπιας Οδού» αφορά στην λήψη 300 χιλιάδων κυβικών αμμοχάλικου από τον ποταμό Μεγανίτη και 190 χιλιάδες κυβικά από τον Σελινούντα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας αποφάσισε να μην δώσει το «πράσινο φως» στην «Ολύμπια Οδό» με το αιτιολογικό της πιθανής περιβαλλοντικής καταστροφής, και μάλιστα ενημέρωσε την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για το θέμα. Η αρμόδια επιτροπή όμως με ψήφους 7 προς 5 αποφάσισε πως η Εταιρεία μπορεί να προχωρήσει στις αμμοληψίες, ακυρώνοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος, την περασμένη εβδομάδα να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αυτό που αποφασίστηκε είναι το θέμα που έχει προκύψει να επανέλθει προς συζήτηση στις αρχές Ιουλίου, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο  προκειμένου το σώμα με βάση τα νέα δεδομένα να επανεξετάσει τις αμμοληψίες στον Σελινούντα στον Μεγανίτη για λογαριασμό της  «Ολύμπιας Οδού».

Στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τέθηκε η πρόταση να επιτραπούν οι αμμοληψίες με την δέσμευση της Κοινοπραξίας των ανταποδοτικών και πολλαπλών οικονομικών και άλλων ωφελειών για το Δήμο Αιγιαλείας, η οποία δεν βρήκε υποστηρικτές.

Το δεύτερο σενάριο ήταν ο Δήμος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας «μπλοκάροντας» το ενδεχόμενο της εξόρυξης αδρανών υλικών από τους ποταμούς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως βάσει κείμενης νομοθεσίας θα καθυστερήσει για διάστημα παραπάνω των 40 ημερών που απαιτείται για την έκδοση της απόφασης του. Ο δήμος άλλωστε έχει ενημερωθεί απο τον εργολάβο πως η έναρξη του συγκεκριμένου έργου, προσδιορίζεται χρονικά για τον προσεχή Σεπτέμβριο

Πηγές, ωστόσο θέλουν τον δήμο να είναι διατεθειμένος να υποδείξει σημεία, στην Κοινοπραξία από τα οποία μπορούν να ληφθούν αδρανή υλικά για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου. Μεταξύ των πιθανών θέσεων, είναι οι παραποτάμιες περιοχές πλησίον της Κρήνης Αιγιαλείας (Αράχωβα) και του χωρίου Χατζή Αιγίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν εδράζεται σε επιστημονικά δεδομένα, συνεπώς η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για προσφυγή στο ΣτΕ είναι η πιθανότερη εκδοχή.

πηγή:patrastimes.gr

ΚΟΡΥΦΗ