ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ -

Παράταση για τη κατεδάφιση των αυθαιρέτων στο Λουτράκι

Σε νεκρό χρόνο, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν, φαίνεται πως θα καταφέρουν να σώσουν οι επαγγελματίες του Λουτρακίου τις αυθαίρετες κατασκευές και προεκτάσεις

Σε νεκρό χρόνο, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η καλοκαιρινή σεζόν, φαίνεται πως θα καταφέρουν να σώσουν οι επαγγελματίες του Λουτρακίου τις αυθαίρετες κατασκευές και προεκτάσεις τις οποίες έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια στην παραλία του Λουτρακίου.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος (ύστερα από πρωτοβουλία του Λουτρακιώτη προέδρου της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ προς την Κ.Ο. του κόμματος), διέσωσε προσωρινά τα κτίσματα αυτά, καθώς με αυτήν την τροπολογία διευκρινίζεται πως τα αμετακλήτως κατεδαφιστέα κτίσματα δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων.

Όλα αυτά συνέβησαν την 12η ώρα κι ενώ στο Λουτράκι αναμενόταν κλιμάκιο μηχανικών, προκειμένου να γκρεμίσει τα αυθαίρετα μαγαζιά της παραλίας. Νωρίτερα είχαν γίνει μαραθώνιες συναντήσεις ανάμεσα στο Γιώργο Γκιώνη και τους καταστηματάρχες όπου έγινε προσπάθεια ανεύρεσης λύσης για να αναβληθούν οι διαδικασίες κατεδάφισης τουλάχιστον για μετά το καλοκαίρι, καθώς όπως είναι γνωστό, η απόφαση για κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων είναι τελεσίδικη.

Η πλευρά του δήμου, καταρχήν, αμφισβητεί την κυριότητα του Λιμενικού Τα- μείου μέσα στο σχέδιο πόλης, καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, μόνο ο δήμος θα έχει το δικαίωμα να κατεδαφίσει τα (παράνομα) μαγαζιά και όχι το Λιμενικό Ταμείο.

Ωστόσο, αυτό ενέχει άλλους κινδύνους. Η αμφισβήτηση της κυριότητας του Λιμενικού Ταμείου είναι χρονοβόρα και καταστρεπτική, καθώς σε μια τέτοια ενδεχόμενη κατάσταση η παραλία θα περιέλθει στη δικαιοδοσία της Κτηματι- κής Υπηρεσίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση η παραλία θα έχει ως όριο την οικοδομική γραμμή, συνεπώς ο Δήμος δεν θα έχει καμία δικαιοδοσία επί της παραλίας. Εκτός αυτού για τέτοιου είδους ενέργειες χρειάζεται Σχέδιο Πόλης, το οποίο, όμως, στο Λουτράκι είναι ακόμα στον αέρα.

Ο δήμος Λουτρακίου υποστηρίζει ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Πολυτεχνείο, που προβλέπει την αναμόρ- φωση της παραλίας, μέσα στην οποία θα ενταχθεί και η αναμόρφωση όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων.

Οπότε, δεν υπάρχει λόγος άμεσων ενεργειών που θα πλήξουν τους καταστηματάρχες λίγες μέρες πριν ανοίξει και επίσημα η τουριστική περίοδος. Όλα αυτά, πάντως, πιθανότατα έχουν επιλυθεί την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές καθώς, όπως αναμένεται θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία που δίνει παράταση έξι μηνών

ΚΟΡΥΦΗ