ΠΟΛΙΤΙΚΗ - Δημοτικά -

«Μπήκε νερό στη βάρκα» του Δημάρχου στο Ξυλόκαστρο - Ξεκάθαρο προβάδισμα Τσιώτου πριν την τελική ευθ

Ο Δήμαρχος κατάφερε τα τελευταία δυο χρόνια να αποκοπεί πλήρως από τη «βάση» που τον έβγαλε μπροστά και του έδωσε τη νίκη ενώ ταυτόχρονα το φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα καταλήξει σε «χυλόπιτα».

Σε προεκλογικούς ρυθμούς έχει μπει και το Ξυλόκαστρο, αν και κάπως πιο συγκρατημένους σε σχέση με άλλους Δήμους όπου έχουν εισέλθει στη φάση «ξεμάλλιασμα».

Η προϊστορία με τις κόντρες Κλαδούχου και Σκούρα έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην περιοχή με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια ο κάθε υποψήφιος να πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά για να ανεβάσει τους τόνους.

Αν τους ανεβάσει θα βγουν οι μισοί να πουν ότι είναι διχαστικός και πολωτικός. Αν δεν τους ανεβάσει, οι άλλοι μισοί θα πουν ότι τα βρήκε με το Δήμαρχο ή ότι κάνει χαλαρή αντιπολίτευση. Ο καθένας θα τα πει όπως τον συμφέρουν.

Ο Ηλίας

Αυτό, πάντως, που είναι ξεκάθαρο σε όλους είναι ότι ο νυν Δήμαρχος Ηλ. Ανδρικόπουλος έχει μια τέτοια φθορά που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες (τόσο σε κομματικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο) ουσιαστικά μετράει .. μήνες μέχρι την εκπνοή της θητείας του.

Οι περισσότεροι από τους δυνατούς «ψηφοσυλλέκτες» είναι έμπειροι και καταλαβαίνουν ότι έχει μπει «νερό στη βάρκα» και έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν τις υπόλοιπες διαθέσιμες επιλογές.

Ο Δήμαρχος κατάφερε τα τελευταία δυο χρόνια να αποκοπεί πλήρως από τη «βάση» που τον έβγαλε μπροστά και του έδωσε τη νίκη ενώ ταυτόχρονα το φλερτ με το ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα καταλήξει σε «χυλόπιτα».

«Στασιμότητα και ατολμία» είναι οι δυο βασικές κατηγορίες που προσάπτονται στο Δήμαρχο από παράγοντες από όλες τις πλευρές. Αν σε αυτά προσθέσουμε και έκτακτες καταστάσεις που πιθανώς να προκύψουν το επόμενο δίμηνο καταλαβαίνουμε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές.

Βέβαια, ο Δήμαρχος με την εμπειρία του ίσως να μπορούσε να βοηθήσει την επόμενη Δημοτική Αρχή ώστε να υπάρξει μία συνέχεια σε κάποια πράγματα, αν και σίγουρα σε μία πιο διαφορετική κατεύθυνση.

Ο Βλάσσης

Ο Βλ.Τσιώτος μέσα στα 5 προηγούμενα  χρόνια εκπαιδεύτηκε να ξεχωρίζει την διαφορά ανάμεσα στα «θέλω» και στα «πρέπει», απέκτησε την απαιτούμενη αναγνωσιμότητα και εμπειρία και αυτή την στιγμή φαντάζει μια αξιόπιστη λύση προοπτικής για τον Δήμο.

Κατάφερε κρατώντας ενωμένη την δημοτική του ομάδα, να ασκήσει κριτική ουσίας και όχι εντυπώσεων και να επιβιώσει απέναντι σε ενορχηστρωμένες επιθέσεις και συνδυασμένες προσπάθειες προσωπικής αποδόμησης.

Παίρνοντας το ρίσκο να κινηθεί έξω από παραδοσιακές ομάδες και προσωπικές αντιπαλότητες, κατάφερε να διατηρήσει τη δυναμική του και έχοντας πλέον καλές σχέσεις με όλους τους υπόλοιπους συνυποψήφιους του, φαντάζει η ιδανική επιλογή για να συνθέσει τα κομμάτια του πολύπλοκου αυριανού δημοτικού πάζλ.

Αυτή την στιγμή φαίνεται να έχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και οι στροφές απότομες μέχρι την τελική ευθεία.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι

Η υποψηφιότητα  του (νεαρού σχετικά) Σπ. Καραβά (ανιψιού του πρώην Δημάρχου Αντ. Κλαδούχου και υποψήφιου το 2014 με τον Π. Τατούλη στην Περιφέρεια) είναι ακόμη σε πρώιμο επίπεδο ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της.

Από την άλλη πλευρά ο Φ. Μπρακούλιας ως πιο ρεαλιστής και έμπειρος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να βλέπει ότι τα «κόζια» αλλάζουν και πιθανώς να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση στο σωστό χρόνο. Η κάθοδος Καραβά ενδεχομένως να του κόψει κάποιους πόντους και τους οποίους θα πρέπει να αναζητήσει από κάπου αλλού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του δεν έχει ανακοινώσει τίποτα επισήμως, οι διαρροές πάντως λένε ότι προετοιμάζεται η υποψηφιότητα του οδοντίατρου Ν. Κατσούλα ο οποίος ενδεχομένως να ευελπιστεί σε κάποιο από το ποσοστό του συνδυασμού του Αν. Ζάρρου ο οποίος αποχώρησε από τα Δημοτικά.

Τέλος, μία άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι η σύνθεση του επόμενου Δ.Σ. που θα προκύψει με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής.

Με δεδομένη την κάθοδο αρκετών συνδυασμών, οι επιλογές του επόμενου Δημάρχου θα είναι αρκετές και πιθανότατα να οδηγήσει σε κάποιο άγχος τους υποψήφιους που δεν θα βρεθούν στο β’ γύρο αφού θα πρέπει να επιστρατεύσουν διορατικότητα και τύχη για να κάνουν τις τελικές επιλογές τους.

Εφόσον υπάρξει β’ γύρος.

Κ.Ρ.

ΚΟΡΥΦΗ