ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

Πρωτοβουλίες Χρίστου Δήμα το διάστημα 2012-2014 για την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη

Παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευθούν οι αγρότες από μονομερείς και καταχρηστικές παρακρατήσεις ποσών που προστατεύονται από τη νομοθεσία, καθώς και χρηματοδότηση του αγροτικού κόσμου μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών (Α.Δ.Α.) και ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων

Πρωτοβουλίες Χρίστου Δήμα το διάστημα 2012-2014 για την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη:

- Ερώτηση 27 βουλευτών για την επιδότηση εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτύων και αντιβρόχινης μεμβράνης.

- Ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο για την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων.

- Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και οικονομίας της Κορινθίας (αντιχαλαζικά δίχτυα, αξιοποίηση του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου ΑΧΕΠΑ Βέλου, αναστήλωση και επισκευή του κτιρίου Τσίλλερ κ.α.).

- Ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο αναφορικά με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

- Παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο για την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος του Ασωπού.

- Παρέμβαση στα συναρμόδια Υπουργεία ώστε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα φρούτα στα σχολεία να αξιοποιεί τοπικά προϊόντα.

- Κοινή ερώτηση 24 βουλευτών σχετικά με την επέκταση του ακατάσχετου ορίου για τις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις των αγροτών καθώς και με την αποτροπή του συμψηφισμού του ΦΠΑ που επιστρέφεται στους αγρότες με το φόρο εισοδήματος.

- Ερώτηση 22 βουλευτών στο αρμόδιο Υπουργείο για την επανεξέταση των προϋποθέσεων χορήγησης συντάξεων σε ανασφάλιστους υπερήλικες από τον ΟΓΑ και επανακαταβολή των συντάξεων σε αναστολή.

- Ενέργειες προκειμένου να δοθούν οι εκκρεμείς αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους παραγωγούς καταθέτοντας αναφορά στο αρμόδιο Υπουργείο.

- Ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο για την σημασία επέκτασης του χρόνου παραγραφής των βεβαιωμένων αγροτικών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

- Κατάθεση αναφοράς στο Υπουργείο Τουρισμού ώστε να ενταχθεί η κορινθιακή σταφίδα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

- Παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευθούν οι αγρότες από μονομερείς και καταχρηστικές παρακρατήσεις ποσών που προστατεύονται από τη νομοθεσία, καθώς και χρηματοδότηση του αγροτικού κόσμου μέσω των Ανοιχτών Δανείων Αγροτών (Α.Δ.Α.) και ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων.
- Αναφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις απαιτούμενες αποστάσεις στους ψεκασμούς των καλλιεργειών.

- Παρέμβαση 38 βουλευτών για την μείωση των τιμών των φυτοφαρμάκων στην χώρα μας.

- Παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο για την ανάγκη αποζημίωσης ή επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών στους παραγωγούς νεκταρινιών.

- Αναφορά στο ΥΠΕΚΑ αναφορικά με την χρήση αγροτεμαχίων σε περιοχές του νομού Κορινθίας για αγροτικές καλλιέργειες.

- Παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο και κατάθεση της επιστολής του Αγροτικού Συλλόγου Σικυωνίων και άλλων συνεταιρισμών των περιοχών Ελληνοχωρίου, Κρυονερίου, Σουλίου, Στιμάγκας, Λαλιωτίου, Πασίου- Κλημεντίου και Διμηνιού του Νομού Κορινθίας, σχετικά με την τιμολόγηση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ.

- Επίσκεψη του Προέδρου του ΕΛΓΑ στην Κορινθία μετά από πρόσκληση και συγκεκριμένα στις πληγείσες από το χαλάζι περιοχές στη Νεμέα, Πετρί, Κούτσι, Στιμάγκα, συνάντηση. Παρεμβάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο για την άμεση προώθηση νέων πρωτοβουλιών αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας.

- Αναφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιστολή των Προέδρων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Ξυλοκάστρου- Ευρωστίνης του Νομού Κορινθίας σχετικά με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενίσχυσης των παραγωγών από κοινοτικά κονδύλια.

- Επίσκεψη στην Κλένια έπειτα από την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή.

- Αναφορά για το έγγραφο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ στην καλλιέργεια της Αχλαδιάς κρυστάλλι.

- Κατάθεση αναφοράς στο αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με το έγγραφο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νεμέας για τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω χαλαζόπτωσης, στις καλλιέργειες των παραγωγών της Αρχαίας Νεμέας, των Δερβενακίων και των Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας.

- Αναφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την επιστολή του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σικυωνίων και τα αιτήματα του αγροτικού συλλόγου Σικυωνίων.

- Προώθηση στο αρμόδιο Υπουργείο του ψηφίσματος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στιμάγκας του Νομού Κορινθίας, με τις προτάσεις του για τη φορολόγηση, την ασφάλιση και για τα δάνεια των αγροτών.

- Αναφορά στο αρμόδιο Υπουργείο για την αποζημίωση παραγωγών αχλαδιών λόγω προσβολής από βακτήριο στην Κλένια Κορινθίας.

- Αναφορά στο αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την οικονομική ενίσχυση ελαιοπαραγωγών Πελοποννήσου λόγω ακαρπίας.

- Αναφορά σχετικά με την επιστολή του Προέδρου του Δ.Σ. του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας για τα προβλήματα στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων συγκομιδής των αμπελοκαλλιεργειών.

- Παρέμβαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το ασφαλιστικό καθεστώς αγροτών που ασχολούνται με μεταποίηση προϊόντων.

- Συνυπογραφή ερώτησης 55 βουλευτών προκειμένου να μην καταργηθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

- Αναφορά σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει για την παραγωγή και την παραλαβή των σταφυλιών του 2013 από τον Συνεταιρισμό Νεμέας.

- Παρέμβαση προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί βερίκοκων και σταφυλιών του Νομού Κορινθίας.

- Παρέμβαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προώθηση της επιστολής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου σχετικά με τους παραγωγούς που είναι απλήρωτοι από ανώνυμη εταιρεία στην οποία πούλησαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους.

- Ερώτηση για τις συνθήκες λειτουργίας του αγροτικού καναλιού.

- Αναφορά στο αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με την κάλυψη ζημιών στις καλλιέργειες ελιάς του Δήμου Νεμέας.

- Προώθηση στο αρμόδιο Υπουργείο των προτάσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Κορινθίας για την εκρίζωση των αμπελώνων.

- Ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο για τις αποζημιώσεις παραγωγών σουλτανίνας των Δήμων Νεμέας και Βέλου-Βόχας από τον ΕΛΓΑ.

- Ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με τους κίνδυνους από την έλλειψη επαρκούς προσωπικού σε ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ.
- Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα διαφαινόμενα προβλήματα διάθεσης της φετινής παραγωγής των βερικόκων.

- Ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο για αυστηρότερο έλεγχο των σφαγίων λόγω της χρήσης γαλακτικού οξέος και των εισαγόμενων κρεάτων λόγω του διατροφικού σκανδάλου με κρέας αλόγου.

- Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το θέμα του ΠΓΣ Βέλου και για τους εργαζόμενους στο φράγμα Ασωπού.

- Ερώτηση σχετικά με την καταστροφή των αμπελοκαλλιεργειών στις περιοχές Δάφνη, Καστράκι, Κούτσι Νεμέας και Στιγμάγκα Κορινθίας.

ΚΟΡΥΦΗ