ΑΓΡΟΤΙΚΑ -

Ο Βορίδης διασώζει την ΕΑΣ Κιάτου - Αντιδράσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

Στην έμμεση ανάκληση της διαπιστωτικής πράξης (που είχαν εκδώσει οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε επικυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας) η οποία οδηγούσε σε κλείσιμο την ΕΑΣ Κιάτου προχώρησε εχθες το βράδυ ο Μάκης Βορίδης

Στην έμμεση ανάκληση της διαπιστωτικής πράξης (που είχαν εκδώσει οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και είχε επικυρώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας) η οποία οδηγούσε σε κλείσιμο την ΕΑΣ Κιάτου προχώρησε εχθες το βράδυ ο Μάκης Βορίδης.

Με την τροπολογία αυτή η προθεσμία που έχουν στην διάθεσή τους οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο των Συνεταιρισμών για να μετατραπούν σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ) παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020, από τις 18 Οκτωβρίου 2017.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας σημειώνει ότι ο κ. Βορίδης κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία με την οποία καταργεί την ΚΥΑ, αποκρύπτοντας από την Βουλή την απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει την εφαρμογή του νόμου.

Σύμφωνα με τοποθέτηση του βουλευτή Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, η εκπρόθεσμη τροπολογία κατατέθηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο συνεταιρισμό.

«Αρχίζω την τοποθέτησή μου με την εκπρόθεσμη τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αριθμό 86 προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα συγκεκριμένο συνεταιρισμό. Είναι αντισυνταγματική γιατί η νομοθετική εξουσία αμφισβητεί απροκάλυπτα τη δικαστική.

Πιο συγκεκριμένα παρακάμπτει την απόφαση 1968/2019 του Συμβουλίου Επικρατείας, που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες και απέρριπτε την προσφυγή του συγκεκριμένου Συνεταιρισμού κατά της λύσης του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Και με την τροπολογία  που κατέθεσε ο Υπουργός τροποποιεί το νόμο διευκολύνοντας κάποιους να μεταβιβάσουν τη συνεταιριστική περιουσία του σε τρίτους αφού η λειτουργία τους δε θα διέπεται  πλέον από τις συνεταιριστικές αρχές και τον νόμο 4384/2016.

Φαίνεται ότι αυτά που δεν πέτυχε ο συνεταιρισμός με την προσφυγή του με τον κ. Γεραπετρίτη ως Δικηγόρο έρχεται και τα πετυχαίνει με την τροπολογία του ο κ. Υπουργός"

Με πληροφορίες από το http://korinthia.net.gr και το https://www.agronews.gr

ΚΟΡΥΦΗ