ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Πως οι αστυνομικοί “ξετρύπωσαν” τους ληστές της Αρχαίας Ολυμπίας

Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν πως όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, δεν αποκλείεται να έρχονταν κάποια στιγμή σε επαφή με άτομα που πιθανόν να ήθελαν να πουλήσουν αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από την Αρχαία Ολυμπία. Και, ως απεδείχθη, η τακτική τους ήταν σωστή

ξονυχιστικά ερευνούσαν οι αστυνομικοί κάθε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που προέκυπτε στην Δυτική Ελλάδα, με την ελπίδα να φτάσουν κοντά στους δράστες της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως είχε αναφέρει μέσα στον Οκτώβριο το thebest.gr. Οι πληροφορίες μας, παρ' ότι τότε είχαν αμφισβητηθεί, χθες επαληθεύτηκαν από τον ίδιο τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Από τη στιγμή που οι αστυνομικοί δεν βρήκαν κάποιο ιδιαίτερα αξιοποιήσιμο στοιχείο κατά τη διάρκεια των ερευνών αμέσως μετά τη μεγάλη κλοπή, επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην προσεκτική έρευνα όλων των υποθέσεων αρχαιοκαπηλίας που εξιχνίαζαν, είπε χθες ο κ. Δένδιας έχοντας δίπλα του τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Ιωάννη Σιάμο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας Κώστα Κυριακόπουλο, τον Υποδιευθυντή της Ασφάλειας Πατρών Θ. Παπανικολάου και την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (φωτογραφία).

Οι αστυνομικοί εκτιμούσαν πως όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, δεν αποκλείεται να έρχονταν κάποια στιγμή σε επαφή με άτομα που πιθανόν να ήθελαν να πουλήσουν αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από την Αρχαία Ολυμπία. Και, ως απεδείχθη, η τακτική τους ήταν σωστή.

Στο μεταξύ, ένας συνταξιούχος και ένας πρώην υπάλληλος φαρμακείου είναι τα δυο άτομα που αναζητά η αστυνομία για να συμπληρώσει το πάζλ των δραστών της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατο αστυνομικό είναι θέμα χρόνου για να συλληφθούν οι δυο τους αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι γνωρίζουν την περιοχή που βρίσκονται. Αύριο αναμένεται να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης και για τους δυο με τον εντοπισμό τους να θεωρείται πλέον θέμα χρόνου. Μόλις οι δυο καταζητούμενοι ενημερώθηκαν για τις τρεις συλλήψεις των συνεργών τους «εξαφανίστηκαν» από την Πάτρα όμως ο κλοιός της αστυνομίας σφίγγει απειλητικά.

Εδώ και ένα μήνα η Ασφάλεια Πάτρας είχε έρθει σε επικοινωνία με τους αρχαιοκάπηλους  και τα ξημερώματα του Σαββάτου δόθηκε ραντεβού με τον υποτιθέμενο αγοραστή, αστυνομικό της ασφάλειας Πάτρας, σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Εκεί θα αγόραζε ένα χρυσό δαχτυλίδι για 300.000 ευρώ όμως την ώρα της ανταλλαγής συνελήφθη. Όμως δεν δίστασε να βγάλει πιστόλι και να σημαδέψει τους αστυνομικούς, που για κακή του τύχη ήταν σε ετοιμότητα και τον αφόπλισαν.

Επίσης, αύριο παρουσιάζονται στον ανακριτή για να απολογηθούν οι τρεις συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη ληστεία στο Μουσείο, στην Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για τον 41χρονο Π.Π., τον 50χρονο Σ.Σ. και τον 36χρονο Κ.Μ., όλοι τους Πατρινοί. Ο 41χρονος διέμενε τον τελευταίο καιρό στα Σεπόλια.

ΚΟΡΥΦΗ