ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ - OIKONOMIA - Επιχειρηματικότητα -

Στη Νεμέα τελειώνει ο τρύγος, αλλά όχι οι ίντριγκες

Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία: οι αμπελουργοί πιέζουν για καλύτερες τιμές, οι ιδιώτες οινοποιοί για καλύτερο σταφύλι και ο συνεταιρισμός είναι αναγκασμένος να σώζει την παρτίδα με όποιο κόστος, αφού θα «πάρει» όλα τα σταφύλια που θα φτάσουν στην παραλαβή του οινοποιείου.

«Μετ’ εμποδίων αλλά καλά», απαντά ο κ. Νίκος Βλάχος, πρόεδρος των οινοποιών Νεμέας, της μεγαλύτερης οινοποιητικής ζώνης της χώρας, στην «κλασική» ερώτηση για τα αποτελέσματα του τρυγητού. Ακούγεται φανερά ανακουφισμένος.

«Η χρονιά ήταν περίεργη, όμως τελικά η σοδειά ποιοτικά ήταν πολύ καλή. Με τις βροχές και τις υγρασίες όλο το καλοκαίρι περιμέναμε τα χειρότερα, αλλά ευτυχώς διαψευστήκαμε», συμπληρώνει.

Ο τρύγος του Αγιωργίτικου φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας με μικρές απώλειες όσον αφορά την ποσότητα, λόγω ασθενειών που προέκυψαν από την αυξημένη υγρασία. «Και επειδή η παραγωγή φέτος θα είναι μικρότερη από πέρυσι και οι αμπελουργοί θα πάρουν καλύτερες τιμές. Θα ανταμειφθεί ο κόπος τους», λέει.

Δύσκολο χαρμάνι

Τριάντα χιλιάδες στρέμματα σταφύλι Αγιωργίτικο από τα οποία οι 25.000 στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέας, και 34 συνολικά οινοποιεία – εκ των οποίων τα 29 παρασκευάζουν και εμφιαλώνουν επώνυμα κρασί Ονομασίας Προέλευσης ακολουθώντας αυστηρά τις προδιαγραφές, ενώ ταυτόχρονα αρκετά οινοποιούν μεγάλες ποσότητες για να πωληθούν ως χύμα, φτιάχνουν ένα περίπλοκο και δύσκολο χαρμάνι:

Κάθε χρόνο οι αμπελουργοί πιέζουν για καλύτερες τιμές, οι ιδιώτες οινοποιοί καλύτερο σταφύλι και ο συνεταιρισμός είναι αναγκασμένος να σώζει την παρτίδα με όποιο κόστος, αφού υποχρεωτικά θα «πάρει» όλα τα σταφύλια που θα φτάσουν στην παραλαβή του οινοποιείου.

Την ίδια στιγμή, η άνοδος του τουρισμού στην Πελοπόννησο φέρνει όλο και περισσότερους εραστές του οίνου στην περιοχή. «Μένουν άναυδοι όταν πηγαίνουν στα οινοποιεία και δοκιμάζουν τα κρασιά», λέει ο κ. Βλάχος.

«Δεν μπορούν να πιουν πολύ όμως γιατί μετά θα πρέπει να οδηγήσουν έως το Ναύπλιο ή στο Λουτράκι για να διανυκτερεύσουν. Εδώ δεν υπάρχουν καταλύματα», προσθέτει σκωπτικά.

Εως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί ο τρύγος του Αγιωργίτικου, «μια ποικιλία με τεράστιες δυνατότητες και δυναμική», όπως λέει ο κ. Γ. Παρασκευόπουλος. «Φέτος βιαστήκαμε να τελειώσουμε πριν αρχίσουν οι καταιγίδες», αναφέρει η Βασιλική Παλυβού.

Χρειάζονται να γίνουν πολλά λέει ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνδέσμου Νεμέας, ο οποίος μετρά μόλις τέσσερα έτη ζωής. Τα προηγούμενα χρόνια οι οινοποιοί δεν έβρισκαν λόγο να συνασπιστούν.

http://www.kathimerini.gr/

ΚΟΡΥΦΗ