ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου: Εγκαινιάστηκαν οι δύο ανακαινισμένες αίθουσες

Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο υπουργός ξεναγήθηκε στις νέες αίθουσες του Μουσείου από τον αρχαιολόγο Σωκράτη Κουρσούμη, διαπιστώνοντας τις σπουδαίες εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο.

Τις δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου εγκαινίασε παρουσία πλήθους κόσμου, την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

«Το Μουσείο στη νέα του μορφή μπορεί να καταστήσει το ρητό “ου παντός πλειν ες Κόρινθον” με ό,τι αυτό υπονοεί για τη δόξα και τη σημασία της Κορίνθου, επίκαιρο, όχι μόνο για το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Κόρινθο και την Κορινθία», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο υπουργός.

Τη σημασία του έργου επεσήμαναν στις ομιλίες τους ο Έφορος Αρχαιοτήτων Κορινθίας Κ. Κίσσας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου  Π. Τατούλης και ο δήμαρχος Κορίνθου  Α. Πνευματικός.

Παρόντες στα εγκαίνια και στον αγιασμό που προηγήθηκε ήταν η Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ  Μ. Βλαζάκη, ο Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Δέδες, ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων  Χ. Κασίμης, βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Νεμέας Κ. Καλαντζής, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων της Κορίνθου, καθώς και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο υπουργός ξεναγήθηκε στις νέες αίθουσες του Μουσείου από τον αρχαιολόγο Σωκράτη Κουρσούμη, διαπιστώνοντας τις σπουδαίες εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στον χώρο.

Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού

«Κρατάω μια φράση που με συνόδευε μέχρι να έρθω εδώ: “Ου παντός πλειν ες Κόρινθον”. Φθάνοντας εδώ και βλέποντας το τοπίο αυτή την ώρα από αυτό το μέρος, αρχίζει να καταλαβαίνει κανείς τι σήμαινε το αρχαίο αυτό ρητό. Το Μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος στη νέα του μορφή, μπορεί να καταστήσει το ρητό με ό,τι αυτό υπονοεί για τη δόξα και τη σημασία της Κορίνθου, επίκαιρο, όχι μόνο για το Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά για ολόκληρη την Κόρινθο και την Κορινθία.

Με νέους όρους, όχι με όρους πολέμων, ανταγωνισμών και καταστροφών, αλλά με ορούς ευγενούς άμιλλας μεταξύ των πόλεων, των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ολόκληρης της Ελλάδας.

Η Πράξη «Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Κορίνθου» εντάχθηκε το 2013 στον Άξονα Προτεραιότητας 03 «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007- 2013), με το ποσό του 1.010.000 ευρώ

ΚΟΡΥΦΗ