ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Κεντρική Πολιτική -

Ο νέος πολιτικός χάρτης της Πελοποννήσου

Αν και η Ν.Δ. κατέλαβε την πρώτη θέση στο νομό, εντούτοις είναι χαμένη, αφού σε σχέση με τον Ιανουάριο τα ποσοστά της καταγράφουν πτώση κατά 2,51 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ χαμένος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως, αύξηση κατά μία περίπου μονάδα εμφάνισε στα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή.

Μεσσηνία
​Mε καταμετρημένο το 99.79% των εκλογικών τμημάτων στη Μεσσηνία, απομένοντας για την ενσωμάτωση στο 100% μόνο ένα εκλογικό τμήμα, αν και η Ν.Δ. κατέλαβε την πρώτη θέση στο νομό, εντούτοις είναι χαμένη, αφού σε σχέση με τον Ιανουάριο τα ποσοστά της καταγράφουν πτώση κατά 2,51 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ χαμένος είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες. Αντιθέτως, αύξηση κατά μία περίπου μονάδα εμφάνισε στα ποσοστά της η Χρυσή Αυγή.

Έτσι, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει μία έδρα σε σχέση με τον Ιανουάριο και εκλέγει τον πρώην υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, που για πρώτη φορά κατεβαίνει στη Μεσσηνία, και επανεκλέγονται η Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη και ο Πέτρος Κωνσταντινέας. Η Ν.Δ. κερδίζει μία έδρα, την οποία καταλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επίσης μία έδρα κερδίζει η Χρυσή Αυγή, την οποία είχε χάσει τον περασμένο Ιανουάριο, επανεκλέγοντας τον Δημήτρη Κουκούτση.

Αρκαδία
Πτώση σημείωσε η Ν.Δ. στην Αρκαδία, όπου από το 36,13% που έλαβε τον Ιανουάριο έπεσε στο 33,82%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μικρή άνοδο, από το 30,13% στο 30,70%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είναι η κερδισμένη της εκλογικής αναμέτρησης, αφού κατόρθωσε να ενισχύσει τα ποσοστά της και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης απώλειας της έδρας από τη Χρυσή Αυγή, που είχε πλησιάσει απειλητικά στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Έτσι, στην Αρκαδία επανεκλέγεται με τη Ν.Δ. ο Κώστας Βλάσης και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ για πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ ο παλαιός πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπαηλιού.

Αργολίδα
Στην Αργολίδα, νικήτρια των εκλογών αναδείχτηκε η Ν.Δ., διατηρώντας ουσιαστικά τα ποσοστά που είχε τον Ιανουάριο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πτώση της τάξης του 2,78%, όμως μεγάλη νικήτρια του νομού είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που κατόρθωσε να πάρει την έδρα από τη Χρυσή Αυγή, την οποία είχε κερδίσει για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο.

Στην Αργολίδα, λοιπόν, επανεκλέγεται με τη Ν.Δ. ο πρώην υφυπουργός, Γιάννης Ανδριανός, ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και για πρώτη φορά εκλέγεται βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Γκιόλας.

Κορινθία
Στην Κορινθία, νικητής είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνοντας όμως περίπου μιάμιση μονάδα από τον Ιανουάριο, καταγράφοντας ποσοστό 35,08%, ενώ μικρή πτώση σημείωσε και η Ν.Δ.. Κι εδώ επανεκλέγονται με το ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Θελερίτη, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Γιώργος Τσόγκας. Την τέταρτη έδρα καταλαμβάνει η Ν.Δ. και επανεκλέγεται ο Χρήστος Δήμας.

Λακωνία
Τέλος, στην τριεδρική εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας οι έδρες παρέμειναν αμετάβλητες, αν και κατά την προχθεσινή εκλογική βραδιά απειλήθηκε η έδρα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από τη Χρυσή Αυγή.

Επί της ουσίας, η Ν.Δ. ανεβάζοντας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τα ποσοστά της σε σχέση με τον περασμένο Ιανουάριο, επανεκλέγει τον πρώην υφυπουργό Άμυνας, Θανάση Δαβάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και έχασε περίπου τρεισήμισι μονάδες σε σχέση με τον Ιανουάριο, καταλαμβάνει τη δεύτερη έδρα, επανεκλέγοντας το Σταύρο Αραχωβίτη.

Με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη επανεκλέγεται ο πρώην υπουργός, Λεωνίδας Γρηγοράκος, με μόλις 486 ψήφους διαφορά από τη Χρυσή Αυγή, που ανέβασε τα ποσοστά της στο νομό κατά μία μονάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΡΥΦΗ