“Όχι” της Κορίνθου στην ΤΕΡΝΑ - Από κοντά και ο Δήμαρχος Καλαμάτας

Η πρόταση της ΤΕΡΝΑ θεωρήθηκε απαγορευτική και με συνοπτικές διαδικασίες την απέρριψαν οι σύμβουλοι με εισήγηση του δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού.

Ο Δήμος Κορίνθου απέρριψε προχθές βράδυ με ομόφωνη απόφαση το σχέδιο Τατούλη-ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και πρόκρινε τη δική του διαχείριση, στο πλαίσιο του Δήμου.

Η πρόταση της ΤΕΡΝΑ θεωρήθηκε απαγορευτική και με συνοπτικές διαδικασίες την απέρριψαν οι σύμβουλοι με εισήγηση του δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού.

Επίσημα, λοιπόν, ανοίγει ο «πόλεμος» των Δήμων με την Περιφέρεια στην Πελοπόννησο, που θα έχει πολλά επεισόδια.

Οι δήμαρχοι για δικούς τους λόγους ταυτίζονται με το σχέδιο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνη, το οποίο βέβαια πρέπει να πούμε ότι ακόμα βρίσκεται σε θεωρητικό επίπεδο, μια και απουσιάζει η επεξεργασία εκείνη που θα δρομολογήσει την άμεση υλοποίησή του.

Η κόντρα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στα άκρα, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει ότι θα υπογράψει άμεσα σύμβαση για την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη και την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν είναι σε θέση να το κάνει.

Εν τω μεταξύ, η χώρα ετοιμάζεται να πληρώσει τη δεύτερη δόση του προστίμου για τις χωματερές. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πάντως, παρά τις εξελίξεις, δε δείχνει να επηρεάζεται. Πρόσφατα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης υποστήριξε ότι η υπόθεση έχει πλέον πάρει το δρόμο της.

«Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε υπογράψει τη σύμβαση», ανέφερε, κατηγορώντας και πάλι τους δημάρχους -οι οποίοι του ασκούν κριτική- ότι δεν έλυσαν επί δεκαετίες το πρόβλημα. Η Περιφέρεια, από την πλευρά της, θεωρεί ότι είναι αδιανόητο να συνεχίζεται η συζήτηση, μετά το «πράσινο φως» του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πάντως, οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να είναι έτοιμο να πολεμήσει με κάθε τρόπο τη σύμβαση της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ, αφού τη θεωρεί αντιπεριβαλλοντική και αντιοικονομική.

Να σημειώσουμε και ότι στην πρόσφατη γιορτή ανακύκλωσης στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος Π. Νίκας τάχθηκε έμμεσα υπέρ των σχεδίων του υπουργείου, σημειώνοντας ότι

«η διαχείριση απορριμμάτων είναι το μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, και για τη διαδικασία αυτή η ανακύκλωση είναι το άλφα και το ωμέγα για την αξιοποίηση της περιουσίας των απορριμμάτων».

Τέλος, εξέφρασε την ευχή να ενταθούν οι προσπάθειες στην Πελοπόννησο για διαχείριση των απορριμμάτων με κομποστοποίηση και ανακύκλωση. -

http://www.tharrosnews.gr/

ΚΟΡΥΦΗ