ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Σκουπίδια -

Σε ιδιώτη τα σκουπίδια στο Λουτράκι

Η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να παραχωρήσει μέρος της διαχείρισης, πιθανότατα στους Αγίους Θεοδώρους

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση με τα σκουπίδια στους περισσότερους δήμους της Πελοποννήσου ύστερα από τις εξελίξεις με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Από τη μια η αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είπε «ΟΧΙ» στον σχεδιασμό της περιφέρειας και καλεί τον Πέτρο Τατούλη να προσαρμοστεί με τον Εθνικό Σχεδιασμό, και από την άλλη η άρνηση του περιφερειάρχη να αποδεχτεί την δικαστική απόφαση και να προχωρήσει στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ καθυστερεί ακόμα περισσότερο την οριστική λύση.

Σε πρόσφατε δηλώσεις του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (Πελοπόννησος Πρώτα) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος, υποστήριξε ότι ο περιφερειάρχης «πρέπει άμεσα να προσαρμόσει το σχέδιό του στον Εθνικό Σχεδιασμό όπως πραγματικά πρέπει, ενώ θα πρέπει να αναθεωρηθεί και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός.

Θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθούν άμεσα και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων απ’ τους Δήμους της Περιφέρειας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να εισέλθουμε στο νέο ΕΣΠΑ. Είναι όλα στον… αέρα».

Επιχειρώντας να βρουν λύση, οι δήμαρχοι ψάχνουν παντού. Ο Γιώργος Γκιώνης είναι ο πρώτος δήμαρχος στην Κορινθία που φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην (μερική έστω) λύση του προβλήματος παραχωρώντας τμήμα της καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα.

Το υπαινίχθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και το παραδέχτηκε ξεκάθαρα, μιλώντας στον Πολίτη της Κορινθίας: «Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Δεν πάει άλλο, έτσι όπως λειτουργούμε τώρα. Δεν θα παραχωρήσουμε το σύνολο της καθαριότητας του Δήμου, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι. Θα είναι η ανακύκλωση, θα είναι τα άλλα σκουπίδια, θα είναι τα απορρίμματα μιας περιοχής δεν έχουμε καταλήξει.

Θα εξετάσουμε τις προσφορές, θα δούμε τι λέει η εμπειρία των άλλων δήμων και θα αποφασίσουμε». Πάντως, αν και ο δήμαρχος δεν άνοιξε τα χαρτιά του, σύμφωνα με πληροφορίες του Πολίτη της Κορινθίας, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται να δώσει στον ιδιωτικό τομέα το κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων στους Αγίους Θεοδώρους.

Ο δήμαρχος Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Χερσονήσου (Ηράκλειο Κρήτης) που είναι και αυτή μια τουριστική περιοχή.

Όπως είπε, ο κρητικός δήμος θα δίνει τρία εκατομμύρια το χρόνο για την διαχείριση των απορριμμάτων του από τον ιδιωτικό όμιλο που θα κερδίσει τον διεθνή διαγωνισμό. Φυσικά στο Λουτράκι το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο, καθώς ο δήμος Χερσονήσου είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ το Λουtράκι θα παραχωρήσει μέρος της διαχείρισης και όχι το σύνολό της.

Ο δήμαρχος Λουτρακίου σημείωσε ακόμη ότι το κόστος δεν έχει υπολογιστεί, όμως θα είναι μικρότερο από το σημερινό. Ο δήμος Κορινθίων, προσώρας, δεν αντιμετωπίζει ανάλογο ενδεχόμενο.

Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Χρήστος Μελέτης αυτή τη στιγμή η κατάσταση αντιμετωπίζεται έστω και οριακά αφού υπάρχει ακόμα η δυνατότητα πρόσληψης συμβασιούχων (πεντάμηνα και οκτάμηνα).

«Αν αυτό σταματήσει θα υπάρξει πρόβλημα και αναλόγως θα δούμε τι θα κάνουμε», είπε ο κ. Μελέτης. Σε ό,τι αφορά το έργο της δημιουργίας της μονάδας κομποστοποίησης η γραφειοκρατία και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν δημιουργήσει καθυστερήσεις.

Ζητήθηκε νέο τοπικό σχέδιο δράσης, να περάσει από δύο δημοτικά συμ- βούλια και να ολοκληρωθεί και δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η δημοπράτηση

ΚΟΡΥΦΗ