OIKONOMIA - Επιχειρηματικότητα -

Ο βασιλιάς των πάρτι στο Τορόντο επενδύει 42 εκατ. στη Σπάρτη

«Σάρκα και οστά» αρχίζει να παίρνει το όνειρό του να δημιουργήσει στον τόπο των προγόνων του ένα μεγάλο ξενοδοχείο.

Ο λόγος για τον Ελληνοκαναδό επιχειρηματία Πίτερ Ηλιόπουλο, ο οποίος στη συνάντηση που είχε πριν από μερικές ημέρες με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, παρουσία και του Καναδού πρέσβη, Ρόμπερτ Πεκ, είδε να μπαίνουν οι υπογραφές για την κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Σπάρτη.

Ο... βασιλιάς των πάρτι στο Τορόντο, αφού πέρασε από χίλια... κύματα και μια ανάσα από την καταστροφή στα τέλη του '80, έστησε μια «αυτοκρατορία» στον χώρο της ψυχαγωγίας και πλέον ετοιμάζεται να επενδύσει και στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 42 εκατ., η οποία θα πραγματοποιηθεί στη θέση «Χρυσοβίτσα-Πλατάνα», του Δήμου Σπάρτης, σε γήπεδο συνολικής επιφάνειας 278.000 τ.μ. και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο κπέντε αστέρων, δυναμικότητας 271 κλινών, 36 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, δυναμικότητας 72 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης (spa), συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων και ανοιχτό θέατρο.

Δέσμευση 
Το πρότζεκτ προβλέπει και υποστηρικτικά έργα, όπως εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, εσωτερικά δίτκυα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), έργα σύνδεσης με τα εξωτερικά δίκτυα υποδομών, χώροι στάθμευσης οχημάτων, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά.

Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται περίπου στα 42 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από το έργο θα προκύψουν περίπου 250 νέες θέσεις εργασίας. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνονται μέτρα και όροι για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής του έργου και τη μεγιστοποίηση των θετικών αναπτυξιακών ωφελειών του έργου. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί χώρος Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, θα αξιοποιηθεί το τοπικό εργατικό δυναμικό, ενώ θα υποστηριχθούν ακόμη οι παραγωγοί και τα προϊόντα της περιοχής με τη διοργάνωση φεστιβάλ τοπικής γαστρονομίας.

Ο Πίτερ Ηλιόπουλος (Peter Eliopoulos) έφτασε στο Τορόντο μαζί με την οικογένειά του στην ηλικία των 12 ετών. Δουλεύοντας στο εστιατόριο του θείου του φαίνεται πως εμπνεύστηκε περισσότερο από την ενέργεια που δίνει η κοινωνική και όχι η ακαδημαϊκή ζωή. Νεαρός μάλιστα φανέρωσε την τάση του προς το επιχειρείν, αναλαμβάνοντας τις εκδόσεις των εφημερίδων «The Toronto Star», «The Globe and Mail» και «The Toronto Telegram». Στα 17 του μάλιστα πουλούσε εισιτήρια για χορούς που διοργάνωνε η Ελληνική Ενωση (Hellenic Association), φέρνοντας τους νέους ομογενείς πιο κοντά στην ελληνική παράδοση. Ηταν το ξεκίνημα της... ερωτικής του σχέσης με τον σχεδιασμό πάρτι.

Μετά την ολοκλήρωση ενός επιχειρηματικού προγράμματος στο κολέγιο Seneca, γνώρισε και παντρεύτηκε τη γυναίκα της ζωής του, την Αννα. Με τη βοήθειά της αγόρασε το πρώτο του μαγαζί, τον φούρνο «Paul's Fine Foods», το οποίο ύστερα από σκληρή δουλειά και μεγάλη επιθυμία να πετύχει το μετονόμασε σε «Peter and Paul's», μετατρέποντάς τον σε πολυχώρο ψυχαγωγίας, δημιουργώντας έτσι μια κερδοφόρα επιχείρηση στον τομέα του catering και των καλαθιών δώρων.

Ο όμιλος 
Σήμερα, 33 χρόνια μετά, ο Ηλιόπουλος ηγείται ενός ομίλου με πωλήσεις 25 εκατ. ευρώ ετησίως. Στο διάστημα αυτό έχει φιλοξενήσει 68.432 πάρτι από... black-tie galas (επίσημες εκδηλώσεις) μέχρι πάρτι διακοπών και από σεμινάρια μέχρι επιχειρηματικές εκδηλώσεις. Από τους χώρους του ομίλου έχουν περάσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα, στα οποία έχουν σερβιριστεί περίπου 30 εκατομμύρια κοκτέιλ.

Ο Ελληνας ομογενής, πατέρας τριών κοριτσιών της Κατερίνας, της Αντζελας και της Νικόλ, υπό την ομπρέλα της «By Peter and Paul's», έχει στην ιδιοκτησία του πέντε «φαραωνικά» κέντρα ψυχαγωγίας, καταστήματα με είδη δώρων, το catering «Table Talk», το «S4 Show Solutions» το οποίο παρέχει δημιουργικές ιδέες και ψυχαγωγία με dj, εταιρείες διακόσμησης και διαχείρισης εκδηλώσεων και την «Engine 8 Media», η οποία ασχολείται με τις υπηρεσίες διαφήμισης και σχεδιασμού του ομίλου.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

ΚΟΡΥΦΗ