ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - OIKONOMIA -

Στην κατηγορία «χαμηλού-μεσαίου ρίσκου» ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Κόρινθος-Αθήνα

Στην κατηγορία «χαμηλού-μεσαίου ρίσκου» κατατάσσεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Κόρινθος-Αθήνα σύμφωνα με το χάρτη κατάταξης επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της Ελλάδας.

Στην κατηγορία «χαμηλού-μεσαίου ρίσκου» κατατάσσεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Κόρινθος-Αθήνα σύμφωνα με το χάρτη κατάταξης επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της Ελλάδας. Αντίστοιχα η Ιόνια Οδός (Αντίρριο-Γιάννενα) του δυτικού άξονα κατατάσσεται στην κατηγορία «χαμηλού ρίσκου».
 
Η κατηγοριοποίηση των αυτοκινητόδρομων έγινε στο πλαίσιο έργου που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Το έργο SLAIN (Saving Lives Assessing and Improving TEN-T RoadNetworkSafety), υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το διεθνή Οργανισμό EuroRAP και εταίρους από την Ιταλία, Ισπανία και Κροατία, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
 
Το έργο έχει ως αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και ως αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) τη δημιουργία του χάρτη κατάταξης επικινδυνότητας. Η εν λόγω δράση είναι συμβατή με τις ισχύουσες κοινοτικές οδηγίες και την ελληνική νομοθεσία.
 
Οι χάρτες επικινδυνότητας και ο υπολογισμός των σχετικών δεικτών συντάχθηκαν σύμφωνα με τη διεθνή μεθοδολογία (EuroRAP) και αναφέρεται στο Διευρωπαϊκό Οδικό δίκτυο της τετραετίας 2014-2017 (με τα αντίστοιχα διαθέσιμα στοιχεία).
 
Οι δύο χάρτες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου SLAIN αφορούν στην πυκνότητα των συμβάντων και στο δείκτη επικινδυνότητας, που αποτελούν το συλλογικό και το ατομικό επίπεδο επικινδυνότητας των χρηστών της οδού, αντίστοιχα. Η επικινδυνότητα αναπαρίσταται με διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις (μαύρο-κόκκινο-πορτοκαλί-κίτρινο-πράσινο, από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας).
 
Η πρόεδρος του Ινστιτούτου, Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, και στελέχη του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», παρέδωσαν χθες στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τους χάρτες επικινδυνότητας, με την Ελλάδα να τεκμηριώνει στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς την τήρηση των υποχρεώσεών της. Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» για την παράδοση των χαρτών και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το έργο που συντελείται από τις Υπηρεσίες και τους συνεργάτες του Υπουργείου, για ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το στρατηγικό σχεδιασμό των υποδομών στη χώρα και για την ιεράρχηση των παρεμβάσεων σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας».
 
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα στη χώρα μας έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συμβάλλει στις ασφαλείς μετακινήσεις όλων των χρηστών του δρόμου και στην ανάπτυξη του τόπου» τόνισε η Β. Δανέλλη-Μυλωνά.
ΚΟΡΥΦΗ