ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

Οι στρατηγικές του καιροσκοπισμού στις εκλογές της Κορίνθου

Οι εκλογές στο Δήμο Κορινθίων τον τελευταίο καιρό έχουν περάσει σε φάση αναμονής πριν τη μεγάλη «θύελλα» του τελευταίου διμήνου που από ότι φαίνεται θα «σαρώσει» πρωταγωνιστές αλλά και «κομπάρσους».

Οι εκλογές στο Δήμο Κορινθίων τον τελευταίο καιρό έχουν περάσει σε φάση αναμονής πριν τη μεγάλη «θύελλα» του τελευταίου διμήνου που από ότι φαίνεται θα «σαρώσει» πρωταγωνιστές αλλά και «κομπάρσους».

Οι καμπάνιες των υποψηφίων Πελ. Καλλίρη, Αλ. Πνευματικού, Β. Νανόπουλου και Ν. Σταυρέλη αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στις ανακοινώσεις υποψηφίων συμβούλων,  υπάρχουν όμως ξεκάθαρα σημάδια για τη στρατηγική του καθενός. Και αν για τον Πελοπίδα Καλλίρη και τον Αλέκο Πνευματικό τα πράγματα είναι αυτό που δείχνουν, δεν συμβαίνει το ίδιο και για τους άλλους δυο.

Ο Νίκος Σταυρέλης και ο Βασίλης Νανόπουλος κινούνται σε παράλληλους δρόμους και με παρόμοιες τακτικές ώστε να μπορέσουν να «ροκανίσουν» τις διαφορές από τα φαβορί.

Για το Νίκο Σταυρέλη, τα έχουμε πει πολλάκις.

Τραγικά λάθη και στη στρατηγική και στην επικοινωνία επί μήνες.

 • Το προφίλ του «αυστηρού θείου» και αρχηγού δεν αλλάζει ούτε με το φωτοσοπ,
 • η ρητορική μοιάζει με «Πορεία.. Δημιουργίας»,
 • τα περισσότερα στελέχη μοιάζουν σαν «10 μικροί Αλέκοι» και
 • οι «μεταγραφές» μοιάζουν με 35άρηδες ποδοσφαιριστές που πάνε για το τελευταίο μεγάλο «μπαμ», αλλά έχουν μείνει από «καύσιμα».

Η καμπάνια του Β. Νανόπουλου είπαμε ότι μοιάζει με του Ν. Σταυρέλη και έχουν ένα ιδιαίτερα κοινό χαρακτηριστικό. Οι κινήσεις τους δείχνουν να πατούν επάνω στο ευκαιριακό κατ’ εξακολούθηση, πιθανότατα στην προσπάθεια να καλύψουν ένα μεγάλο πολιτικό κενό.

Δεν υπάρχει αφήγημα, δεν υπάρχει πολιτική τοποθέτηση, δεν υπάρχει συνοχή στο συνδυασμό.

Όποιος (θεωρηθεί ότι) έχει ψήφους μπαίνει μέσα, ελεύθερα, με δόξες και τιμές (π.χ. Τζαναβάρας στο Σταυρέλη – Μπίτζιος στο Νανόπουλο) ακόμη κι’ αν ήταν «μισητός» εχθρός στο παρελθόν (βλέπε Μπίτζιος)

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης λέει ότι είναι ανεξάρτητος και είναι όντως, ευκαιριακά ανεξάρτητος. Για όσο του είναι χρήσιμο. Μετά θα είναι και πάλι Ν.Δ. Και μετά κάτι άλλο.

 • Ευκαιριακά κατέφθασε και ο Δ. Μπίτζιος στο συνδυασμό του αφού όπως δήλωσε ο ίδιος διαπραγματευόταν με δυο.
 • Ευκαιριακά πιάσανε και οι αγάπες με το «θανάσιμο εχθρό» του 2014, το Δήμαρχο Αλέκο Πνευματικό.
 • Ευκαιριακά βγαίνουν φωτογραφίες αγκαλιά με το Μπάμπη Ντιγκιρλάκη που το 2014 ήταν στο «σύστημα» που τον απειλούσε.
 • Ευκαιριακά τσικνίζει μαζί με το Γιώργο Μουρούτσο.
 • Ευκαιριακές και οι εκδηλώσεις για την ημέρα της Γυναίκας.

Από όπου και να το πιάσεις, όλα μοιάζουν ευκαιριακά και με ημερομηνία λήξης την 26η Μαΐου. Ο ίδιος ο συνδυασμός φαίνεται ευκαιριακός εάν εξαιρέσεις κανα-δυο που στηρίζουν ακόμη κι’ αν ο αρχηγός πει «πετάει ο γάιδαρος».

Αλλά για το Βασίλη πάντα έτσι ήταν τα πράγματα.

 • Ήταν της μόδας η «Κίνηση Πολιτών» το 2007; Από  κοντά ο Βασίλης.
 • Ήταν της μόδας η Χρυσή Αυγή το 2012; Χαμόγελα ο Βασίλης.
 • Συμφέρει μία συμμαχία με τον Αλέκο το 2019; Αγκαλιές ο Βασίλης.

Ούτε βάτραχος δεν πετάει τόσο γρήγορα από την μία επιλογή στην άλλη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Ο κόσμος έχει κοντή μνήμη. Ο Βασίλης θα πει πάλι τα ίδια. Πάλι τον αδίκησαν, πάλι τον πολεμούν, πάλι είναι μόνος του και όλοι τους.

Αυτή τη φορά δεν φταίνε ο Πνευματικός, ο Ντιγκιρλάκης και ο Μουρούτσος. Τώρα φταίνε ο Καλλίρης, ο Άδωνης και η Ν.Δ. Την επόμενη μπορεί να φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ κοκ.

Το αφήγημα του Βασίλη είναι (και πάλι) ο ίδιος ο εαυτός του. Πάντα έτσι ήταν.

Οι εκλογές, οι συνδυασμοί, τα κόμματα, το τάξιμο είναι απλά τα μέσα για να φτάσει στην κορυφή. Αυτή τη φορά όμως, όλοι όσοι χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενα πειράματα είναι εναντίον.

Όλοι όμως.

ΚΟΡΥΦΗ