ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Περιφέρεια -

Π. Τατούλης: Δεν πρέπει η επιθυμία για εξουσία αποτυχημένων πολιτικών να μας γυρίσει στο χθές

Ειδικά για το μείζονος σημασίας έργο του Αναβάλου ο κ. Τατούλης το χαρακτήρισε «έργο κομβικό όχι μόνο για την Αργολίδα, αλλά για την Πελοπόννησο το οποίο ωστόσο αντιμετωπίστηκε για δεκαετίες χωρίς σοβαρό σχεδιασμό

«Η σημερινή μάχη είναι μια μάχη βαθύτατα πολιτική και μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον που έχουμε  ήδη αρχίσει να χτίζουμε και το παρελθόν που επιχειρεί να επιστρέψει και πάλι στο προσκήνιο» τόνισε στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης από το Άργος τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014 μπροστά σε ένα πολυπληθές και ένθερμο ακροατήριο συμπληρώνοντας ότι βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή «η αποτελεσματικότητα και το ρεαλιστικό όραμα που εμείς επιβάλαμε, απέναντι στον παλαιοκομματισμό που επιδιώκει με παλιά φθαρμένα υλικά χωρίς φαντασία και πρόταση απλά να κερδίσει εξουσία. Μια μάχη ανάμεσα στον λαϊκισμό του τίποτα και την δημιουργικότητα του συγκροτημένου μας σχεδίου»

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη είναι ξεκάθαρο: «Συνεχίζουμε μπροστά ή επιστρέφουμε για πάντα πίσω; Συνεχίζουμε ευρωπαϊκά ή μπαίνουμε σε εξωευρωπαϊκές μοναχικές περιπέτειες; Συνεχίζουμε να δημιουργούμε μια ισχυρή τοπική οικονομία που θα επιτρέψει στους νέους μας να μείνουν στον τόπο τους ή επανερχόμαστε στην πολιτική των αστοχιών, των αποσπασματικών ενεργειών και  του μηδενικού αποτελέσματος;»

«Το διακύβευμα δεν μπορεί να αποτυπώνει την επιθυμία κάποιων αποτυχημένων πολιτικών να βάλουν  χέρι στην νομή της εξουσίας και να μας γυρίσουν στο χθες» δήλωσε εμφατικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι «το διακύβευμα  δεν μπορεί να είναι άλλο από τον τόπο και τους ανθρώπους του. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Η επιλογή ανάμεσα σε εκείνους που εγγυούνται τις καλύτερες μέρες που έρχονται. Και εκείνους που απλά συνεχίζουν ξεδιάντροπα και θολά να υπόσχονται. Το έργο μας είναι η εγγύηση για το αύριο. Η δική μας παρουσία. Η δική σας δυνατή παρουσία σήμερα εδώ είναι η εγγύηση για την συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας».

«Μονακό της Πελοποννήσου» χαρακτήρισε την Αργολίδα ο κ. Τατούλης και ανέφερε αναλυτικά ότι «το Ναύπλιο, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, το Άργος, αλλά και η Ερμιονίδα, δεκαετίες τώρα αποτελούν παγκόσμιο κοσμοπολίτικο προορισμό. Τα προϊόντα που παράγονται στην εύφορη αργολική γη, δημιουργούν τεράστια υπεραξία για την τοπική μας οικονομία».

Όσον αφορά τα έργα υποδομής ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε ότι «η Αργολίδα με την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων καθίσταται σύγχρονος κόμβος στο δίκτυο μεταφορών της Πελοποννήσου. Ο δρόμος Αρκαδικό -Χάνι Μερκούρη- Λυγουριό παραδόθηκε στην κυκλοφορία, ενώ για  το τμήμα Αγία Ελεούσα -Αρκαδικό ολοκληρώσαμε τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις και είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε το έργο με προϋπολογισμό 14 εκατ. ευρώ. Η μελέτη του άξονα Δερβενάκια- Εκκλησιαστικά, μετά τις παρεμβάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ολοκληρώνεται προκειμένου να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο, έργο που θα συνδέσει οριστικά τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς μας χώρους. Ο άξονας Λευκάκια- Δρέπανο κατασκευάζεται. Η κατασκευή του ισόπεδου κόμβου του Άργους στην συμβολή της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Άργους  με την επαρχιακή οδό προς Καρυά, και του ισόπεδου κόμβου στην συμβολή της περιφερειακής οδού Άργους με την επαρχιακή οδό Νέας Κίου είναι σε εξέλιξη. Σε πορεία υλοποίησης είναι και η βελτίωση της Εθνικής Οδού Άργους – Ναυπλίου.Το αεροδρόμιο της Τρίπολης, έργο – σημαία για την Πελοπόννησο, που παραχωρείται μετά από πολλές προσπάθειές μας, στην Περιφέρεια, θα δώσει μεγάλη δυναμική τόσο στις εξαγωγές των προϊόντων μας, όσο και στην τουριστική κίνηση όλης της περιοχής της Αργολίδας. Τα έργα αναβάθμισης στο λιμάνι του Ναυπλίου και η κατασκευή σύγχρονης μαρίνας είναι σε εξέλιξη, ανοίγοντας νέους δρόμους εξωστρέφειας. Η Μαρίνα του Ναυπλίου βρίσκεται ένα βήμα πριν την δημοπράτηση της με διαδικασία Σ.Δ.Ι.Τ. ανοίγοντας νέους δρόμους στον θαλάσσιο τουρισμό της Αργολίδας».

