ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

«Πάλη» μέσα στο «κλουβί» του Δήμου Κορινθίων

Ζούμε σε φάρσα ή συμβαίνουν πραγματικά αυτά που βλέπουμε και ακούμε τον τελευταίο καιρό στην Κόρινθο? Αυτό είναι πλέον το ερώτημα που πλανάται πάνω από το Δήμο Κορινθίων μετά και την τελευταία εξέλιξη της παραίτησης του Προέδρου του ΚΕΠΑΠ Γ. Οικονόμου

Ζούμε σε φάρσα ή συμβαίνουν πραγματικά αυτά που βλέπουμε και ακούμε τον τελευταίο καιρό στην Κόρινθο? Αυτό είναι πλέον το ερώτημα που πλανάται πάνω από το Δήμο Κορινθίων μετά και την τελευταία εξέλιξη της παραίτησης του Προέδρου του ΚΕΠΑΠ Γ. Οικονόμου την οποία ο Δήμαρχος Αλ. Πνευματικός του πέταξε πίσω σε μια άκρως απολαυστική συνεδρίαση.

Οι αποχωρήσεις από συνδυασμούς πέφτουν βροχή τον τελευταίο καιρό και το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι πλέον ο Δήμος τρέχει με «αυτόματο πιλότο» ενώ ο ίδιος ο Δήμαρχος θα πορευθεί με «πατέντες» και «μπαλώματα» για τους επόμενους 15 μήνες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο Δήμαρχος έχει πλέον μια μικρή πλειοψηφία και φαινομενικά είναι στο έλεος .. 6 άλλων συνδυασμών. Τι αλχημείες θα χρειαστεί να κάνει, μένει να το δούμε αφού από τη μία τους έχει ανάγκη από την άλλη είναι αναγκασμένος να τους καταγγέλλει. Ταυτόχρονα έχει ανακοινώσει την εκ νέου υποψηφιότητά του κόντρα στη δυναμική που έχει αναπτυχθεί για την «μετά Αλέκου» εποχή.

Ο ίδιος, με αφορμή την υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς παραδέχτηκε και επισήμως πλέον ότι δεν έχει την πλειοψηφία αφού έμειναν 13 σύμβουλοι με περαιτέρω καθοδικές τάσεις ( 2-4 τουλάχιστον ίσως να έχουν φύγει πριν το τελευταίο εξάμηνο για να μπορέσουν να «επαναβαπτιστούν» στις επόμενες Δημοτικές εκλογές).

Η στρατηγική που φαίνεται να αναπτύσσει αμέσως μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις κινείται γύρω από ένα παιχνίδι ευθυνών του οποίου τις συνέπειες προσπαθεί να μετακυλήσει σε πρώην συνεργάτες του (κατά κύριο λόγο) αφήνοντας στο απυρόβλητο (προς το παρόν) την αντιπολίτευση του κ. Νανόπουλου.

Για παράδειγμα, η περίπτωση με την εκδήλωση των αγώνων σε κλουβιά και η ματαίωσή της, από μόνη της δεν είναι ένα τόσο σημαντικό γεγονός για να ασχολείται η τοπική κοινή γνώμη όλη την ώρα.

Η άρνηση όμως του κ. Οικονόμου να παραιτηθεί από το ΚΕΠΑΠ έδωσε την ευκαιρία στο Δήμαρχο να βγει στην αντεπίθεση στοχεύοντας κατά κύριο λόγο το Χρ. Χασικίδη, τον οποίο πιθανώς να θεωρεί ευκολότερο να βγάλει από τη μέση μέχρι τις εκλογές.

Η νέα συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την παραίτηση Οικονόμου, ζητώντας από τους Χασικίδη, Σταυρέλη και Πανταζή να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τη στάση του πρώην Προέδρου του ΚΕΠΑΠ, δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει μια αντιπαράθεση στην οποία θεωρεί ότι έχει και το «ηθικό πλεονέκτημα» και το «επάνω χέρι».

Αυτό που εικάζουμε είναι ότι ο Δήμαρχος θα επιχειρήσει πολλές φορές στους επόμενους 15 μήνες να εκθέσει τους πρώην συνεργάτες του στην προσπάθειά του να θυμίζει στο εκλογικό κοινό ποιοι είναι οι «προδότες» και ποιος είναι το «θύμα» της «προδοσίας».

Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να συγκινήσει τον κόσμο, αφού η απέναντι πλευρά δείχνει με τη σιωπή της στην «υπόθεση Οικονόμου» να μην επιθυμεί τις εντάσεις που σε τελική ανάλυση θα τους συμπαρασύρει σε μια πιθανή πτώση του Αλέκου.

Η (ΠΡΩΗ ΠΛΕΟΝ) ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Η (πρώην πλέον) συμπολίτευση, που συνεχίζει να ψηφίζει τις περισσότερες προτάσεις του Δημάρχου, ταυτόχρονα τον κριτικάρει και τον καταγγέλλει για σειρά θεμάτων (τελευταία η περίπτωση Σταυρέλη για τη Δημοτική Αγορά).

Ο Ν. Σταυρέλης επιλέγει να αναδείξει θέματα που πιστεύει ότι είτε βρίσκεται σε θέση υπεροχής απέναντι στο Δήμαρχο ή τουλάχιστον δεν είναι εκτεθειμένος (όπως π.χ. η ανάπλαση στα Περιβολάκια και η Δημοτική Αγορά). Αποφεύγει όμως άλλα που πιθανώς να τον εμπλέξουν στα «δίχτυα» του Αλέκου όπως η μη-θέση του στην υπόθεση Οικονόμου και οι ευθύνες του για την 11ετία Αλέκου στο σύνολό της.

Από την άλλη πλευρά ο Χρ. Χασικίδης επιλέγει τη σιωπή ή τις παρεμβάσεις χωρίς τυμπανοκρουσίες παίζοντας ένα παιχνίδι υπομονής γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή το περιβάλλον παραμένει ρευστό, περισσότερο ως «κινούμενη άμμος». Η επιλογή υποψηφίου από τη Ν.Δ. θα κρίνει τις περαιτέρω κινήσεις του. Από τι κινδυνεύει; Από μια υπερβολική σιωπή, από τις «πατέντες» του Αλέκου που θα τον στοχοποιούν σε κάθε ευκαιρία και από .. αμφιλεγόμενους συνεργάτες οι οποίοι θα είναι καλύτερα για τον ίδιο να παραμείνουν σε «παρασκηνιακούς» ρόλους .

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ»

Εδώ τα πράγματα ακολουθούν το γενικότερο κλίμα φθοράς, στο οποίο πάντως επένδυσε και ο ίδιος ο Β. Νανόπουλος την πρώτη διετία της 3ης θητείας του Αλέκου και η οποία φαίνεται ότι έχει γυρίσει πίσω ως μπούμερανγκ.

Συνομιλώντας με πρώην (αλλά και νυν) συνεργάτες του στο Δήμο, το συμπέρασμα που έχουμε εξάγει είναι ότι ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου δεν έχει πλέον αρκετούς συμμάχους μέσα στη «Συμμαχία». Απλώς τηρούνται τα προσχήματα.

Πρώην συνεργάτες του καταλογίζουν ότι πλέον δεν υπάρχουν προτάσεις, δεν υπάρχουν πρωτοβουλίες, δεν υπάρχει ατζέντα για την επόμενη 4ετία, οι ίδιοι οι σύμβουλοι του περιμένουν μήπως ο αρχηγός μετακομίσει στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο και εμφανιστεί άλλος αρχηγός. Όλοι περιμένουν τι θα πει το κόμμα.

Οι «δεξιοί» της «Συμμαχίας» τον κοιτούν με .. μισό μάτι και οι «αριστεροί» της Συμμαχίας, με άλλο μισό. Ο ίδιος δείχνει να έχει «ζυγίσει» την κατάσταση και πιθανώς να θεωρεί ότι είναι τέτοια η φθορά και το αλληλοφάγωμα στη Δημοτική Αρχή που ακόμη και οι όποιες απώλειες δεν είναι αρκετές να του στερήσουν τη συμμετοχή του στο β’ γύρο, εάν και εφόσον η Ν.Δ. τον ξαναστηρίξει.

ΚΟΡΥΦΗ