ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

Πρόεδρος με 120 ψήφους και Μιχαλολιάκος στο Προεδρικό Μέγαρο με χειροπέδες

Αν το Ποτάμι, που εμφανίζεται δημοσκοπικά να εδραιωμένο στην τρίτη θέση, έχει υποστεί καθίζηση λόγω της πόλωσης και η Χ.Α. είναι τρίτο κόμμα, την εντολή θα πρέπει να πάρει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος θα μεταβεί στο Προεδρικό πιθανόν με χειροπέδες, καθώς θα είναι ακόμη στη φυλακή δεδομένου ότι το 18μηνο της προφυλάκισής του ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου του 2015..

του Γιώργου Γουγά

 

Σενάρια βγαλμένα πέρα από κάθε φαντασία είναι πιθανό να προκύψουν την επαύριο των εκλογών που θα προκληθούν (αν προκληθούν) εξ αφορμής της αδυναμίας εκλογής νέου προέδρου από την παρούσα Βουλή. Ένα από αυτά, το οποίο δεν είναι και καθόλου ακραίο, αφορά την εκλογή προέδρου με σχετική πλειοψηφία, λιγότερων των 150 βουλευτών, μόνο από το πλειοψηφούν κόμμα, ο οποίος θα είναι ενδεχομένως αριστερών ιδεολογικών καταβολών!

Το γαϊτανάκι των πολλαπλών εκλογών

Σας μπερδέψαμε; Κι όμως δεν θα έπρεπε! Γιατί τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα ...απίθανα που πιθανόν θα συμβούν στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εκκινήσει την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου. Αν δεν εκλεγεί ΠτΔ σε αυτή την εκλογή (200 ψήφοι), θα πάμε σε δεύτερη εκλογή στα 23 Δεκεμβρίου (200 ψήφοι), καθώς απαιτούνται να μεσολαβήσουν πέντε καθαρές ημέρες. Αν και πάλι δεν εκλεγεί ΠτΔ θα υπάρξει τρίτη ψηφοφορία (180 ψήφοι) στις 29 Δεκεμβρίου.

Αν εκλεγεί Πρόεδρος όλα τελειώνουν και με τον καινούργιο χρόνο ο ΠτΔ θα ορκιστεί και η συγκυβέρνηση θα συνεχίσει την ζωή της.

Εάν όχι, ξεκινά ένα γαϊτανάκι που δεν αποκλείεται να καταλήξει σε μία καθόλα νόμιμη και συνεπή προς τα συνταγματικά ειωθότα, παράνοια.

Εντός 10 ημερών προκηρύσσονται υποχρεωτικώς εθνικές εκλογές. Άρα, καταληκτική ημερομηνία για την προκήρυξη είναι η 8η Ιανουαρίου. Από την ημερομηνία προκήρυξης οι εκλογές πρέπει να οριστούν εντός 30 ημερών. Ως εκ τούτου, αποκλείεται η Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, ακόμα κι αν οι εκλογές προκηρυχθούν την τελευταία νόμιμη ημερομηνία. Πιθανότερες ημερομηνίες θα είναι η 25η Ιανουαρίου και η 1η Φεβρουαρίου (η πλέον πιθανή εκ των δύο).

Από τις εκλογές αυτές θα προκύψει μία νέα Βουλή, η οποία ως απόλυτη προτεραιότητά της έχει μία και μόνη υποχρέωση: να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως εαν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν θα υπάρχει καν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να αναθέσει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.

 

Πρόεδρος με 120 ψήφους

Και στη νέα αυτή διαδικασία απαιτούνται τρεις ψηφοφορίες, ανά διάστημα πέντε ημερών καθαρών ημερών, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα η νέα βουλή, μέσα σε 2-3 μέρες. Όμως, εδώ πλέον αλλάζουν τα αριθμητικά δεδομένα. Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται αριθμός 180 ψήφων, στη δεύτερη 151 ψήφων κι αν ούτε σε αυτήν εκλεγεί πρόεδρος, τότε, όπως αναφέρει το Σύνταγμα «η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία». Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, ότι πρόεδρος είναι πιθανόν να εκλεγεί μόνον μέσω του κόμματος που θα έχει τις περισσότερες έδρες στη Βουλή (ακόμη και αν δεν έχει αυτοδυναμία). Σενάριο που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα έχει εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Τι θα γίνει στη συνέχεια; Αν υποθέσουμε ότι στις εκλογές θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως αυτοδυναμία (όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις), ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει για τρεις μέρες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον νέο Πρόεδρο -που ενδεχομένως μόνος του θα έχει επιλέξει και εκλέξει. Αν η προσπάθειά του αποβεί άκαρπη, ο Πρόεδρος θα πρέπει να δώσει την εντολή στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όμως, λόγω του εκλογικού νόμου (μπόνους 50 εδρών στο νικητή), εκ των πραγμάτων θα την επιστρέψει αμέσως διότι δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση; Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα πάρει το τρίτο κόμμα.

Εδώ υπάρχει ένα τραγικό ενδεχόμενο. Αν το Ποτάμι, που εμφανίζεται δημοσκοπικά να εδραιωμένο στην τρίτη θέση, έχει υποστεί καθίζηση λόγω της πόλωσης και η Χ.Α. είναι τρίτο κόμμα, την εντολή θα πρέπει να πάρει ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος θα μεταβεί στο Προεδρικό πιθανόν με χειροπέδες, καθώς θα είναι ακόμη στη φυλακή δεδομένου ότι το 18μηνο της προφυλάκισής του ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου του 2015...

ΚΟΡΥΦΗ