Ειδικά για το μείζονος σημασίας έργο του Αναβάλου ο κ. Τατούλης το χαρακτήρισε «έργο κομβικό όχι μόνο για την Αργολίδα, αλλά για την Πελοπόννησο το οποίο ωστόσο αντιμετωπίστηκε για δεκαετίες χωρίς σοβαρό σχεδιασμό. Καταφέραμε τα έργα να μην σταματήσουν, παρά τις καθημερινές δυσκολίες,  και δεσμεύομαι προσωπικά ότι αυτά τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί για εμάς, μόνο όταν το νερό φτάσει μέχρι και τον τελευταίο Αργολιδέα αγρότη. Το Δίκτυο του Αναβάλου στο Αργολικό Πεδίο ολοκληρώνεται. Έργα 26 εκατομμυρίων ευρώ εκτελούνται. Έργα που αναβαθμίζουν το αντλιοστάσιο στις πηγές και αναπτύσσουν νέο δίκτυο που θα αρδεύσει 100.000 επιπλέον στρέμματα που κινδύνευαν άμεσα με ερημοποίηση, από το Κουτσοπόδι, τις Μυκήνες, το Μοναστηράκι, τα Φίχτια, ως τα Χωνικα, το Αεροδρόμιο και τον Δήμο Μιδέας. Οι μελέτες για την μεταφορά του νερού από τον Ανάβαλο προς τις περιοχές της Επιδαύρου και της Ερμιονίδας ολοκληρώθηκαν. Τα νερά του Αναβάλου θα αρδεύσουν ολόκληρο το αργολικό πεδίο και θα μειώσουν τα κόστη παραγωγής για τους αγρότες μας. Και αυτό θα συμβεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα, παρά τα προβλήματα που μας κληροδότησε το μίζερο και αναποτελεσματικό παρελθόν».

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι «έργα ύδρευσης ύψους 23 εκατ. ευρώ εκτελούνται στο Κρανίδι, το Ναύπλιο, το Σκαφιδάκι, το Δήμο Λέρνας και το Άργος, ενώ έργα αποχέτευσης ύψους 4,1 εκατ. ευρώ έχουν μπει σε διαδικασία υλοποίησης στο Δρέπανο, στα Λευκάκια, τα Πυργιώτικα και τον Εξώστη. Έργα πολιτισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ εκτελούνται στα Κάστρα Λάρισας στο Άργος και Ακροναυπλίας, στις Ακροπόλεις της Αρχαίας Ασίνης, της Τίρυνθας και των Μυκηνών, στο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας, στο σπήλαιο Φράγχθι, ενώ εργασίες χρηματοδοτούνται στην Αγία Μονή Αρείας Ναυπλίου και στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ερμιόνη. Έργα σε υποδομές παιδείας, ύψους 9 εκατ. ευρώ εκτελούνται, στον Ίναχο, το  Κουτσοπόδι, το Μουσικό Σχολείο του Άργους, ενώ ώριμο για δημοπράτηση είναι το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες. Έργα σε υποδομές υγείας 7.5 εκατ. ευρώ εκτελούνται στα νοσοκομεία του Άργους και του Ναυπλίου, με προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προσθήκη ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού Τμήματος  στο Γενικό Νοσοκομείο του Άργους. Έργα οδοποιίας και συντηρήσεις δρόμων ύψους 41 εκατ. ευρώ έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε διαδικασία υλοποίησης, ενώ κορυφαίο έργο συνιστά η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Άργους. Η παράκαμψη του Άργους, ο παραλιακός άξονας Ισθμός- Σοφικό- Επίδαυρος – Κρανίδι – Πόρτο Χέλι, αλλά και ο ανατολικός άξονας της Πελοποννήσου  από το Κυπαρίσσι, τα Πούλιθρα, το  Λεωνίδιο, το  Άστρος και το Ναύπλιο ωριμάζουν σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων για να κατασκευαστούν με το επόμενο ΕΣΠΑ».

