ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ - ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ - OIKONOMIA -

Νεμέα - Οίνος ευφραίνει...

Τα σκοτεινά και δροσερά κελάρια τους είναι ό,τι πρέπει για τα μεσημέρια του Αυγούστου και η Νεμέα, ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελότοπος της Ελλάδας, η καλύτερη αφορμή για να εξερευνήσετε και την υπόλοιπη Κορινθία.

Όλη η ζέστη του καλοκαιριού μένει έξω από τη βαριά πόρτα των οινοποιείων. Τα σκοτεινά και δροσερά κελάρια τους είναι ό,τι πρέπει για τα μεσημέρια του Αυγούστου και η Νεμέα, ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελότοπος της Ελλάδας, η καλύτερη αφορμή για να εξερευνήσετε και την υπόλοιπη Κορινθία. Εδώ γεννήθηκε μία από τις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες, που πλέον κατακτούν τις ξένες αγορές και τους οινολάτρες από όλο τον κόσμο.

Το περίφημο Αγιωργίτικο δίνει δυνατά κόκκινα κρασιά, με απίστευτη ποικιλία αρωμάτων, εντάσεων και γεύσεων, και μάλιστα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ανάλογα με το terroir, την παλαίωση και τις μεθόδους επεξεργασίας.

Σε αυτό το γεγονός αποδίδουν τη μαγεία του Αγιωργίτικου οι ειδικοί του οίνου. Η ιστορία της καλλιέργειας αμπελιών στη Νεμέα χάνεται στα βάθη των αιώνων, το βέβαιο όμως είναι ότι στα χρόνια της τουρκοκρατίας υπήρχε στην περιοχή ένας οικισμός ονόματι Άγιος Γεώργιος, από τον οποίο προέρχεται το όνομα της ντόπιας ποικιλίας.

Από το 1971, η Νεμέα έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη παραγωγής κρασιών με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα κρασιά με τη σχετική ένδειξη πρέπει να παράγονται μόνο από σταφύλια της ποικιλίας Αγιωργίτικο. Η ζώνη καλλιέργειας βρίσκεται σε ορεινές και πεδινές περιοχές, από 200-850 μ., και οι περισσότεροι αμπελώνες βρίσκονται σε πλαγιές.

Υπολογίζεται ότι οι αμπελώνες καταλαμβάνουν περίπου 25.000 στρέμματα στον νομό Κορινθίας και το σίγουρο είναι ότι, οδηγώντας γύρω από τη Νεμέα, το μόνο που θα βλέπετε μέχρι εκεί που φτάνει το βλέμμα σας θα είναι αμπέλια.

Παρότι η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και τα οινοποιεία προσφέρουν τη δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης, δεν υπάρχουν πολλές υποδομές για διαμονή στη Νεμέα. Θα πρέπει να καταφύγετε είτε στην Κόρινθο και στο Λουτράκι είτε στην ορεινή Κορινθία.

Αν επισκεφτείτε τη Νεμέα Ιούλιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, καλό είναι να επικοινωνήσετε εγκαίρως με τα οινοποιεία προτού τα επισκεφτείτε. Από τις 15-20 Αυγούστου και μετά, οι οινοποιοί ετοιμάζονται για τον τρύγο.

Ανάλογα με το υψόμετρο, η συγκομιδή ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι και η καλύτερη περίοδος για να βρεθείτε στη Νεμέα, ώστε να δείτε όλη τη διαδικασία από το χωράφι στο οινοποιείο.

Μάλιστα, εδώ και χρόνια, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Νεμέας και ο Σύνδεσμος Οινοποιών της περιοχής διοργανώνουν τις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας», με πολλές εκδηλώσεις στα οινοποιεία. Όλο τον Αύγουστο και μέχρι το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη διοργανώνονται συναυλίες, εκθέσεις και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων με ελεύθερη είσοδο.

Όλο τον χρόνο λειτουργεί στο χωριό Νεμέα ο πολυχώρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, όπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες, χάρτη με τα οινοποιεία αλλά και να δοκιμάσετε κρασιά και να αγοράσετε φιάλες (Δερβενακίων 30, Νεμέα, τηλ. 27460-22487, Τετάρτη-Κυριακή 10.00-18.00).

https://www.kathimerini.gr

ΚΟΡΥΦΗ