ΔΗΜΟΣΙΟ - Διαφθορά -

Οι επίορκοι απο την Πάτρα, την Αχαϊα και τη Δυτική Ελλάδα

Πρόκειται για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, νόθευση εγγράφων, νοθεία, παθητική δωροδοκία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος

619 δημοτικοί υπάλληλοι, 128 εφοριακοί, 72 νοσηλευτές, 62 γιατροί, 56 δάσκαλοι και καθηγητές περιλαμβάνονται στη λίστα που παρέδωσαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Όπως αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής» στην κατάσταση περιλαμβάνονται 2.200 ποινικές διώξεις για σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν οι συγκεκριμένοι 1.301 υπάλληλοι από το 2007 μέχρι και το 2.012.

Πρόκειται για αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση, απιστία, πλαστογραφία, νόθευση εγγράφων,  νοθεία, παθητική δωροδοκία, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, εμπρησμό, παρασιώπηση εγκλημάτων, συνέργεια σε απάτη, κλοπή, ληστεία, παράνομη βία, βιασμός κατ’ εξακολούθηση, πορνογραφία ανηλίκων, υπόθαλψη εγκληματία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ακόμη και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν!

Συγκεκριμένα:

-          Για τους 619 δημοτικούς υπαλλήλους σωρεία υποθέσεων αφορά πολεοδομίες, ενώ τα σοβαρότερα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε υπαλλήλους αφορούν ληστεία κατά συναυτουργία, καλλιέργεια κάνναβης κατ’ επάγγελμα, υπεξαιρέσεις ποσών άνω των 73.000 ευρώ και κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση! Επιπλέον σε εννέα υποθέσεις έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις από τα ποινικά δικαστήρια για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροήν , παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, και απιστία για ζημιά άνω των 150.000 ευρώ.

-          Για τους 134 υπαλλήλους νοσοκομείων, εκ των οποίων οι 62 γιατροί, στους περισσότερους έχει ασκηθεί δίωξη για δωροδοκίες, παράβαση καθήκοντος, ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα!

-          Για τους 128 εφοριακούς αλλά και τελωνιακούς και υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχουν ασκηθεί διώξεις για εκβιασμούς, παθητική δωροδοκία 73 έως 150.000 ευρώ, μέχρι και κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων! Επιπλέον δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ έχουν κατηγορηθεί για παράβαση εχεμύθειας.

-          Ανάμεσα στους 56 εκπαιδευτικούς, υπάρχει περίπτωση καθηγητή που παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη για προμήθεια, κατοχή και διανομή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ τρεις συνάδελφοί του κατηγορούνται για κατοχή και χρήση ναρκωτικών. Παράλληλα σε πρόσφατη υπόθεση δάσκαλος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε ληστεία, ενώ δύο συνάδελφοί του για κατάχρηση ανηλίκων και ασέλγεια κατά συρροήν!

Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρρύθμισης αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο, οι 1301 υπάλληλοι με την άσκηση ποινικής δίωξης θα έπρεπε να τεθούν σε αργία λαμβάνοντας το 50% τοθ μισθού τους μέχρι να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Ωστόσο το χάος που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση σε σχέση και με την άσκηση πειθαρχικής ευθύνης σε συνδυασμό με την άρνηση των δικαστών να συμμετάσχουν στα νέα πειθαρχικά έχουν «κολλήσει» ακόμη και σήμερα τις συγκεκριμένες σοβαρές υποθέσεις. Όμως με τα νέα δεδομένα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν τάχιστα αυτές οι υποθέσεις.

ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ

Από την Αχαΐα στη λίστα φιγουράρουν 11 δημόσιοι υπάλληλοι, οι  3 από την περιφέρεια αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι δυο κατηγορούνται για ψευδορκία και ένας για παράβαση καθήκοντος. Επίσης 2 υάππηλοι από το Γενικό κρατικό Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και δωροληψία, 1 υπάλληλος από το Δήμο Πατρέων για παράβαση καθήκοντος, 1 από την Διεύθυνση α’ βάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, 3 από την αιρετή πλέον περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι 2 για παράβαση καθήκοντος και 1 για προστασία ατόμο.

Από το ΤΕΙ 1 υπάλληλος για παράβαση καθήκοντος

Από τους Νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας και τα Νησιά του Ιονίου στη λίστα συμπεριλαμβάνονται  2 υπάλληλοι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ( ο ένας για υπεξαίρεση και άλλος για ψευδή βεβαίωση) από το Δήμο Ζακύνθου 1 Δημοτικός υπάλληλος για παράβαση καθήκοντος, από το Δήμο Ζαχάρως  8 Δημοτικοί υπάλληλοι ( 4 για ψευδή βεβαίωση, 2 ηθική αυτουργία για ψευδή βεβαίωση 1 για παράβαση καθήκοντος και άλλος 1 για απιστία και παράβαση καθήκοντος).

Στην ίδια λίστα με τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους π[περιλαμβάνονται επίσης 11 Δημοτικοί υπάλληλοι ( 5 για παράβαση καθήκοντος, 4 για υπεξαγωγή εγγράφου, 1 για απάτη, 1 για εκχέρσωση αναδασωτέας έκτασης)

Από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας 23 υπάλληλοι ( όλοι για παράβαση καθήκοντος , ηθική αυτουργία, απιστία περί την υπηρεσία).

Επίσης από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας 2  υπάλληλοι για υπεξαίρεση και ψευδή βεβαίωση.

Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη λίστα με τους επίορκους συμπεριλαμβάνονται συνολικά 6 άτομα εκ των οποίων ( 1 για λαθρεμπόριο, 3 για άμεση συνεργία σε λαθρεμπορία και 2 για παράβαση καθήκοντος).

ΚΟΡΥΦΗ