Ο κ. Τατούλης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ότι «η νίκη μας στις 18 Μαΐου θα είναι νίκη πρώτα για την Πελοπόννησο και μετά για την χώρα γιατί θα επισφραγίσει το νέο μοντέλο που εμείς φέραμε πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό το μοντέλο που άφησε πίσω του τα κομματικά χαρακώματα και απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει στόχους ακόμη και μέσα στην βαθύτερη κρίση. Στις 18 Μαΐου αποφασίζουμε για το δικό μας μέλλον. Το μέλλον της δικής μας περιφέρειας. Το μέλλον της Πελοποννήσου. Το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του.  Το μέλλον της Αργολίδας. Στις 18 Μαΐου σας καλώ όλους σε μια ενεργή συστράτευση, πλατύτερη από κάθε άλλη φορά. Για να στείλουμε το μήνυμα, πιο δυνατό από ποτέ. Ένα μήνυμα ενωτικό. Ένα μήνυμα υπερκομματικό. Ένα μήνυμα ανθρωπιστικό. Ένα μήνυμα βαθιά πολιτικό. Η Ελλάδα ανασυντίθεται στην Ελλάδα των ευρωπαϊκών περιφερειών και η Νέα Πελοπόννησος είναι μπροστά είναι πρωτοπόρα και σε αυτόν τον αγώνα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Τάσσος Χειβιδόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι «η αποδοχή της παράταξής μας είναι πλέον ευρύτερη και αυτή είναι η πιο τρανή απόδειξη της αναγνώρισης του έργου μας. Εκμεταλλευτήκαμε κάθε δυνατό εργαλείο χρηματοδότησης. Χαρακτηριστικά αναφέρω: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ήταν ουραγός στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ όταν αναλάβαμε και σήμερα είμαστε τρίτοι, όπως καταδεικνύεται από τα συγκριτικά στοιχεία που εκδίδονται από το υπουργείο Ανάπτυξης.Το κυριότερο όμως, έχουμε δημιουργήσει μια «αποθήκη» έργων, έτοιμα για ένταξη στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Στόχος μας είναι στην περιφέρεια Πελοποννήσου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα για την Αργολίδα ο κ. Χειβιδόπουλος δήλωσε ότι στους οδικούς άξονες «θεωρούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα από τα ήδη παραδομένα έργα, τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή και τα ώριμα έργα που πρόκειται άμεσα να δημοπρατηθούν, θα είναι ένα σαφώς αναβαθμισμένο εσωτερικό δίκτυο που θα ενώνει οδικά τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας και τα σημαντικά τουριστικά της σημεία, προσφέροντας γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χειβιδόπουλος στα έργα οδοποιίας και συντήρησης δρόμων συνολικού ύψους 41 εκατ. Ευρώ, στο λιμένα και τη μαρίνα Ναυπλίου, στο έργο του Αναβάλου, στα έργα ύδρευσης ύψους 23 εκατ. Ευρώ, στα έργα αποχέτευσης συνολικού ύψους 4,1 εκατ. Ευρώ, στα έργα πολιτισμού 7 εκατ. Ευρώ, στα έργα σε υποδομές παιδείας και υγείας 9 και 7,5 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα, αλλά και στις μελέτες προϋπολογισμού 1,2 εκατ. Ευρώ,που ήδη διενεργούνται».

«Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια, μέσα στην χειρότερη κρίση της χώρας, δήλωσε τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην περιφερειακή διοίκηση με περιφερειάρχη τον Πέτρο Τατούλη εργαστήκαμε σκληρά προκειμένου να λύσουμε προβλήματα που έμεναν άλυτα για δεκαετίες, να προχωρήσουμε σε έργα που έμεναν για χρόνια στα συρτάρια, να δώσουμε δυναμική ανάπτυξης για την Πελοπόννησο και την ιδιαίτερη πατρίδα μας, την Αργολίδα. Αυτά τα τρεισήμισι χρόνια βρεθήκαμε κοντά σε όλους τους  συμπολίτες μας, ανεξάρτητα από κομματικές προελεύσεις, από ιδεολογίες και χαρακώματα. Ο κοινός μας στόχος για την Αργολίδα μας ένωσε και αφήσαμε στην άκρη όσα στο παρελθόν δήθεν μας χώριζαν. Θα Πορευτούμε με το έργο μας την εμπειρία μας, την εργατικότητά μας και το όραμα που έχουμε για μια Πελοπόννησο πρωτοπόρα στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

«Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια όλων μας η Πελοπόννησος μπορεί να γίνει το πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας με την πλήρη στήριξή της στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα» ανέφερε στο χαιρετισμό του που απέστειλε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης εκφράζοντας παράλληλα την πίστη του ότι «πρέπει να συνεχιστεί η πορεία προόδου και ανάπτυξης της Πελοποννήσου με τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού της προτύπου, καθώς του συνόλου των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Βερνίκος, η κα Τόνια Αντωνίου

ΚΟΡΥΦΗ