ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Σικελιανός και Κούροι της Κορίνθου συναρπάζουν την Ευρώπη (pics)

Το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου διεκδικούν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείου της Χρονιάς. Η απονομή θα γίνει τον Απρίλο του 2020 στην Ουαλία

Δύο ελληνικά μουσεία, τόσο ενδιαφέροντα, αλλά και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, διεκδικούν το ευρωπαϊκό βραβείο Μουσείο της Χρονιάς, European Museum of the Year Awards (ΕΜΥΑ).Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου και το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα, είναι ανάμεσα σε 61 πολύ σπουδαία μουσεία της Ευρώπης, ένα από τα οποία θα βραβευτεί σε ειδική τελετή που θα γίνει τον Απρίλιο στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

 Ο θεσμός του EMYA θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει κάθε χρόνο την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων. Φέτος και οι δύο ελληνικές συμμετοχές συνδέονται με το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό «Μουσειολογία-Διαχείριση Πολιτισμού» του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Τις μελέτες για το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού έκαναν οι ομότιμοι καθηγητές Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Ματούλα Σκαλτσά και Πάνος Τζώνος, μαζί με απόφοιτους του τμήματος και διδάκτορες της Αρχιτεκτονικής, ενώ εκείνες για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου έκανε ο αρχιτέκτονας-μουσειολόγος Θωμάς Τσουκαλάς, απόφοιτος του μεταπτυχιακού και συμμετείχε η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Αμαλία Τσιτούρη, διδάσκουσα του μεταπτυχιακού. 

Σημειώνεται ότι μεταξύ των υποψηφιοτήτων περιλαμβάνονται μεγάλοι διεθνείς μουσειακοί θεσμοί όπως τα Εθνικά μουσεία της Σκωτίας και της Ουαλίας, το Μουσείο της Αυστριακής Ιστορίας, το Ιστορικό Μουσείο της Λοζάνης, το Μουσείο της Ερζεγοβίνης, το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Νταντί κ.ά.

Το ανακαινισμένο μουσείο στην Κόρινθο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου χτίστηκε το 1932 για να στεγάσει τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αρχαία Κόρινθο. Η κατάσχεση το 2010 δύο αγαλμάτων, γνωστά ως οι Δίδυμοι Κούροι της Τενέας, στα χέρια αρχαιοκάπηλων που διαπραγματεύονταν να τα πουλήσουν στο εξωτερικό αντί 10 εκατ. ευρώ, και η ανασκαφή που ακολούθησε στο σημείο που υπέδειξαν ότι τα βρήκαν, στην περιοχή της Κλένιας Κορίνθου, δημιούργησε νέα δεδομένα.

Τόσο οι Δίδυμοι Κούροι, όσο και τα ευρήματα της ανασκαφής που έγινε, οδήγησαν στην επανέκθεση «Κόρινθος, μια ισχυρή πόλη-κράτος», η οποία ήθελε έναν άλλο σχεδιασμό.

koyroi_teneas-korinthos.jpg

Οι Δίδυμοι Κούροι της Τενέας

Σήμερα, η έκθεση προβάλλει τους οικουμενικούς μύθους, τις προσωπικότητες, τα σύμβολα και τον υλικό πολιτισμό της πόλης, αναδεικνύοντας τη συμβολή της Κορίνθου, όχι μόνο στην αρχαιότητα, (κεραμική,  αρχιτεκτονική,  ζωγραφική, αλφάβητο, θέατρο, ναυπηγική κ.ά.), αλλά και στη διαμόρφωση της ταυτότητας του σύγχρονου δυτικού κόσμου. 

Από μουσειολογικής και μουσειογραφικής άποψης η έκθεση καινοτομεί, καθώς βασίζεται στην ιδέα της αναπαράστασης της πορείας ενός αρχαίου περιηγητή, ζωντανεύει με εποπτικά και οπτικοακουστικά μέσα το γοητευτικό κορινθιακό τοπίο, αναδημιουργεί, με όχημα τη σκηνογραφία, την ύπαιθρο χώρα, τους οικισμούς, τα ιερά, τα λιμάνια και το πολιτικό - θρησκευτικό κέντρο της Κορίνθου, αφηγείται ενδιαφέρουσες κορινθιακές ιστορίες, χάρη στα ειδικά επεξεργασμένα μουσειακά της κείμενα.

corinthmuseum_06.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου

https://www.ethnos.gr/

ΚΟΡΥΦΗ