ΑΓΡΟΤΙΚΑ -

Πνιγμένοι μέχρι τον λαιμό οι αγρότες της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στους ολιγόλεπτους λόγους τους την Πέμπτη 23 Ιουνίου οι αγρότες της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου εξέθεσαν τη δύσκολη θέσει στην οποία έχουν έρθει μετά τα τελευταία μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και τα οποία, όπως είπαν, τους οδηγούς στην εξαθλίωση.

Στους ολιγόλεπτους λόγους τους την Πέμπτη 23 Ιουνίου οι αγρότες της Αρκαδίας αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου εξέθεσαν τη δύσκολη θέσει στην οποία έχουν έρθει μετά τα τελευταία μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για το φορολογικό και  τα οποία, όπως είπαν, τους οδηγούς στην εξαθλίωση.

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Αποστόλου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του υπουργού και βρέθηκαν στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης όπου και πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στην Πελοπόννησο».

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, οι αγρότες εξέθεσαν στον υπουργό τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους για μείζονα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τους συνεταιρισμούς, με τη λειψυδρία, με την κάρτα αγρότη, με την υπερφορολόγηση, με τη μείωση παραγωγής, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους νέους αγρότες, αλλά και με την εκρίζωση αμπελώνων.

Στο βήμα ανέβηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, ο κ. Περδικάρης Γιαννάκος πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αρκαδίας, ο κ. Γ. Ρούνης διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Νότιας Κυνουρίας, ο Χαράλαμπος Σταμάτης Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. ΕΛΟΥΣ ΚΑΝΔΗΛΑΣ, ο κ. Λάγκας αγρότης, ο κ. Γυφτάκης, καθώς και άλλοι αγρότες της ευρύτερης περιοχής.

Μερικά από τα προβλήματα που έθεσαν οι αγρότες είχαν να κάνουν με τη βελτίωση του καθεστώτος δανειοδότησης των αγροτών, σε συνδυασμό με την κυκλοφορία και τη διάθεση του νέου τραπεζικού προϊόντος της «Κάρτας του Αγρότη», της οποίας το επιτόκιο είναι σε υψηλό επίπεδο, της τάξεως του 7%, ενώ το πλαφόν περιορίζεται στο 50% της επιδότησης.

Επίσης ανέπτυξαν μερικά από τα μελανά του νέου νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Το άρθρο 4 αναφέρεται στους όρους σύστασης των αγροτικών συνεταιρισμών, και ορίζει ότι για τη σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού απαιτείται η σύνταξη καταστατικού και η υπογραφή του από τριάντα τουλάχιστον πρόσωπα, τη στιγμή που σε γειτονικές χώρες χρειάζονται 5 και 7 μέλη.

ΚΟΡΥΦΗ